Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Böjtölni akarsz? Így tedd!

2015.04.19. | Ferenczy Mária
A böjtök újra nagy divatjukat élik, de sokan nem figyelnek a részletekre. A böjt nem csupán nem evés! Ennél több figyelmet igényel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nincs egyetlen vallás sem, amely történelmének szomorú pillanataira ne böjttel emlékezne. Ezeknek a szokásoknak gyakran nem pusztán érzelmi, hanem az ember ősi történetéből származó okai is vannak. Az ember már több ezer éve tudja, hogy szervezetének olykor szüksége van a megtisztulásra. Ez a mai emberre sokszorosan érvényes: a modern kor járulékai mind-mind a testedben halmozódnak fel: a tartósítószerek, gyógyszermaradékok, vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok és sok minden más, amivel a szervezet nem tud megbirkózni. A lelki okok, az önfegyelem, a koncentráció, az elmélyülés szükségessége ugyancsak sokkal inkább indokolják ma a böjtöt, mint az ókorban. Minderre évente egyszer mindenkinek szüksége van. A formát már te választhatod meg – egyre több lehetőség közül.

Mi az a léböjt?

A szó 21. századi változata azt jelenti, hogy a böjttel nem koplalsz, és nem kínzod meg magad, épp ellenkezőleg. A kúra időtartama alatt nem veszel magadhoz szilárd táplálékot, csak különböző vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag italokat, turmixokat, teákat, leveseket. Olyan folyékony táplálékokat iszol, amelyek segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait. A lényeg nem az önkínzás, és nem is a fogyás, hanem a tisztulás. Ahogy más diétákba, a léböjtbe sem szabad egyik napról a másikra, hirtelen ötlettől vezéreltetve belefogni. Fontos, hogy tisztában légy teljes fizikai állapotoddal, és orvosoddal konzultálva vágj neki a feladatnak. Mivel enni nem fogsz a böjt alatt, olyan időszakot válassz, amikor pihenni tudsz, nyugalom vesz körül, és nem csöng egész nap a telefon.

Hogyan csináld?

Több lehetőség közül választhatsz, ám mint mindenben, a böjtökben is megoszlik az orvosok, homeopaták és dietetikusok véleménye. Egyesek szerint egy igazi léböjt három hétig tart, mások szerint 10 napig, míg az óvatosabbak csupán pár napra szorítkoznak. Egy biztos: mindannyian három szakaszra bontják a kúra idejét: egy előkészítő, egy böjti és egy felépülő időszakra. A legjobb, ha a kúra előtt jó idővel fokozatosan lemondasz káros szenvedélyeidről, a cigarettáról, majd a kávéról, zsíros, nehéz ételekről, édességekről. Ezeket gyümölccsel, gyógyteákkal, friss zöld salátákkal és nagy sétákkal váltsd föl. A böjt előtti napokon már csak zöldséget egyél, és igyál sok ásványvizet.

A böjt ideje alatt fordíts különös figyelmet arra, mit iszol. Zöldségleveseket, turmixokat, teákat, vizet igyál egész nap, óránként körülbelül egy pohárral. Pihenj sokat, és csak olyasmit csinálj, ami jólesik. Fokozhatod a kúra hatását, ha szaunázol, hiszen a méreganyagok a bőrön át is távoznak.
A felépülő időszakban először könnyen emészthető ételeket fogyassz, egyszerre nagyon keveset. Almát, joghurtot, pirítóst. Másnap már ehetsz salátát, zöldségeket is, majd a harmadik naptól zsírmentes húst.

Léböjt-tábor – távol a világtól

Az 51 éves Éva igazi híve a léböjtkúráknak, ám ő a megtisztulásnak egy különleges, pihenéssel és teljes testi-lelki átalakulással egybekötött formáját választotta. Egyre több olyan intézményt találhatsz az országban, ahol 10 nap alatt gondosan ügyelnek rá, hogy léböjtödet egészségesen és kényelmesen végezhesd el. Éva szerint ez nemcsak azért jó, mert szakemberek felügyelik a kúra menetét, de azért is, mert ott mindenki idegen, mégis mindenki egy céllal érkezik, s ez segít, hogy ne add fel már az első napon. Kirándulásokat, könnyű tornákat szerveznek, gondosan előkészített leveseket és turmixokat kevernek neked. Mire visszatérsz, új emberré változtál.

Milyen hatásai vannak?

Egy kíméletes böjt után egy ideig szervezetednek még regenerálódnia kell, hiszen a kiválasztást végző szervek rengeteget dolgoztak. Bőröd és hajad is tisztuláson ment keresztül, így közvetlenül a kúra után lehet, hogy problémásabb lesz, egy héttel később azonban már biztosan pozitív változásokat észlelsz a külsődön: hajad fényes és dús, bőröd tiszta és kisimult lesz. Az immunrendszered megerősödik, és nagyobb hatékonysággal véd meg a fertőzésektől. Tele leszel energiával – olvasónk beszámolói szerint a kávéról akár teljesen lemondhatsz, méghozzá könnyű szívvel. Más olyan rossz szokásodtól is könnyen megszabadulhatsz, amelyről azt hitted, örökké el fog kísérni. Ideges, lelki eredetű egészségügyi problémáidnak is búcsút mondhatsz – nem lesz gondod az elalvással, a gyomorfájdalmakkal vagy más emésztőrendszeri kellemetlenséggel, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel.


Hogyan böjtölj 50 fölött?
Új év, új élet, igaz? Ha böjtre adod a fejed, nem árt néhány szempontot szem előtt tartanod, hogy elérd a kitűzött célt!  tovább Tovább
A böjtölés 3 kiszámíthatatlan...
Mielőtt böjtölni kezdesz, érdemes tudni, milyen nem kívánt hatása lehet a táplálékmegvonásnak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

táplálkozás fogyókúra megelőzés folyadék vallásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés