Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mutasd a lábad, és megmondom, ki vagy! A pedikűrös tippjei

2009.06.04. | Török Katalin
Amilyen vonzó egy ápolt női láb, annyira visszataszító a szandálból kilátszó sárgás, gombás köröm. Fogadd meg a profi tanácsokat!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Hófehér, gyönyörűen vasalt törölközők, csillogó eszközök a sterilizálóban, vadító színű és szolid pasztellárnyalatú körömlakkok katonás sorba rakva, rend és tisztaság mindenütt a kis helyiségben – ez Erdődi Zsuzsa pedikűrös birodalma. A szakemberrel a lábápolás főbb kérdéseiről beszélgettünk.

Zsuzsa szerint otthon is ápolhatja bárki a lábkörmeit, azonban legalább évente egy alkalommal, nyár elején annak is érdemes elmennie a pedikűröshöz, akinél minden rendben van. Hiszen aki nem szakember, sokszor észre sem vesz egy kisebb elváltozást, amely később fájdalmas lehet.

– A lábfej valójában egészségi állapotunk tükre. Hetvenezer idegvégződés található rajta. Teljes testsúlyunkat viseli, és magán hordja a rosszul megválasztott, kényelmetlen cipő nyomait – magyarázza Zsuzsa.

Sokan már csak akkor keresik fel a pedikűröst, ha nagyobb probléma adódik.
– Van olyan vendégem, aki a megvastagodott, sárgás színű, gombás körmére csak annyit mondott: lakkozzam ki, most a Balatonra utazik, majd a tó vizében meggyógyul. Sajnos a gombás fertőzést nem gyógyítja a Balaton vize, ezzel mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ma már nagyon hatékony gombaölő szerek vannak – mondja Zsuzsa. – Ha lábgombát, esetleg gennyes sebet látok, orvoshoz küldöm a vendéget. Az otthoni kísérletek egyébként sem vezetnek mindig jó eredményhez. Előfordult, hogy egy vendégem a szemölcsére drogériában kapható tyúkszemtapaszt tett, ezzel saját magát fertőzte tovább, mert nem ismerte föl a szemölcs és a tyúkszem közötti különbséget.

Egy bevált tipp

A gombás köröm kialakulását érdemes megelőzni: hatásos lehet az otthoni ecetes lábáztatás. Tegyél egy evőkanál ecetet annyi vízbe, amennyi a lábfejed ellepi. Ecet helyett illóolajat is használhatsz. A gomba a nedves, sötét területeket kedveli, ezért ajánlatos a lábfürdő, illetve a mosakodás után a láb ujjközeit nagyon alaposan megtörölni.

Idősebb korban egyre több probléma van a lábbal, a körömmel. Vannak, akik azért nem tudják ápolni a lábukat, mert nehezen hajolnak le, illetve megromlott a látásuk. Nekik különösen nagy szükségük van a szakértő kézre.
– Gyakran tapasztalom, hogy idős emberek rozsdás ollóval fertőzik el a lábukat, és végül a sebészeten kötnek ki – meséli Zsuzsa. – Az utóbbi időben egy új jelenséget is észrevettem: a házhoz kijáró gondozónők levágják az idős ember körmét. Mivel a nővérkék nem képzett pedikűrösök, gyakran több kárt tesznek, mintha egyáltalán nem is próbálnának segíteni. A tökéletes pedikűrözéshez nagyon fontos a megfelelő eszközök használata és a fertőtlenítés, hiszen bizonyos elváltozások fertőzők lehetnek.

Erdődi Zsuzsa lelkesen beszél egy szakmai újdonságról, amelyet maga is alkalmaz. A 3TO Spangentechnik nevű módszer a benőtt köröm kezelésére szolgál.
– Nagyon sokan küszködnek ezzel a problémával. Az új módszer lényege a körömszabályozó alkalmazása. Ez a fémdrót, a lábujjra felhelyezve, kétoldalt megfogja a körmöt, és nem engedi benőni. A szabályozón a pedikűrös minden hónapban húz egy kicsit. Egyénenként változó, mennyi ideig kell hordani a körömszabályozót. Csak a legelső napon furcsa érzés a viselése, később a páciens megszokja. Ha fájdalmat okoz, feltétlenül vissza kell menni a pedikűröshöz, hogy igazítson rajta.

Amikor azt kérdezem Zsuzsától, mit szeret a szakmájában, felcsillan a szeme, és így válaszol:
– Azt a lábat szeretem, amin sokat kell dolgozni. Élvezem, hogy a munkámtól meggyógyul, nem fáj többé. És persze az is örömet okozott, amikor egy kilencvenéves néni elmondta nekem, egész életében az volt a vágya, hogy kékre legyen festve a lábkörme. A legközelebbi alkalomra megvettem neki a kék lakkot. Jó volt látni, mennyire örült neki!


Szőrszálhasogatás strandolás előtt
A nyári időjárás megengedi, hogy lengébben öltözz. A szellős ruhák már nem takarják lábszárad. Nem halogatható a szőrtelenítés. Segítünk,...  tovább Tovább
Így napozz, hogy szép maradj!
Végre itt a nyár! A napsugarak egyre erősebbek. Ne felejtsd el felkészíteni a bőrödet a napozásra!  tovább Tovább
Makacs narancsbőr? Ezt tedd ellene!
Hepehupák, gödröcskék, megváltozott testkontúr – teljes rémálom! Nem mindegy, mikor és hogyan kezdesz neki az eltüntetésének.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

pedikűr láb körömCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés