Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 tipp állatszőr-allergia ellen

2014.04.06. | Ferenczy Mária
Mit csinálj kedvenceddel, ha unokád allergiás rá? És mit tehetsz, hogyha éppen ő szeretne okvetlenül háziállatot?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A legtöbb gyerek megbolondul az állatokért, első szavaik között szerepel a kutya, vagy éppen a cica. Amikor már járni tudnak, örömmel szaladnak oda a sétáló kutyusokhoz a parkban, rajonganak az állatkertben, majd könyörögnek otthon, hogy hadd legyen nekik is egy. Kutya, macska, hörcsög, papagáj – kinek melyik éppen a szíve csücske.
Sokszor hiába van a kert, hiába hatalmas a lakás, anyagilag is megengedhetnéd magadnak, és az idődbe is beleférne, mégsem elégítheted ki a gyerek háziállat-őrületét. Mit tehetsz ugyanis akkor, ha szemed fénye allergiás az állatszőrre? Semmit, vágod rá automatikusan, egyes szakértők szerint viszont igenis megvalósítható a nagy álom: lehet házi kedvence a gyereknek, feltéve, hogy néhány fontos szempontot betartasz.

Állatszőr-allergia – mi az?

Van némi fogalomzavar az állatszőr-allergiával kapcsolatban. Valójában nem a szőrre vagyunk allergiásak, az csak közvetíti a nyálban, verejtékmirigyekben és vizeletben kiválasztódó allergéneket. A lehulló szőr- és bőrdarabok felszíni molekulái váltják ki az allergiás tüneteket, így akár egy szőrtelen macska is okozhat allergiát.
Az állatok nyála a tisztálkodáskor kerül a szőrükre. Hasonlóképpen juthat a mi bőrünkre is a cuppanós nyalogatásokkal. A nyállal való kapcsolat elindítja az allergiás folyamatokat: a szipogást, a tüsszögést és a vizes orrfolyást.

Megelőző állattartás

Több tudományos kutatás is bizonyítja, hogy azokban a háztartásokban, amelyekben kutya, illetve macska él, a születendő gyermekek kisebb eséllyel lesznek allergiások az állatokra. Ha tehát új jövevényre lehet számítani, nem feltétlenül kell száműznötök a kis állatokat.

5 tipp állatszőr-allergia ellen

Mit tehetsz, hogy helyreálljon a családi béke, s az unokák ne csak messziről sóvárogjanak a kisállatok után? Van néhány lehetőség arra, hogy csökkentsd az állatok allergizáló hatását.

Kölcsönkutya visszajár

Előbb kölcsönözz. Ha nem tudod biztosan, hogy a családtagok hogyan reagálnak a háziállatra, töltsetek több időt egy barátod kutyájával vagy macskájával. Így kiderül, mire kell számítani háziállat vásárlásakor.

Jobb a biztonság

Ha a kölcsönzéses kísérlet eredménye nem kecsegtető, válassz kevésbé kockázatos, nem allergizáló állatot: teknőst vagy halakat.

Az állat a kertbe való

Tartsd a kertben. Ha kutyád-macskád kinn lakik, lényegesen kevesebb allergén jut a lakásba. Ez azonban sok allergiás állatbarátnak nem elfogadható megoldás. Az allergia mértékétől függ elsősorban.

Tiszta állat, kevesebb allergia

Hetente fürdesd kedvenced. Ezzel lényegesen csökkenthető az allergénterhelés a lakásban.

Csak praktikusan

Tüntesd el a szőnyegeket, kárpitozott bútorokat és a vastag függönyöket. A nem mosható szövetekből folyamatosan szabadulnak fel az allergén molekulák. A szőr, a nyál és a vizelet felhalmozódásával állandó panaszokra lehet számítani. Cserélj szép lassan minden textíliát könnyen moshatóra. Ezzel nemcsak az allergiát csökkentheted, de a tavaszi nagytakarítást is megkönnyíted magadnak.


A háziállatokra is veszélyesek a...
A kutyasétáltatás vagy a macskák elkóborlása után érdemes bundájukat átbogarászni. Az élősködők komoly betegségeket is terjeszthetnek.  tovább Tovább
Segítség! Támad a kutya
Amikor az ember legjobb barátja fenevaddá válik, a félelemnél csak a megdöbbenés nagyobb. Pedig a legtöbb esetben a kutya logikusan cselekszik.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

allergia háziállat hobbi család