Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 meglepő tény a csokoládéról

2011.05.07. | Lám Luca
A csoki finom, kerüljön akármilyen formában elénk: töltve, keserűn, krémként, édesen, magában… De nem csak ezt érdemes tudni róla!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. Európa számára azonban csak az 1500-as években vált elérhetővé, amikor Spanyolország mint kakaóbehozatali monopólium folyamatosan szállítani kezdett a két kontinens között. A forró csokoládé II. Károly uralkodásának idején divatot teremtett, ekkor nyílt meg az első londoni csokoládéüzlet is, a Chocolate House. Az első csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban. A tejcsokoládé szeletre azonban még várni kellett, egészen addig, amíg a Nestlé fivérek 1847-ben fel nem találták a csokoládé ezen új formáját.

Jelenleg a legfinomabb és a hivatalosan is legjobb minőségűnek elismert csokoládét Belgiumban gyártják, ahol a bonbontól kezdve egészen az ízesített kakaóitalokig minden megtalálható, határt egyedül a rajongók pénztárcája szabhat.

Nők és csokoládé – a számok tükrében

Köztudottan a gyengébbik nem az édességek nagyobb kedvelője. A női csokoládéfalás, úgy tűnik, nem csupán urbán legenda, az alábbi adatok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy:

  • a nők közel 60 százaléka kívánós – legtöbbjük csokoládét kíván;
  • az emberek milliókat költenek csokoládéra, de a vásárlók és a fogyasztók 70 százaléka nő;
  • a nők 40 százaléka előbb mondana le a szexről, mint a csokoládé nyújtotta örömökről;
  • a nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokit, mint bármilyen más élénkítőszert.

3 dolog, amit eddig még nem hallottál

Optimista gyerekek?

A csokoládé boldogsághormont termel – ez az, amit szinte mindenki tud, nemhiába esszük oly nagy hévvel, amikor lelkileg mélyponton vagyunk. Arra azonban, hogy a csokoládé rendszeres fogyasztása a magzati korban milyen hosszú távú hatásokkal jár éppen a miatta termelődő boldogsághormonoknak köszönhetően, csak nemrégiben derült fény. A Helsinki Egyetem kutatói megfigyelték, hogy azoknak az anyáknak, akik terhességük idején naponta esznek csokoládét, optimistább gyerekeik születnek, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztják. Míg a terhességük alatt stresszes anyák csecsemői hat hónapos korukban félelmektől szenvednek, azokra a babákra, akiknek anyja – bár stressznek volt kitéve – csokoládét fogyasztott, ez nem volt jellemző. A tudósok szerint a csokoládé befolyásolja a magzat agyának fejlődését, és mérsékli a stresszhatást anya és magzata között.

Az egészség forrása?

A nyers kakaóbab a föld egyik legnagyobb antioxidánskapacitással, flavonoid hatóanyaggal rendelkező növénye. A növényekből kimutatott, mintegy 5000 flavonoid jelentős gyógyhatással rendelkezik. Ezek az anyagok értágítók, fokozzák a véráramlást, csökkentik a vérnyomást. Az erek védelme, amit számos, jól ellenőrzött orvosi vizsgálat bizonyított, részben az antioxidáns hatásnak, de elsősorban a flavonoidok áldásos tulajdonságainak köszönhető.
A jó minőségű, fekete csokoládé több szempontból is jótékonyan hat a szervezetre:

  • frissít;
  • lassítja az öregedést;
  • javítja a kedélyállapotot;
  • növeli a stressztűrő képességet;
  • erősíti a memóriát;
  • segíti a koncentráció fenntartását;
  • szabályozza a koleszterint;
  • kiváló orvosság szív- és érrendszeri megbetegedésekre: vérnyomásproblémákra, érszűkületre, érelmeszesedésre.

A csokoládé drog?

Ma már sajnos minden jóról kiderül, hogy nem is olyan jó, és bár a fekete csokoládé egészséges, a legtöbben az agyoncukrozott, édes tejcsokoládét szeretjük. Rossz hír azonban, hogy a csokoládé bizonyítottan függőséget okozhat. Akárcsak a munka, a szerencsejáték, vagy éppen a kokain. A táplálkozástudományi szakemberek szerint a túlzásba vitt cukor inkább drogként, semmint táplálékként hat: ugyanazt a biokémiai útvonalat stimulálja az agyban, mint a heroin, és ugyanúgy endorfinokat, boldogsághormonokat termel – olvasható az InforMed oldalán. Ugyanakkor azonban, ahogy a drogokról, a csokoládéról is le lehet szokni, ha kellő kitartás és elszántság van benned. És ha ismered az ezt megkönnyítő kis trükköket.

  • Ha érzed, hogy leesett a vércukrod, egyél meg egy banánt, hiszen a banán cukortartalma fokozatosan szabadul fel a szervezetben.
  • Ha hirtelen rád tör a csokoládé utáni vágy, várj negyedórát, hiszen a legtöbb vágy hevessége csak rövid ideig tart.
  • Válaszd mindig a fekete csokoládét! Elsőnek talán nem tűnik olyan kielégítőnek, de legalább bizonyítottan egészséges. Ha pedig hozzászoksz az ízéhez, később már a keserű csokival is legyőzheted a tejcsokiéhségedet.

Csokoládé és málna a gardróbban
Ruhásszekrényed egyhangú, szomorkás színvilágát az élénkítő gyümölcs és a mennyei csokoládé dobja fel idén télen.  tovább Tovább
Csokoládé, ahogyan garantáltan nem...
A csokoládéban egyféleképpen merülhetsz el büntetlenül: ha vitrinbe zárják, és csak a történetével foglalkozol.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

táplálkozás boldogság tünet



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés