Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nem kívánom a szexet! Aszexuális vagyok?

2015.07.05. | Ferenczy Mária
Amerikában már csoportokba tömörülnek azok, akik nem kívánják a szexet, és így is boldogok. Ők aszexuálisnak vallják magukat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A világ nemi túlfűtöttsége a 21. századra már nem meglepő. Megszokottá vált, hogy a média, a mozi, a sajtó és a reklámipar is a szexualitásra, a szexuális szimbólumokra épít. Ezt a mára elfogadott tényt a 19. század végén Freud tudományosan is megalapozta. Elméletei mára erős túlzásnak tűnhetnek, azonban sok mindennek a kiindulópontja lett, amit napjainkban az emberi elméről, lélekről és viselkedésről gondol a tudomány. Freud szerint minden emberi cselekvés megindítója szexuális vágyakból vagy frusztrációkból ered, és ezek elfojtásából alakulhatnak ki aztán lelki betegségek vagy neurózisok. A minket körülvevő világ nemi lüktetése ma is némileg alátámasztani látszik Freud elméleteit. A tudomány mai állása szerint az ember előre kódolt szexualitással jön a világra, ez készteti őt utódnemzésre és fajának fenntartására. Az, hogy a szaporodás jellegzetesen jó érzéssel jár együtt, visszajelzés a tevékenység jogos voltára. Ezeket a tényeket ismerve szinte lehetetlennek tűnhet, hogy megértsük az aszexualitás, tehát a nemi érdektelenség fogalmát.

Mikor mondhatod, hogy aszexuális vagy?

Az aszexuális mint szexuális orientáció Amerikában már ismert, elfogadott és intézményesült. Csoportok és szervezetek gyűjtik össze és segítik azokat, akik semmiféle szexuális vágyat nem éreznek. Felmérések és kutatások mérték fel az utóbbi 20 évben nagy szorgalommal, Amerika lakosságának mekkora százaléka élhet együtt ezzel a szexuális beállítottsággal. Ezek alapján az amerikaiak 1 százaléka nyilatkozott úgy magáról, hogy nem tart és nem tartott fenn soha szexuális kapcsolatot, nem is érzett rá késztetést, s ez nem is teszi boldogtalanná. Az egyetlen, ami az aszexuálist zavarja, a társadalmi nyomás, amely szerint éreznie kellene, amit nem érez, és nem érzett soha. A csoportokban ráébred, hogy másságával nincs egyedül, s hogy mindaz, amivel esetleg addig küzdött, vagy próbálta elnyomni, pusztán szexuális beállítódás, mint a homoszexualitás vagy a biszexualitás. Az aszexuálisok – az asexuality.org személyes történetei szerint – egész gyerekkorukban érdektelenek voltak a családos, babázós játékok iránt, majd kamaszkorukban, amikor körülöttük mindenki a szexuális vágyak zűrzavarával küszködött, őket egyáltalán nem érdekelte a dolog. Sokan boldogan élnek magányosan vagy barátságban más aszexuálisokkal.

Mit mond a szexológus?

Ha semmiféle vágyat nem érzel arra, hogy szexuális kapcsolatot létesíts, akkor ne tedd, és ne is érezz miatta szégyent. Ez a válasz azonban csak abban az esetben érvényes, ha bizonyosan nem valamilyen lelki probléma, betegség vagy neurózis áll a háttérben.

Aszexuális – és mégsem

Bonyolítják a helyzetet a fenti elméletbe nem egészen illeszkedő aszexuálisok, akik párkapcsolatban vagy házasságban szenvednek a vágytalanságtól, illetve azok, akik meg tudják nevezni az okot, ami miatt nem érdekli őket a szex. Ez gyakran egy gyermekkori, negatív tapasztalat, amely egyben traumává változtatta az első szexuális élményt. Más esetben a kapcsolat kiüresedése vagy az egyik fél súlyos depressziója vezet a vágy kihűléséhez. Ilyenkor a pár gyakran megegyezik abban, hogy szex nélkül folytatják kapcsolatukat, s ez nem is mindig vezet boldogtalansághoz. Máskor az aszexualitás valamilyen más lelki betegséget jelez, vagy annak kísérő tünete. Ezek az esetek azért kezelendők külön a fenti aszexuális esetektől, mert boldogtalanságot okoznak, vagy épp annak következményei. A pszichológus ilyenkor segíthet megtalálni és terápiával kezelni a valódi problémát.

Rainbow Amoeba így meséli el, hogyan ébredt rá, hogy aszexuális:
– Amikor még nem tudtam, hogy létezik aszexualitás, nem sejtettem, hogy ebben a tekintetben különbözöm a többi embertől. Amikor a szexre gondoltam, úgy képzeltem, hogy valami olyasmi, ami egyszer talán velem is megtörténik, ha találkozom a megfelelő emberrel, beleszeretek, szeretkezünk, és csodálatos lesz, éppen úgy, ahogy azt a romantikus regényekben olvastam. Sosem kérdeztem magamtól, hogy valóban akarom-e: nem tudtam, hogy lehetséges nem akarnom. Akkor sem kérdeztem meg magamtól, hogy a szex valóban csodálatos-e, amikor szembekerültem bármilyen részletekbe menő leírásával – biológiaórán vagy szexuális felvilágosításkor –, és szörnyen kényelmetlenül éreztem magam. Nem hittem el, hogy lehetséges nem kívánni a szexet… Amikor megismerkedtem az aszexualitás fogalmával, rájöttem, hogy semmi sem bizonyos, amit magamról gondolok. Rájöttem, hogy mindig választhatok, s hogy nem kell szerelmeskednem valakivel ahhoz, hogy igazán mélyen szerethessem.


Szégyen, vagy dicsőség? - A...
Ma társadalmunkban az időskori szexualitás tabutéma. Talán mert a világ arról szól, aki szép, csinos, tökéletes és persze fiatal.   tovább Tovább
Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szerelem férfi párkapcsolat szex



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés