Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Munka? Kapcsolat? Munkakapcsolat?

2009.06.26. | Szoboszlai Krisztina
Ugyanazt a feladatot az egyik cégnél izgalmas kihívásnak, a másiknál rabszolgamunkának érezzük. A különbség a kapcsolatokban rejlik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Vannak, akiket nem tehetségük, hanem munkahelyi kapcsolataik juttatnak magasabb pozícióba, mások éppen azok miatt vagy segítségével váltanak munkahelyet. Néhányan örök barátokat, férjet, feleséget, vagy éppen ellenségeket szereznek maguknak. Országok, népek, cégméretek és embertípusok szerint is különbözik, ki milyen szinten viszi ki és be magánéletét, kapcsolatait a munkahelyére, illetve ki milyen szorosan és komolyan veszi a munkahelyi kapcsolatokat.

A szocializáció mint interakciós folyamat az egyén viselkedését többnyire úgy módosítja, hogy megfeleljen a különböző társas rendszerek által támasztott elvárásoknak. Munkahelyen ez alkalmazkodást (munkához, munkakörhöz), beilleszkedési igyekezetet és a szervezet tagjainak be- vagy elfogadását jelenti. Később egyesek már csak helyük stabilizálásával töltik az időt.

Meghatározó: a bemutatkozás

A legfontosabb lépéseket, újoncként bemutatkozva, az első napokban teszed. Ezt te magad is irányíthatod, de érdemes segítséget kérni vezetőktől, kollégáktól. Új vezetőként hasznos, ha ellátogatsz a beosztottak „asztalához”, és bemutatkozol, esetleg mindenkivel személyesen elbeszélgetsz, még akkor is, ha ez 20-30 főt jelent. (Ennél magasabb létszám mellett is fontos a fentről jövő kezdeményezés, de keress megfelelőbb formát!)
Soha nem célszerű (semmiről és senkiről) ismeretlenül véleményt nyilvánítani. A kategorizálás jelentős torzítások forrása lehet, a sztereotip nézetek, előítéletek pedig nemegyszer károsak és kapcsolatromboló hatásúak.
Ismeretlen közegben nagyon fontos az úgynevezett információs, kapcsolati háló felderítése. Akik számára ez egyszerűen megy, azok egy-két nap után tudják, ki kinek a liblingje, ki kit utál, ki mihez ért, és kihez érdemes segítségért fordulni.
Nem kell sértésként felfogni, ha újdonsült kollégáid tesztelnek, ez egy bizonyos határig természetes. Azzal azonban régi motorosként is tisztában kell lenned, mi az, amit kötelességből és mi az, amit szívességből teszel meg valakinek.

Céges bulik

A céges rendezvény legtöbbször nem szeretem esemény, a kötelező bájolgások ideje, mégsem célszerű mindig kimaradni belőle. Mindenkinek tudnia kell azonban, meddig mehet el (ivászat), és hol a határ (elcsavarni a főnök fejét). Ahhoz sem kell újdonsült apukának, kismamának, nagyszülőnek lenni, hogy kifogások helyett néhányszor őszintén bevalld, nincs kedved az éjfélig tartó bowlingozáshoz.
A túlóra, a végsőkig hajtott karrierizmus sok fiatal számára a párkapcsolati lehetőségeket is a munkahelyre szűkíti le, ezért nem meglepő, hogy a „munkahelyi kapcsolat” kifejezés egyeseknek egyenlő a flört, a szex és a főnök–titkárnő viszonnyal. Nem szabad azonban elfelejteni: ezekben az esetekben nincs mindig happy end.

Tipp!

Kapcsolataid építése során érdemes bizonyos gondolatokat szem előtt tartanod:

  1. A nyílt, őszinte, nem sértő kommunikáció mellett hasznos, ha képes vagy elnézést kérni, és bevallani, ha hibáztál. De megbocsátani is tudni kell!
  2. A kompromisszum nem konszenzus. (Ha csak kompromisszumot kötsz, vesztesnek érezheted magad!)
  3. Nem szabad saját érzéseidet másra kivetítened!
  4. A szervezetben mindig keringenek bizonyos történetek, mítoszok, és vannak tabuk.
  5. Érzékelésünk szelektív. A negatívumok mindig erősebb hangsúlyt kapnak, és a benyomások kialakulását nagymértékben befolyásolja a sorrend.
  6. A viták nem károsak, és nem kapcsolatgyilkosok.
  7. Legnagyobb ellenségünk, ha nem hallgatjuk meg egymást.
  8. Ne a szokásokat kritizáld, hanem a tanulságokat vond le!
  9. A kudarc magányos, a siker közös.
  10. A személyiség megváltoztatása az esetek nagy részében meddő próbálkozás.

Miből lehet baj?

Kritikus helyzetet teremt, ha valaki nincs tisztában saját szerepével, munkakörével, hatáskörével. Esetleg túl kevés, vagy túl sok a felelőssége, ráadásul a karrierje sem úgy fejlődik, ahogyan szeretné, vagy megérdemelné. Negatív hatású, ha a csoport nem tart össze, de a legsürgősebben akkor kell lépéseket tenni, ha a szervezeti légkör nem megfelelő, rossz a vezetési stílus, az ellenőrzési rendszer, a technológia, vagy aránytalanok a munkabérek, bizonytalanok az állások. Az alkalmazottak ilyenkor már új állás után néznek. Vezetőként ezek megoldása mellett még figyelni kell arra is, milyen stresszorokat hoznak a munkatársak kívülről (családi kapcsolat, anyagi, társadalmi probléma, személyes érzések, hit vagy éppen a munkahelyre való bejutás). Kevesen veszik komolyan, hogy munkahelyi kapcsolataikat a fizikai környezet (zaj, megvilágítás, levegőtlenség, szagok, zsúfoltság) minősége is befolyásolja. Néha egy-egy szellőztetés mellett gondolj arra is, hogy az általad kedvelt illat, zene mások számára fojtogató bűz vagy ricsaj. Egy pici figyelem sok konfliktust megelőz.

Mitől lehet jó?

Néhány éve új tendencia jelentkezett a munkavállalók rendes vagy rendkívüli felmondás miatt indított pereiben, mert sokan az elszenvedett, tényleges egészségsérelemhez vezető lelki trauma miatt is kártérítést igényelnek. Még akkor is, ha ilyenkor a munkavállalónak kell bizonyítania a kárt okozó baleset, betegség összefüggését a munkaviszonnyal.
A konfliktust, feszültséget mégis érdemes a munkahelyen – közvetlenül az érintettel – tisztázni, mert a család, ahova hazajárunk, nem lehet hosszú távon működő terápiás csoport. A beilleszkedés során nem szabad feladnod saját egyéniségedet, de fontos, hogy megtanuld, elfogadd, megértsd és tiszteld a másik embert. Jó csapatot is úgy tudsz építeni, ha a bizalom mellett jelen van az egészséges önbizalom, vannak közös szabályok, ellenőrzés, értékelés, azonos érdekek, közös cél, nyílt és őszinte kommunikáció, illetve a kollégák értékelik és motiválják az egyént. A munkahelyi kapcsolatok legfontosabb része mégis az, hogy megtaláld helyed a szervezeti struktúrában, ahol jól és hasznosnak érzed magad, mert a munkahely legfontosabb feladata mégiscsak a munka.

Szerencsére mindannyian önálló, színes egyéniséggel, különböző hátérrel, tudással, tapasztalattal és szabad akarattal rendelkezünk. Bár össze vagyunk zárva, és akaratlanul része leszünk a másik életének, fontos hogy megértsük, viselkedésünk reakciókat vált ki a többiekből. Olyanokat, amelyekben talán mi is tükröződünk, éppen ezért nem mindegy, milyen nyomot hagyunk a másikban.


Így mentsd meg az állásodat!
A folyosókon arról suttognak, hogy bajban van a cég? Vannak jól bevált módszerek, hogy ne veled kezdjék a leépítést.  tovább Tovább
10 hatásos tipp bértárgyaláshoz
Hazánkban a munkavállalók többsége nemhogy a piacon alkalmazott átlagbérekkel, de még közvetlen munkatársa fizetésével sincs tisztában. Pedig fontos lenne!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kapcsolat munka karrierTippek álláskereséshez
Mit árul el rólad az életkorod?

Mit árul el rólad az életkorod?

Bizonyos életkorokban köztudottan nehéz állást találni. E mögött az ageism, az életkori megkülönböztetés jelensége áll.TovábbTovább


garet:
Üdvözlök Mindenkit! Nem igazán állás lehetőséget szeretnék a figyelem középpontjába állítani! E...TovábbTovább

Teljes értékű munkaerő vagy. Elhiszed? Kattints és teszteld magad!

Szavazz!
Ért már hátrányos megkülönböztetés a korod miatt?

Sohasem
Szakmai tapasztalataim miatt előnyt élvezek
Gyakran éreztetik velem, hogy idősebb vagyok
Koromra hivatkozva nem léptettek elő
Lecseréltek egy fiatalabbra
Életkorom miatt nem feleltem meg az állásinterjún

szavazok

Tanácsok álláskeresésben
Kérdezd szakértőnket! Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner

Testreszabott, innovatív és gyakorlatra is átültethető megoldások, hogy sikeresebb legyél a munkaerőpiacon. Kérdezd szakértőnket!


Együttműködő partnerünk
Profession.hu