Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 hatékony tipp makacs orrdugulás ellen

2009.06.14. | Lám Luca
Igaz-e az állítás, hogy az orrcseppek károsak, és ha igen, mi egyebet tehetsz a szabad légzésért?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az orrdugulás a nátha egyik legkellemetlenebb tünete, hiszen nem elég, hogy megnehezíti a légzést, ráadásul még jóval a többi tünet után is megmarad. Már nem folyik, már nem köhögsz, a torkod sem kapar, sőt lázad sincs, a fránya éjszakai orrdugulás azonban nem hagy nyugodtan aludni. Hol az egyik, hol a másik oldal dugul be, attól függően, hogy melyik oldaladra fordulsz a szabadabb légzés reményében. A nyitott szájú alvás pedig kiszárítja, esetleg irritálja a torkot, így az sem jelent hosszú távon megoldást.

Miért dugul be az orrod?

Hogyhogy miért? Hát, mert tele van váladékkal! – vághatnád rá a kézenfekvő választ, mely az esetek kisebb százalékában igaz is. Csakhogy a legtöbbször hiába fújod az orrod, csak nem jön belőle semmi, a dugulás mégsem szűnik meg. Miért?

Az orr nyálkahártya-duzzanata erős orrváladékozást és orrdugulást okozhat. A két tünet azonban nem függ egymástól, tehát nem azért dugul be az orrod, mert folyik és tele van. A különbség az, hogy amíg az orrfolyás viszonylag gyorsan, az orrdugulás akár hetekig sem múlik el. Az orrnyálkahártya feladata az, hogy megszűrje a levegőt, majd a csillószőrök segítségével a garatba tessékelje a szennyeződéseket. Ha valamilyen vírus megtapad rajta, túlműködésbe kezd, ami túlzott váladékozással és duzzadással jár.

Az orrcseppek

Ma már persze nem kellene, hogy az orrdugulás különösebb problémát okozzon, hiszen az ezer meg ezerféle csepp és spray azonnali enyhülést ígér. És kivételesen az ígéretet megvalósulás követi: egy-két csepp este, és akár órákig szabad a légzés. Csakhogy az orrcseppek hosszú távon károsak.
Ha huzamosabb ideig túl gyakran használsz orrcseppet, a nyálkahártyád hozzászokhat, így a csepp veszít hatékonyságából. Ráadásul még szabad légzés mellett sem érzel tökéletesen ízeket és szagokat. Szélsőséges esetben a szagláscsökkenés a betegség megszűnése után is megmaradhat. A gyártók nem véletlenül írják rá minden orrcseppre, hogy egy nap legfeljebb hányszor használhatod, valamint hogy néhány hét után javallott elhagyni alkalmazását.

Az orrcseppekben található tartósítószer – mely az applikátortól való visszafertőzést hivatott megakadályozni – károsítja, de legalábbis terheli az amúgy is igénybe vett orrnyálkahártyát. Az így szerzett sérülések pedig további fertőzéseket, rosszabb esetben krónikus náthát okozhatnak.

Természetes tippek

Vannak olyan makacs orrdugulások, amelyeknél a természetes módszerek nem válnak be, és kénytelen vagy orrcseppet alkalmazni. De amíg csak lehet, kerüld a mesterséges módszereket, és igyekezz természetes úton megoldani a problémát.

  • A kamillás inhalálás segíti az orrnyálkahártya regenerálódását, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású.
  • A mentolos krémek megkönnyíthetik a légzést. Kend orrod alá éjszakára, enyhébb esetekben segítenek.
  • A vízszintes pozíció nem kedvez a szabad orrjáratoknak. Amíg beteg vagy, aludj magasított párnán.
  • Az infralámpás kezelés is segít lelohasztani a duzzanatot, ráadásul, akárcsak a kamillás inhalálás, erős gyulladáscsökkentő hatása van.
  • A helyes orrfújás is segíthet: egyszerre mindig csak az egyik orrlyukad fújd ki, és ha lehet, ne erőlködj.

Az allergiás nátha 8 biztos jele
Az allergiás nátha emberek millióit érinti világszerte - szezonálisan vagy állandó jeleggel. Honnan ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz ellene?  tovább Tovább
6 megdöbbentő igazság a nátháról
Náthás szinte mindenki volt már. És szinte mindenki ugyanazokat a gyógymódokat alkalmazza. Tévedés lenne minden eddigi tudásunk?  tovább Tovább
10 tipp kínzó gyomorégés ellen
Gyakran ég a gyomrod este, amikor lefekszel? Esetleg éjszaka ébredsz a kellemetlen érzésre? Ne mondj le a vacsoráról, fogadd meg tippjeinket!  tovább Tovább
10 tipp, hogy biztonságban légy
…edzés közben. Bizony, egy adott kor fölött a testmozgás különösen veszélyes lehet, hacsak nem tartod be a szabályokat.  tovább Tovább
5 tipp állatszőr-allergia ellen
Mit csinálj kedvenceddel, ha unokád allergiás rá? És mit tehetsz, hogyha éppen ő szeretne okvetlenül háziállatot?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nátha tünet kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés