Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

10 ritka betegség, amiről biztosan nem hallottál még

2009.06.30. | Ötvenentúl.hu
Alice Csodaországban szindróma, Fibrodiszplázia, Nevető halál - ugyan ritka betegségek, de annál ijesztőbbek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mostanában több eddig ismeretlen betegség került fel az újságok címoldalára: a kergemarhakór, a SARS vagy újabban a sertésinfluenza. Van azonban egy sor különlegesen ritka betegség, amelyekről csak kevesen hallottak.

Morgellons-betegség

Ezt a betegséget, amelyben közel 14 ezren szenvednek, viszkető, csípő, szúró érzés kíséri, a betegnek mintha valami mászkálna a testén, majd a bőréből különös kék, fekete vagy vörös szálak bújnak elő. A betegséget gyakran kíséri kimerültség, a rövid távú memória elvesztése, ízületi fájdalmak vagy látászavarok.
Sokáig azt is vitatták, egyáltalán létezik-e ez a kór, afféle téveszmének gondolták, amelyben a betegek azt képzelik, hogy élősködők támadták meg őket. Ezért aztán a szálakról úgy vélik, textileredetűek, és beleragadhattak valamilyen bőrbetegség okozta sebekbe. Az egyre növekvő igény miatt a szakemberek azonban azt ígérik, alaposabban kivizsgálják a betegséget.

Progeria (korai öregedés)

Magzati ártalom során kialakult, veleszületett és végzetes betegség, a betegek átlagosan 13 évet élnek. A fejlődés a 9–24 hónap között abbamarad, s ennek eredményeként az arc aránytalanul kicsi lesz, a szem kidülled, az állkapocs fejletlen. 2-3 éves korra kihullik a haj, a szemöldök és a szempilla. A betegek valójában elveszítik a bőr alatti zsírszövetet, az érfalak rugalmassága megszűnik, ami az esetek 90 százalékában szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezet.

Vízallergia

Mindössze 30 eset ismert, de létezését a szakemberek megerősítették. A betegek, úgy tűnik, a vízre allergiásak, általában szülés utáni hormonális zavarok következtében. Van beteg, aki inni sem képes, és mindössze 10 másodpercet bír ki hetente a zuhany alatt. Nem szorosan vett allergia, inkább túlérzékenység a nem desztillált vízben levő ionokra.

Idegen akcentus szindróma

Az ebben szenvedő betegek hirtelen valamilyen alig felismerhető dialektusban vagy akcentussal kezdenek beszélni. Eleinte ezt is a pszichiátriai betegségek közé sorolták, de 2002-ben az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy valamennyi betegnél jelen vannak ugyanazok az agyi elváltozások, ezek vezetnek a beszéd hangmagasságának, hanglejtésének, a magánhangzók hosszúságának és nyíltságának változásaihoz.
Nem idegen akcentusról van tehát szó, inkább csak a hallgatókban keletkezik ez a képzet. Az első esetet egy norvég nőről jegyezték fel, akit németes akcentusa miatt 1941-ben kiüldöztek a helyi közösségből.

Nevető halál

A betegség kuru néven is ismert, Új-Guinea népei között jegyezték fel. Hirtelen nevetőgörcs, a végtagok remegése, najd bizonyos idővel egyensúlyvesztés, mozgásképtelenség, kancsalság, beszédképtelenség jellemzi. Valójában a szivacsos agysorvadás egyik fajtája, és a kannibalizmus végével a járvány is véget ért. Carleton Gajdusek amerikai orvos a felfedezésért 1976-ban Nobel-díjat kapott.

Fibrodiszplázia

Az FOD (fibrodysplasia ossificans progessiva) 20 millióból 1 embert érint. A test inai és ízületei különös folyamat révén lényegében csonttá alakulnak át. A veleszületett betegséget a nagylábujj születéskor jelen lévő deformitásáról lehet felismerni. További kutatások folynak ennek az igen ritka kórnak a jobb megismerésére.

Alice Csodaországban szindróma

Ismert még mikropszia vagy Lilliput-látás néven is. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek látja a tárgyakat a valódi nagyságuknál. A betegséghez migrén is társulhat, és tudva, hogy az Alice Csodaországban című könyv (ahonnan a nevét kapta) szerzője, Lewis Carroll is migrénben szenvedett, elképzelhető, hogy ez is ihletet adott a könyvhöz.

Porfíria

A porfíriában vörös a vizelet és a széklet, mert a vörös vérsejtekhez szükséges heme nevű fehérje termelődésében támadnak zavarok. Hatással van továbbá a bőrre és az idegrendszerre is. A beteg rohamokban alhasi fájdalmat, görcsöket, émelygést, hányást, székrekedést is tapasztalhat.
Híres porfíriások többek közt III. György angol király, Mária, a skótok királynője, Vincent Van Gogh, és a babilóniai Nebukadneccár király.

Pika

A szindróma a mindenevő szarka latin nevéből (pica) származik. A várandós nőknél nem ritka, hogy különös dolgokat kívánnak meg, festéket, agyagot, nyers rizst vagy lisztet. Ha a tünet nem terhességben jelentkezik, és olyan életkorban, amikor ezek fogyasztása nem helyénvaló, pikáról beszélhetünk, okát és kezelését még nem ismerik a kutatók.

Möbius-szindróma

Igen ritka genetikai betegség, az arc teljes bénulása jellemzi. A beteg a szemét nem tudja becsukni, nem képes oldalra nézni, és arcjátékra is képtelen. Egymástól elszigetelt eseteket ismer az orvostudomány, a betegek hosszú és egyébként egészséges életet élhetnek. A családnak és a környezetnek meg kell tanulnia a beteg testbeszédét, hanghordozását értelmezni, hogy megismerjék érzelmeit.

Olvass még!

Olvasnál még bizarr és hajmeresztő betegségekről? Kattints ide, és nézd meg összeállításunkat!


Az 5 betegség, amit a nők a legjobban...
A nők büszkék arra, hogy jól viselik a betegségeket. De egyik-másik még őket is kiboríthatja.  tovább Tovább
Az 5 betegség, amit a férfiak a...
Közismert, hogy a férfiak elviselhetetlenek, ha megbetegszenek. Mitől rettegnek a legjobban?  tovább Tovább
12 gyakori betegség - 12 egyszerű...
Gyomorégés, fáradtság, székrekedés – ugyan ki ne szenvedne tőlük időközönként. Mindre van megoldás!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet betegség érdekesCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés