Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A cukorbetegség konkrét tünetei

2009.05.28. | Ötvenentúl.hu
A cukorbetegség lassan egymillió embert érint, holott a betegek közel feléről állítólag még csak nem is tudunk. Honnan ismerheted fel?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A diabetes mellitus latin kifejezés, és egykori magyar fordítása, a „mézédes húgyár” arra utal, hogy a korabeli orvosok erre a betegségre a vizelet nagy mennyiségét és édes ízét tartották jellemzőnek. A cukorbetegség olyan magas vércukorszintekkel jellemezhető anyagcserezavar, amelynek hátterében vagy az inzulintermelés hiánya, vagy az inzulin hatásának elégtelensége áll (az említett két tényező együtt is előfordulhat).

Milyen típusai vannak?

A cukorbetegség nem egységes, két fő (1-es és 2-es) típusa mellett külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesztípusok. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban csak a két fő csoportról lesz szó.

1-es típusú diabétesz – teljes inzulinhiány

1-es típusú cukorbetegségben a rosszul működő immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetsejtjeit. Előbb-utóbb teljes inzulinhiány alakul ki, így a szőlőcukor nem tud bejutni a sejtekbe, a vércukorszint egyre emelkedik, a sejtek viszont „éheznek”. A szervezet ilyen körülmények között a raktárakhoz nyúl, a zsírokból és a fehérjékből nyer energiát. Ez a magyarázata annak, hogy a kezeletlen cukorbetegek viszonylag jó étvágyuk ellenére fogynak. A lappangó anyagcserezavar már egy ártatlannak tűnő megfázás, vírusfertőzés hatására súlyosbodhat, a vérben ketontestek (például aceton) szaporodnak fel (ezek később a vizeletben is megjelennek), utalva arra, hogy a szervezetben a zsírok lebontása került előtérbe. A vérben felhalmozódó ketonok miatt a vér enyhén lúgos vegyhatása savas irányba tolódik el, ami a cukorbetegség egyik legsúlyosabb heveny szövődményéhez, a ketoacidózishoz vezethet. Nem ritkaság, hogy az 1-es típusú cukorbetegség egyből ezzel az életveszélyes komplikációval jelentkezik. A sejtekbe be nem jutó, a vérben felhalmozódó szőlőcukor a vizeletben is megjelenik.

A vizelet nagy cukortartalma a vizelet mennyiségének növekedését eredményezi, az így kialakuló folyadékveszteség pedig szájszáradást, szomjúságot okoz, amit a betegek fokozott folyadékfelvétellel ellensúlyoznak. Az 1-es típusú cukorbetegséget régebben fiatalkori diabétesznek nevezték, mivel elsősorban 35-40 éves kor alatt jelentkezik. Ma már tudjuk, hogy a cukorbetegségnek ez a formája bármely életkorban előfordulhat, de továbbra is jellemzőnek mondható a gyermek- vagy fiatalkori kezdet. Mivel az inzulintermelő sejtek elpusztultak, a betegek csak inzulininjekcióval tarthatók életben. Jelenleg hazánkban mintegy hetvenezer 1-es típusú cukorbeteg él.

2-es típusú – nem csak időskori – diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegek hasnyálmirigye képes ugyan inzulint termelni, de az inzulin hatása nem kielégítő. A szervezet fokozott inzulintermeléssel próbál úrrá lenni az így kialakult helyzeten, ami hosszabb-rövidebb ideig sikerül is, de előbb-utóbb az inzulintermelő sejtek kimerülnek, és tényleges inzulinhiány lép fel. A 2-es típusú cukorbetegséget régebben időskori diabétesznek nevezték, mivel általában idősebb korban (40-45 év felett) diagnosztizálják. Merev korhatár azonban itt sem húzható, ugyanis a diabétesznek ez a formája akár gyermekkorban is megjelenhet. A betegek 80 százaléka túlsúlyos (hasra lokalizált, alma típusú elhízás a jellemző), vérzsíreltéréseik vannak, húgysavszintjük, vérnyomásuk magas, vérük alvadékonysága fokozott. Az említett eltérések súlyos betegségek (szívinfarktus, agyi keringési zavar) kockázati tényezői.

Ijesztő számok

A 2-es típusú diabétesz népbetegség, lassan egymillió cukorbeteget tartanak számon. A fel nem ismert cukorbetegek száma – egy USA-ban végzett tanulmány szerint – megegyezik a felismert betegek számával. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek feléről nem is tudunk. A fel nem fedezett cukorbetegek óriási száma a szűrővizsgálatok jelentőségét hangsúlyozza. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek száma évről évre nő, amire a megváltozott életmód (csökkenő fizikai aktivitás, egészségtelen táplálkozás) ad magyarázatot.

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

Az 1-es típusú cukorbetegséget nemritkán súlyos, akár életveszélyes anyagcserezavar (ketoacidózis) kialakulása révén ismerik fel. A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig tünetmentes lehet, majd néhány olyan tünet jelentkezik, amelynek a betegek nem tulajdonítanak jelentőséget, emiatt orvoshoz sem fordulnak. Ezek a tünetek a következők:

 • bőséges vizeletürítés,
 • szájszáradás,
 • fokozott folyadékigény,
 • jó étvágy melletti fogyás,
 • bőrviszketés,
 • visszatérő fertőzések,
 • nehezebben gyógyuló sebek,
 • végtagzsibbadás,
 • látásromlás,
 • fáradtságérzés,
 • férfiak esetében merevedési zavar.

Olyan is előfordul, hogy ez a lappangó, alattomos betegség már a szövődmények kialakulásával hívja fel magára a figyelmet. Az a tapasztalat, hogy a 2-es típusú diabétesz legalább 5 éve áll fenn, mire a diagnózis megszületik.

Mikor beszélünk cukorbetegségről?

Ha laboratóriumi vizsgálat során a két különböző alkalommal mért vércukorértéked eléri vagy meghaladja a 7,0 mmol/l-t, akkor a cukorbetegség diagnózisa megalapozottnak tekinthető. A diagnózis felállításához az ujjszúrásból származó vérmintát elemző, önellenőrző készülékek mérési eredményei nem alkalmasak (nem kielégítő pontosságuk miatt).

Ha az éhgyomri vércukorértéked 6,0 mmol/l felett van, de még nem éri el a diabéteszre jellemző 7,0 mmol/l-es értéket, akkor kóros éhgyomri vércukorértékről beszélünk, ez esetben vércukorterheléses vizsgálattal lehet kizárni vagy megerősíteni a cukorbetegség fennállását. Ugyancsak cukorbetegség mellett szól, ha egy nem éhgyomri vércukormérés során (az étkezés utáni időszak bármely időpontjában) a vércukorértéked eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/l-t.

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

A cukorbetegség életre szóló, idült betegség. Megfelelő testmozgással, diétával, gyógyszerekkel a vércukorérték az egészségeshez közeli szintre szorítható vissza, ezzel lehet a szövődmények kialakulását megelőzni vagy késleltetni. A vércukorérték normalizálása azonban nem jelenti a betegség gyógyulását.

20 éves a Diabetes - A születésnapi rendezvény programja

A veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért és a Tudomány Kiadó tisztelettel meghív a Diabetes című betegtájékoztató lap 20 éves születésnapi rendezvényére, melyet a Veszprém Arénában rendez.

2009. június 6., szombat, 9.00–17.00
Veszprém Aréna (8200 Veszprém, Külső-kádártai út)

A részletes programokról itt tájékozódhatsz.


Pofonegyszerű módszer cukorbetegség...
Szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, vérnyomásproblémák – a ma emberének leggyakoribb betegségei.  tovább Tovább
Étrendi javaslatok cukorbetegeknek
Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy ha már egyszer vércukorcsökkentő gyógyszert vagy inzulint kapnak, meg is feledkezhetnek a diétás ajánlásokról.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet kezelés betegség cukorbeteg cukorbetegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés