Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Növénymentő trükkök nagyanyáink kiskertjéből

2010.06.14. | Halmi Lukács
A régi parasztházhoz tartozó konyhakertben nem permeteztek, nem műtrágyáztak, mégis gyönyörű zöldségek teremtek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mi értelme van manapság a konyhakertnek? Az akciós zöldségek korában semmi más, mint hogy biztosan ismered a konyhaasztalra kerülő növény életútját, és biztos lehetsz abban, hogy a friss, lédús paradicsom nem robban szét a növényvédő szerektől.
Ezért ha veszed a fáradságot, hogy a konyhakertet felásd, trágyázd, zöldséget ültess, majd locsold, kapáld, megvédd a kártevőktől, akkor törekedj arra, hogy a lehető legkevesebb mesterséges „adalékanyagot” használd.
Azok a gazdák, akik hagyományos módszerekkel művelik kiskertjüket, tudják, hogy permetezőszerekre, vegyszerekre, műtrágyákra csak szélsőséges esetben van szükség.
Használd ki a növények speciális tulajdonságait, és tervezd meg úgy a konyhakertet, hogy a zöldségek, a fűszernövények és a gyümölcsök védjék, táplálják egymást!

Növényvédő növények

A bioveteményesben a jó termés és a kártevők elleni hatásos védekezés alapja, hogy a gazdák a növényeket évről évre cserélik, azaz más-más növénytársulások váltják egymást!
Te se ültess egyfajta növényeket ugyanarra a területre, mindig vegyes kultúrát alakíts ki! Így növényeid optimálisan hasznosítják a tápanyagokat, egymás számára ideális környezetet teremtenek, és elűzik a kártevőket.
Íme, a legjobb és a legrosszabb növénytársítások:

 • A bab társa lehet a zeller, a saláta, a retek, a petrezselyem, a padlizsán, a kapor, a karfiol és a cékla, de nem szabad a bab mellé ültetni hagymafélét, édesköményt és borsót.
 • A burgonya ideális partnere a zöldbab, a karalábé, a karfiol, a kapor, a káposzta, a spenót, a fokhagyma és a saláta, de nem kedveli a tök, az uborka, a zeller, a paradicsom és a paprika közelségét. A burgonyabogarat leginkább a zöldbab és a fokhagyma űzi el a közeléből.
 • A karfiol kívánságlistáján szerepel a bab, a borsó, a cékla, a saláta, a szamóca és a zeller, míg határozottan idegenkedik a káposztától.
 • A káposzta szereti a pillangós virágú növények közelségét. Kifejezetten előnyös lehet számára, ha salátát ültetsz mellé, mert az száműzi a földibolhákat, a rebarbara pedig megvédi a gyökerét a pusztító golyvával szemben. A káposzta nem szereti a paprika, a paradicsom és a sárgarépa közelségét.
 • A paradicsom szinte megkívánja, hogy a közelébe vöröshagymát és fokhagymát ültessenek, de kedveli a babot, a karalábét, a kukoricát, a retket, a spenótot és a sárgarépát is. Ugyanekkor idegenkedik a burgonyától, a borsótól és a tökféléktől.
 • A paprika kedvence a zeller és a bazsalikom, de rosszul tűri, ha burgonyát telepítenek a közelébe.
 • A sárgarépa védőnövénye a vöröshagyma (kivált a répalégy nem szereti a hagymát), de a káposztán és a céklán kívül mindennel összeültetheted. 

Permetlé saját kezűleg!

Ha a kiskertedben már megjelentek a kártevők, akkor sem kell lemondanod a vegyszermentes gazdálkodásról. Bár a boltban kapható permetszereknél macerásabb növényi alapanyagokból „ellenanyagot” kotyvasztani, ne add fel elveidet, hanem próbáld ki a következő recepteket!

 • A levéltetvek ellen a legjobb orvosság a csalánpermetezés: 10 kg friss csalánt áztass be egy napra 50 liter esővízbe! Ha nem szeretnél élni ezzel a biztos, de nagyon büdös módszerrel, jó megoldás lehet a fák közé ültetett sarkantyúka, mert magához vonzza a tetveket. A zöldbab levéltetve ellen viszont rebarbarafőzettel védekezhetsz. Hetente többször permetezz ezzel a szerrel!
 • A kártevő rovarok hatásos ellenszere a kifőtt és kihűlt burgonyalé, míg a kártékony csigák kiváló gyűjtőnövénye a rebarbara.  
 • Az őszibarackot megtámadó tafrinás levélfodrosodás ellen jó eséllyel küzdhetsz mezeizsurló-főzettel (10 liter vízben áztass 15 dkg szárított füvet), de a tejes víz is hatásos lehet 1 : 1 arányban. A zsurlótea megelőzésként gombás fertőzések kivédésére is alkalmas.      
 • A szamócaatkát, a szamóca egyik legkártékonyabb ellenségét fokhagymalével teheted ártalmatlanná: 10 liter forrásban lévő vízhez tegyél 70 dkg apróra vágott fokhagymát. A siker érdekében fel kell emelned a leveleket, és alulról is be kell permetezned őket.
 • A tarackot csicsóka ültetésével számolhatod fel.
 • A cseresznyelegyet peterakás idején (a virágzás után három héttel) fehérürömteával távolíthatod el. A legyek 20 fok fölött bújnak ki a talajból, kikelésüket vastag mulccsal késleltetheted.
 • A légykártól a hagymát sárgarépa ültetésével védheted meg.
 • A drótférgeket félbevágott krumplival gyűjtheted össze, a répaféléket támadó fonálférgeket bársonyvirág telepítésével teheted ártalmatlanná, míg a szamócát mustárral vagy körömvirággal védheted meg a „fonalas” ellenségektől.
 • Általános gombaölő szerként bevált a tölgyfakéreg-főzet (1 liter vízben 10 dkg kérget főzzünk meg), és a varádicsvirág főzete (3 dkg virágot 1 liter vízben áztassunk három napig, majd háromszorosra hígítva permetezzük le a gombás részeket).
 • A lisztharmatra érzékeny növények védőnövénye a mellé ültetett fokhagyma és a sarkantyúka. Az uborka testőre ekkor a bazsalikom, a salátáé a turbolya.

Alulról támadó ellenség! Tippek...
Bár a vakond hasznos állat, mégis minden kertbarát egyik első számú ellensége. Szabadulj meg tőle humánusan!  tovább Tovább
Vár a veteményes
Már nyár végén gondoskodhatsz a késő őszi és a téli vitaminforrásokról.  tovább Tovább
A komposztálás 5 alapszabálya
Nézz be egy fa lehullott levelei alá, és egyből megérted a komposztálás lényegét! A felső réteget még felismerheted, de alatta omlós, földszerű anyagot...  tovább Tovább
Nem mindegy, hogyan öntözöd a...
A pusztító szárazsággal szemben csak rendszeres locsolással védekezhetsz. Találd meg a legjobb módszert!  tovább Tovább
Bevált fegyver szárazság és gyomok...
Takard be a kertet mulccsal! Akár aszály, akár az esős időben előtörő gyomáradat sújtja a kertet, segít.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kert bio zöldség házi praktikákFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés