Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Milyen gyógyszerek mellett tilos a napozás?

2010.07.31. | T. Puskás Ildikó
A nyaralás élményét nem csak a rossz szállás ronthatja el. Azt se felejtsd el, hogy napozhatsz-e gyógyszereid mellett!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre. Ide sorolhatók az antidepresszánsok, az antibiotikumok, az altatók, a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a hormon- és vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények.

A jól bevált is okozhat meglepetést

Tartós gyógyszerszedőként arról is ajánlatos tájékozódnod, hogy az adott készítmény(ek) mellett egyáltalán szabad-e a napon tartózkodnod? Egyes medicinák (például a májgyógyszerek) szedésekor ez kifejezetten ellenjavallott.

Bármilyen régen szedsz is valamilyen gyógyszert, jó, ha újra átböngészed a patikaszerhez mellékelt betegtájékoztatót, illetve gyógyszerésszel vagy a kezelőorvosoddal konzultálsz. Ha a folyamatos gyógyszerszedésre szorulók táborába tartozol, utazás, nyaralás közben se hagyj ki egyetlen pirulát sem. Különösen érintett lehetsz, ha szív-, érrendszeri problémáid vannak, vagy cukorbeteg vagy. A nagy hőség, a hirtelen időjárás-változás, az akklimatizálódási problémák alaposan igénybe veszik szervezetet, így a patikaszer elhagyásának súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek. Ha vízhajtó tabletták szedését rendelte el az orvos, konzultálj vele mind a folyadékpótlásról, mind a szervezet kálium-, nátrium-egyensúlyának megőrzési módjairól.

Ne nyaralás előtt válts!

Ha – valamilyen okból – a nyaralás, utazás előtt ír fel új gyógyszert a kezelőorvos, különösen indokolt, hogy tartózkodj a közvetlen napsugárzástól, mert nehezen lehet elválasztani a napfény által „előhívott” allergiás tüneteket az új gyógyszer mellékhatásaitól. Megannyi gyógyszer nem kívánt hatásai között szerepelnek például a napallergiára emlékeztető bőrkiütések, amelyeket azonban nem a napsugárzás, hanem a szervezet túl heves védekezési reakciója hív elő a gyógyszer valamely összetevőjével szemben. Ráadásul a terápia első néhány hetében a gyógyszer mellékhatásaként megjelenő bőrkiütéseket nagyon komolyan kell venni, vagyis azonnal orvoshoz kell fordulni (a tünetek ugyanis súlyosbodhatnak).
Persze a napozás okozta bőrkiütések is figyelmet érdemelnek, ám laikusként ne vállalkozz arra, hogy eldöntsd, tüneteid a napallergiával vagy a gyógyszer mellékhatásával, esetleg gyógyszerallergiával hozhatók-e összefüggésbe.

Bár egyes gyógyszerek hatóanyagai és a napsugárzás „találkozása” igen gyakran „csak” esztétikai elváltozást (hiperpigmentációt) – köznyelven májfoltot – idéz elő, ha többféle gyógyszert szedsz, a barnás bőrelszíneződést legkönnyebben a napfény kerülésével előzeted meg.

Ha beteg vagy, tedd magad „takarékra”!

Előfordulhat, hogy nem tartozol a rendszeres gyógyszerszedők táborába, ám – épp a tervezett nyaralás előtt – valamilyen fertőző betegség kezelésére antibiotikum szedését javasolja a házi- vagy kezelőorvosod. Ha a kúra megkezdése vagy időtartama egybeesne a tervezett nyaralással, kérd a doktorod tanácsát, hogy az általa ajánlott patikaszer nem helyettesíthető-e valamilyen más készítménnyel.

Az antibiotikumok szedésekor felléphet a fényérzékenység, ezért a kúra idejében nem szabad napon tartózkodni. Egyébként a kúrát tilos önkényesen megszakítani, de lázasan, fertőző betegséggel sem ajánlatos a napozás, mert az a legyengült szervezetnek fokozott megterhelést jelenthet.
Ennek legenyhébb megnyilvánulási formája, hogy már néhány perces napon tartózkodás alatt is leéghet, felhólyagosodhat a bőröd, belázasodhatsz, legyengülhetsz, romolhat az erőnléted, az általános egészségi állapotod.

Jó, ha tudod

  • A kánikulában egyes gyógyszerek tárolására is fokozott gondot kell fordítani. Bizonyos készítményeket – például az inzulint – hűtőben kell tartani. (Erre figyelmeztet a gyógyszer dobozában található betegtájékoztató!) A gyógyszerek „utaztatásához” tehát biztosítanod kell a megfelelő tárolási körülményeket (például hosszabb autóútra, repülőútra vigyél magaddal hűtőtáskát).
  • Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, kérdezd meg az orvost, hogyan befolyásolják a gyógyszereid a hőségben a folyadékegyensúly fenntartását. A szervezet hőegyensúlyának felborulását – a hőguta kialakulását – ugyanis előidézheti bizonyos gyógyszerek (pl. a vízhajtók) szedése és az elégtelen folyadékbevitel.
  • Amennyiben valamilyen krónikus betegség miatt többféle gyógyszer szedésére kényszerülsz, utazás előtt feltétlenül beszéld meg az adagolást és a lehetséges kockázati tényezőket az orvossal.
  • Ha valamilyen fertőzés miatt szemcsepp használatát írja elő a szakorvos, mindenképpen kérd a tanácsát, mert némely készítmény alkalmazása mellett ügyelni kell a szem fokozott fényvédelmére.

Milyen veszélyek leselkednek rád...
Elérkezett az utazások időszaka is. Hogyan maradj egészséges külföldön is? Hogyan előzd meg a betegségeket?   tovább Tovább
Vigyázz! Az utazás a gyomrodra mehet!
A régóta tervezett utazást bizony alaposan tönkreteheti egy kiadós gyomorfájás vagy szűnni nem akaró hasmenés. Előzd meg a bajt!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

napozás utazás gyógyszer megelőzés nyárFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés