Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nagy biopiac-körkép - mit, hol, mennyiért?

2009.06.28. | Ács Borbála
Szeretnél bioéletmódra váltani, de túl bonyolultnak tűnik? Utánanéztünk a hazánkban található lehetőségeknek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A vegyszer- és adalékanyag-mentes élelmiszerek nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Már nemcsak a természetvédők, az allergiások és a krónikus betegségben szenvedők választják szívesebben a bio-, avagy ökogazdálkodásból származó termékeket, hanem azok is, akik egyszerűen figyelnek az egészségükre. Ám gyakran hiába hallasz eleget arról, hogyan élhetnél egészségesebben, ha nem tudod, milyen eszközökkel változtathatsz. A hipermarketek és diszkontok polcain ritkán és csak igen szűk választékban találhatsz biotermékeket, így az új étkezésmódhoz új vásárlói szokásokat kell bevezetned az életedbe. Ez azonban egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan hangzik.

De mi az az ökopiac?

Magyarországon már 20 éve létezik biogazdálkodás, ám a piacok csak lassan szaporodnak. Az utóbbi tíz évben azonban országszerte egyre több olyan piacot találni, ahol a legjobb minőségű, ellenőrzött és garantáltan bioélelmiszereket vásárolhatod meg egyenesen a termelőktől. A gazdák nemcsak abban különböznek az átlagtól, hogy vegyszermentesen nevelik növényeiket, hanem abban is, hogy egész életmódjukat a biogazdálkodás szellemiségében alakítják. Általában együtt élnek a földjükkel, szoros szimbiózisban és állandó odafigyeléssel. Vegyszer helyett ősi trükkökkel, az ültetés irányával, a sorok közé plántált fűszernövényekkel védik meg terményeiket a kártevőktől.

Mit találsz itt?

Az árus nemcsak friss, egészséges zöldségekkel, de másutt nehezen fellelhető fűszer- és gyógynövényekkel is ellát, és instrukciókat, recepteket is mellékel hozzájuk. Itt biztosan megtalálsz olyan, ma már különlegességnek számító zöldségfajtákat, mint a medvehagyma vagy a mángold. A biofarmokon állattenyésztés is folyik, így egészséges és boldog kecskéktől, tehenektől fejt tejet, sajtot és joghurtot vásárolhatsz. A hazai termelőktől leginkább idénygyümölcsöket és -zöldségeket szerezhetsz be, ám sokan szoros kapcsolatban állnak külföldi (német, osztrák) biotermelőkkel, így közvetve az egzotikus gyümölcsöket is megkaphatod. Kifogástalan minőségű mézhez, házi péksüteményekhez, tönkölyliszthez és egyéb különlegességekhez juthatsz hozzá. Ezenkívül gyakran nem élelmiszereket árusító pultokra is bukkanhatsz, és kézzel festett kerámia étkészleteket, házi, természetes anyagokból varrt és festett játékállatokat vásárolhatsz. Mindezen felül még a szépségápolási kiegészítőidet is bióra válthatod – a budapesti biopiacokon természetes anyagokból készült kozmetikumokat is árusítanak.

Hol találod?

Budapesten minden szombaton reggel fél 7 és dél között a MOM park háta mögötti parkban tartanak biopiacot. Újpesten, a Baross utcában hetente kétszer, szerdán és szombaton délelőttönként van nyitva a piac. Kisebb biopultok a Nagycsarnokban és Albertfalván is megjelennek. Néhány termelő már házhoz is szállít olyanoknak, akik vállalják a délután 5-től hajnali 2-ig tartó kiszállítási idő kockázatát. Vidéken Miskolcon, Siófokon, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, Esztergomban, Kecskeméten és Győrött tartanak biopiacokat.

Bio mindenáron?

A leggyakoribb érv a bioélelmiszerek ellen az ár. A termelők különleges gondoskodását és kockázatvállalását valóban meg kell fizetni, a helyzet azonban mégsem olyan súlyos, mint gondolnád. Ennek fő oka az, hogy az itthon termesztett áruk nagy részét külföldre exportálják. A különlegességek, mint a homoktövis vagy a különleges ízesítésű házi kecskesajt, valóban drágábbak valamivel az átlagnál, a hétköznapi élelmiszereket azonban kisebb árkülönbséggel szerezheted be. Találhatsz riasztóan drága, 800-1000 forintos paradicsomot, de a boltitól nem sokban különböző árú natúrjoghurtot vagy kecsketejet is.

Biokulinária

A biopiacok látogatói azonban nem csupán egészséges paradicsomot, burgonyát vagy almát találhatnak a polcokon, de igazi kulináris különlegességeket is. Olyasmit, olyan minőségben és áron, amit máshol lehetetlen volna beszerezni: a sűrű málnaszörpön és a biopékárukon kívül különleges gabonákat – hajdina, köles –, rizsféléket, liszteket és egyéb természetes alapanyagokat. Akár kiadós bioreggelit is rendezhettek egy friss szombat délelőttön töltött palacsintával, természetesen százszázalékos homoktövis-, körte- vagy almanektárral, biosüteményekkel vagy friss gyümölccsel.


A 3 legjobb biobolt
Akár él már benned az elhatározás, akár csak most kezdesz megbarátkozni a gondolattal, hogy biotermékeket vásárolj, segítünk dönteni, hol tedd.  tovább Tovább
Mi az a makrobiotikus étrend?
A makrobiotikus étrendet hollywoodi sztárok is követik. De valóban annyira hatékony, mint állítják?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

gyümölcs vásárlás táplálkozás zöldségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés