Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szégyen, vagy dicsőség? - A szexológus válaszol

2009.07.05. | Kálmán Alida
Ma társadalmunkban az időskori szexualitás tabutéma. Talán mert a világ arról szól, aki szép, csinos, tökéletes és persze fiatal.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az emberekbe beidegződött, hogy egy bizonyos életkoron túl már csak az unokákkal való foglalatosság, a nyugdíj lehet az életcél, semmi más, és egy kicsit kisegítő, kicsit támogató családtagszerepet próbálnak az idősebb emberekre ráruházni. Pedig ez azért már régen volt!

Manapság kitolódott az öregkor határa, és nemcsak az ötven-hatvan évesek, de sokszor az idősebbek is aktívak. Tőlünk nyugatabbra a nyugdíjas kor már nem a vég kezdete, hanem olyan életszakasz, amikor az ember csak magával törődhet. A gyerekek kirepültek, a munka már nem köti le az ember idejét, lehet végre régi álmokat és vágyakat megélni, megvalósítani. És újra egymással foglalkozni, mint a régi szép időkben
Sokan azt gondolják, a szerelem és a testiség az ifjabb korosztályok kiváltsága. A fiatalok nehezen tudják elképzelni, hogy van (szexuális) élet 50 felett is – ez még érthető. De hogy maguk, az ötödik x-en túllépők is sokszor szégyellik vágyaikat, vagy nem vesznek tudomást róluk, nos, az már baj!

Szégyen vagy dicsőség?

Rusz Edit szexológus szerint sajnos sokszor a fiatalabb generáció reagál rosszul arra, ha egymással szerelmesen viselkedő idősebb párt lát:
– Egy csókolózó, egymáshoz érzékien közeledő, nyugdíjas korú nő és férfi látványát sokan gusztustalannak találják, vagy vihognak rajta, és megjegyzéseket tesznek rájuk. Pedig hol van az megírva, hogy két ember akár harminc vagy negyven együtt eltöltött év után nem kívánhatja, nem szeretheti egymást? Sőt büszke és boldog lehet az az ember, akit ennyi év után is szeretnek és szeretni tud. És ha ez a szeretet a vágyakban is megmutatkozik, az igazán irigylésre méltó!

Tehát nem szégyellni kell a testi vonzalmat, hanem megélni és kiélni. Még akkor is, ha emiatt a család fiatalabb tagjai ilyen vagy olyan formában megdöbbenésüknek adnak hangot. Nyilván nem jó érzés hallani az elítélő vagy éppen élcelődő megjegyzéseket, de ezek lehetnek a zavar jelei is. Az ember ugyanis nem tud mit kezdeni szülei szexualitásával.

Pedig érdekes, kiskorban minden gyerek élvezi és szívesen látja, ha a szülők látványosan szeretik egymást. A simogatások, a csókok, ölelések természetesek a gyereknek, sőt boldog tőlük, mert biztonságot nyújtanak neki. Aztán felnőttebb korban ez már valahogy ciki lesz… Az ember persze tudja, de valahogy nem engedi be a tudatába, hogy a szülők, sőt a nagyszülők is szexelhetnek még…

Hova tűnik el a szex?

Szexelhetnek, de nem teszik. Ennek egyik – és most kezdjük a legoptimálisabbal – oka az, hogy a gyerekek és az unokák a nap minden percében igényt tartanak a nagyszülőkre. Vagy hívják őket valamilyen nyavalyával, vagy elintézendő dolgokra kérik meg őket, sőt az is előfordul, hogy a legváratlanabb pillanatokban érkeznek meg hozzájuk lelki életet élni.

– Ilyenkor nincs mese, közölni kell az utódokkal a jó hírt: „apátokkal még szeretjük egymást… úgy is!” És el kell mondani nekik, hogy bár szerintük vének, mint az országút, néha szükségük van egy kis magánéletre, és ha nem akarnak kellemetlen szituációba csöppenni, ne üssenek rajtuk váratlanul.
Egy ilyen beszélgetés nyilván „ciki”, de csak először. És túl kell, túl lehet rajta esni.

Persze nyilván más oka is van annak, ha egy pár már nem ajándékozza meg egymást testi örömökkel. Nagyon sokszor előfordul, hogy a nő hárítja társa közeledését, mert vagy nem tartja illendőnek ebben a korban, vagy saját magát, megöregedett, megereszkedett testét szégyelli a másik előtt. Az első nagyon is hibás gondolkodás, hiszen csak az öreg, aki annak érzi magát. A másik félelem viszont irreális. Hiszen az az ember, aki a párjával leélt vagy harminc-negyven évet szeretetben, nem veszi észre a megszaporodott ráncokat. Hiába változott meg a test, a vágyakat fel tudja korbácsolni a férfiban, aki még igenis látja azt a nőt, akihez hozzákötötte az életét.

A férfiaknak szerencsére ritkábban vannak ilyen félelmeik. A teremtés koronái inkább attól tartanak, hogy nem tudnak teljesíteni az ágyban. Ezen azonban már lehet segíteni, és igenis be lehet, sőt be kell kapni a kis pirulát, amit az orvos felír arra az esetre, ha már nem úgy működik a dolog, mint régen.

Nagyon sok függ attól, ki mennyire tudja elfogadni a korát, hogyan érzi magát a bőrében. Ám az is igaz, a testi szerelem fiatalít, karban tart: az ember hangulata és életkedve is jobb lesz tőle. A szex ruganyosabbá, edzettebbé teszi a testet, fogyaszt, sőt az immunrendszert is erősíti.

– Nem igaz, hogy a hormonok változása kapcsán le kell állítani ezeket a vágyakat! A változókorba és az utána keletkező problémákba nem szabad belenyugodni, lehet kezelni őket, lehet tenni ellenük – mondja Rusz Edit. – Borzasztó, hogy az emberek hagyják magukat megöregedni, sőt idő előtt megöregedni! Nemrégiben tanúja voltam annak, amikor két, 50-55 év körüli férfi egymással beszélgetett. Nem a nőkről, hanem arról, kinek milyen betegsége van, mit szed rá. Márpedig ha az ember bemagyarázza magának, hogy öreg, akkor tényleg megöregszik! Ám ha valaki még fel tudja kelteni magában és a másikban a vágyat, ha szeretik és szeret, ha nőnek vagy férfinak érzi magát, és ezt látja a másik szemében is, akkor másképpen is él!

Ha jól működik a kapcsolat, lehet azon dolgozni, hogy a vágy is megmaradjon. Nyilván nem azzal az intenzitással és hévvel, mint régen, de a harmónia a lényeg. Meg az, hogy gyakorolni kell. Hiszen a szexről le lehet szokni, ha valaki sokáig nem műveli. Szóval a szex nem a fiatalok kiváltsága. Sőt!


Hihetetlenül elkeserítő tények a...
Abban mindenki egyetért, hogy a szex jó dolog. Tenni ebbéli képességei megőrzéséért viszont már csak kevesen mernek.  tovább Tovább
Jé, a "cuki öregek" szexelnek?
A Kilencedik Mennyország című film egy átlagos szerelmi háromszög is lehetne, ha nem hatvan-hetven évesekről szólna.  tovább Tovább
Szexfüggőség – betegség vagy kitalált...
Játszi könnyedséggel mondjuk valakire azt, hogy szexfüggő, csak azért, mert sokat jár az esze a szexen. Vajon tényleg az?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

férfi szex kapcsolatCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés