Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mire figyelj, ha légkondit használsz?

2010.07.24. | T. Puskás Ildikó
A szobában negyven fok, az autóban pedig egyenesen szauna. Mit tehet a nyári kánikulában az ember? Légkondit vesz...
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Már nemcsak boltokban, bevásárlóközpontokban, szállodákban, vendéglátóhelyeken, hanem egyre több munkahelyen, de a bankokban, a benzinkutak shopjaiban, előadótermekben, az intercity vonatokon, autókban, intenzív osztályokon, távolsági és kirándulóbuszokon, s egyre több otthonban is megtalálható a légkondi. Vannak, akik önfeledten hűsölnek a klimatizált térben, ám mind többen szenvednek a kinti hőmérsékletnél olykor akár 10-15 °C-kal is hűvösebb térben.

Ami nem árt, az használ?

Egyre többen hozzák összefüggésbe testi bajaikat – szemszárazság, kötőhártya-gyulladás, nyálkahártya-irritáció, fejfájás, ízületi panaszok, allergiás, illetve influenzaszerű tünetek – a léghűtéssel. A legkomolyabb, de viszonylag ritka kór, amelyért a légkondicionáló berendezéseket teszik felelőssé, az úgynevezett legionárius betegség, amely influenzára hasonlító tünetekkel kezdődik, majd légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vezet.
A jól beállított, évente karbantartott, megfelelően elhelyezett, nem túl alacsony hőmérsékletre kapcsolt klímaberendezés tehermentesítheti a szervezetet, segíthet a hőség okozta rosszullétek megelőzésében.

A különféle kórokozók „keringése” elkerülhető, ha a légkondicionált helyiséget óránként átszellőzteted (még akkor is, ha kintről szinte dől be a forróság). A levegőcsere azért is fontos, mert hiányában a klímaberendezés a már többször felhasznált levegőt cirkuláltatja, így különböző gombák és baktériumok juthatnak a levegőbe, majd onnan a szervezetünkbe – az általában – nem megfelelően karbantartott készülékből.
Ne hűtsd túl a levegőt (mert megterheli a szervezetet, ha 20-22 fokos helyiségből mész ki a 36-38 fokos hőségbe).
Légkondicionált térben soha ne ülj a hideg levegőáram útjában, mert a berendezés hideg lehelete miatt megfázásos, influenzára, allergiára, reumatikus betegségre utaló tünetek jelentkezhetnek.

Mire figyelj?

A klímaberendezéseket, legalább a nyáridő beköszönte előtt ellenőriztetni kell. Fontos a szűrők állapotának felmérése, illetve ennek ismeretében a cseréje is. A jó szűrő a levegőt is frissebbé teheti, mert kivédi a penészgombák és egyéb kórokozók levegőbe kerülését. A műszaki felülvizsgálat, a karbantartás, a készülék fertőtlenítése nemcsak a betegségekkel szemben jelenhet védelmet, hanem a villanyszámlád mérséklésében is szerepet játszhat, mivel egy jól működő elektromos készülék kevesebb áramot fogyaszt.

Ha általában is érzékeny vagy a huzatra, a klimatizált autóbuszos, repülős és vonatutazásokkor mindig legyen a kézipoggyászodban egy könnyű sál/stóla, amellyel bekötheted a nyakad, a fejed, vagyis ami helyi védelmet jelenhet a léghűtéssel szemben.

A „szelídebb” megoldások

Ha nincs klímaberendezésed, a nagy meleg ellen más módszerekkel is védekezhetsz. Reggel csukd be az ablakokat, sötétítsd el a szobákat (rolettával, redőnnyel vagy sötétítőfüggönnyel). Este, éjszaka szellőztesd át a lakást.

Ha ventillátort használsz a kánikulában, szintén alapszabály, hogy ne tartózkodj a közvetlen közelében. A plafonra szerelhető mennyezetventillátorok nagyobb teret, míg az álló, kisebb teljesítményűek csak bizonyos terület légterét képesek lehűteni.

Nem olcsó megoldás, de ha el akarod kerülni a klímaberendezéssel járó lehetséges veszélyeket, hasznos lehet az ablakok mikroszkopikus vanádium-dioxidos bevonata is: ez a fólia visszaveri a hőt (többféle sötétítési fokozat választható). Viszont az ablaküveg besötétítésének hátránya, hogy télen is sötétebbé teszi a lakást.

9 jó tanács autósoknak

  1. A légáramot soha ne irányítsd a testedre (a befújó rácson kilépő levegő hőmérséklete akár 2°C is lehet).
  2. Ne hűtsd le a gépkocsi utasterét 8-12°C-kal alacsonyabbra, mint a külső hőmérséklet!
  3. Elsősorban a külsőlevegő-befújással használd az autó klímaberendezését!
  4. Belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen, kívülről bejövő szag) kapcsold a befújást (csak annyi időre, amíg az utastér „átszellőzik”).
  5. Vezetéskor vedd figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét!
  6. Győződj meg arról, hogy a rendszeresen keletkező kondenzvíz eltávozik-e (ezt jelzi a gépkocsi alatti tócsa).
  7. Lehetőség szerint mindig árnyékos helyen parkolj (használj fényvisszaverő betétet).
  8. Mielőtt beülsz a kocsiba, nyisd kis az ajtókat, és szellőztesd át a belső teret.
  9. A szellőzőrendszer pollenszűrőjét 8–10 ezer km-enként cseréld ki!

Már a levegő is hizlal?!

Egyes kutatások szerint az állandó légkondicionálás nemcsak felső légúti vagy ízületi panaszokat okozhat, hanem testsúlygyarapodást is. Ennek az a magyarázata, hogy az ember szervezete a hőszabályozáskor kalóriát éget el. Nyáron kevesebb ételt kívánunk és fogyasztunk, mert kevesebb energiára van szükségünk hőháztartásunk szabályozásához, mint a hidegebb évszakokban. Amennyiben a hőmérséklet-szabályzó belső mechanizmus valamilyen mesterséges beavatkozás (lásd léghűtés) következtében megváltozik, nem csökken a tápanyagfelvétel iránti igényünk, vagyis több ételt kívánunk, ám a szervezetünk nehezebben birkózik meg a táplálék feldolgozásával.


Mire figyelj, ha elutazol?
Ugyan ki ne szeretne utazni? Függetlenül attól, hogy gyakrabban jársz ki a mosdóba, mint mások, még érezheted jól magad. Hogyan?  tovább Tovább
3 nyári veszélyforrás, amely végzetes...
A nyár, a kánikula számtalan veszélyt hordoz, amelyekre gyakran a leglelkiismeretesebb gazdák sem gondolnak.  tovább Tovább
Nyaralni mész? Ezt semmiképp ne hagyd...
A hasmenés, a láz, a kisebb sérülések, a rovarcsípések gyakran a nyaralás elkerülhetetlen velejárói…  tovább Tovább
4 hiba, amit ne kövess el idén nyáron
Nyáron a szokásosnál is nagyobb figyelmet igényel a nyers élelmiszerek, főtt ételek tárolása és elkészítése. Mire figyelj?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyár otthon betegség tünetFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés