Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Spórolj, ahol tudsz!

2013.12.16. | Ferenczy Mária
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szüleink, nagyszüleink idejében is gyakran esett pecsét az abroszon. Ám akkoriban nem voltak tele az üzletek a hipp-hopp, szinte varázsütésre ható folttisztító szerekkel, amelyek csak a reklámokban működnek. Igaz persze, hogy nem is tudtak minden foltos ruhából azonnal újat beszerezni.

Ők megmentették azt, ami megmenthető volt, méghozzá a háztartásban rendelkezésre álló szerek segítségével, na meg némi időráfordítással. Az eredmény: hosszú ideig szolgáló textíliák, kevesebb szennyezett élővíz, kevesebb hulladék, és több pénz a családi kasszában. Ugye nem kérdés, hogy érdemes tanulnod tőlük?

A folttisztítás alapszabályai

• Keletkezése után rögtön láss hozzá a folt eltávolításához! Minél frissebb a szennyeződés, annál könnyebben tisztítható.
• Sose mosd forró vízzel, mert csak beleégeted a foltot a textíliába!
• A régi foltot tanácsos mindkét oldalról kezelni.
• Ha egyszeri kezeléssel nem sikerül kiszedned, de halványodik, ismételd meg többször a műveletet.
• Csak olyan szert használj, amelyikben a folt oldódik, s az is számít, milyen anyagon keletkezett a pecsét! Ezért olyan csodaszer, amely minden foltot eltávolít, nem létezik. Ha nem ismered a folt eredetét, vagy a tisztítandó anyag reakcióit az oldószerre, végezz próbatisztítást: először a ruha kevésbé látható részein próbáld ki a tisztítószert. Ha a szövet felületén vagy a színében elváltozást okoz, ne használd a látható részeken!
• Foltot nyomtalanul csak viszonylag tiszta ruhából vehetsz ki, koszos anyagon még a jól megválasztott tisztítószer is nyomot hagy.

Minden legyen kéznél!

Ahhoz, hogy a foltot azonnal eltávolíthasd, a folttisztító szereknek és eszközöknek kéznél kell lenniük. Tartsd őket egy dobozban a takarítószerek mellett. A következőkre lehet szükséged: ruhakefe, finom dörzspapír vagy szarvasbőr a dörzsöléshez, mosószóda, glicerin, denaturált szesz, tiszta szesz, bórax, ecetesszencia. Az üvegekre írd rá, melyik mit tartalmaz. Előnyös lehet még, ha ugyanitt kéznél vannak különböző nagyságú szivacsok, pamutrongy vagy vatta a folyadékok felitatásához és papír zsebkendő, melyet a tisztítandó folt alá vagy mögé tehetsz.

Mit mivel?

Bogyós gyümölcsök nyomai – a foltot azonnal tejbe vagy savóba kell áztatni. Akkor is kijön, ha szappanos vízben mosod, majd bedörzsölöd citromlével, ezután öblíted.
Frissen lecseppentett fehérbor – szódavizes átöblítéssel hamar kijön.
Vörösbor – foltját azonnal szórd be bőségesen sóval. Ezután csepegtess rá citromlevet, majd néhány óra múlva hideg vízben mosd ki az anyagot.
Viaszfolt – a ruhát vagy abroszt tedd a mélyhűtőbe, két óra múlva a viaszt könnyen leszedheted.
Zsírfolt – önts rá lobogó, forró vizet, aztán szórd meg száraz szódabikarbónával, és sikáld ki. Ezt a módszert csak természetes alapanyagú textílián alkalmazd!
Fűfolt – többszöri glicerines dörzsöléssel ki lehet venni.
Rágógumi – ha a rágógumi foltos anyagot műanyag zacskóban beteszed a mélyhűtőbe, a szennyeződés nagyjából fél óra múlva könnyedén ledörzsölhető.
Illatszerek maradványai – dörzsöld be glicerinnel, hagyd állni három-négy órát, majd szappanos hideg vízben mosd ki.
Izzadságszagú ruhadarab – áztasd langyos vízben, amelybe előzőleg egy csésze ecetet vagy egy maroknyi szódabikarbónát tettél.
Kávéfolt – tojássárgájával kevert langyos vízzel dörzsöld meg. Az is jó, ha először hideg vízzel, aztán ecettel mosod ki, végül kiöblíted a ruhát.
Mustárfolt – glicerines ronggyal dörgöld. Hagyd néhány órát állni, aztán mosd ki szappannal és hideg vízzel.
Rozsdafolt – a ruhát áztasd savanyú tejben vagy citromlében, és dörzsöld be sóval, majd tedd ki tűző napra száradni. Csak ezután mosd ki.
Rúzsfolt – hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöld be, majd mosószódával mosd ki.
Vérfolt – a ruhát hideg, sós vízben áztasd tíz percig, majd mosd ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverj össze keményítőt és hintőport, esetleg keményítőt és lisztet egy kis vízzel. A pépet hagyd rászáradni a foltra, majd keféld ki.


Öreg autó, nem vén autó!
Autóra lenne szükséged, de nem engedheted meg magadnak, hogy vadonatúj szalonautót vásárolj? Érdemes áttekintened a használt személygépkocsik piacát is.  tovább Tovább
Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogyasztóvédelem vásárlásKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés