Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az allergiás nátha 8 biztos jele

2015.05.27. | Ferenczy Mária
Az allergiás nátha emberek millióit érinti világszerte - szezonálisan vagy állandó jeleggel. Honnan ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz ellene?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az allergiás náthát az orr nyálkahártyájának allergiás eredetű gyulladásos megbetegedése okozza. Tarthat egy szezonon át, de egy egész életet is végigkísérhet. Magyarországon – az egész lakosságra vonatkoztatva – 16-20 százalékban fordul elő. Bár veleszületett készségen alapszik, mégis a fiatal felnőttek betegsége. Csecsemő és kisdedkorban ritka, kisiskolások között már többször előfordul, de nagyobb számban a 20. életév körül jelenik meg.

A betegség megjelenése után néhány évig általában egyre súlyosabb formát ölt, majd elér egy bizonyos szintet, és ekörül spontán ingadozást mutat. A kezeléstől függetlenül egyik évben enyhébb, másik évben súlyosabb lehet. A betegség lefolyását befolyásolják a környezeti körülmények, a beteg testi és lelki állapota. Idősebb korban a betegség általában enyhül, és új betegség ritkán kezdődik.

Tünetei

Az allergiás nátha tünetei

 1. tüsszögés,
 2. viszketés,
 3. orrváladékozás,
 4. gátolt orrlégzés,
 5. torok- és szájpadviszketés,
 6. szemviszketés,
 7. könnyezés,
 8. köhögés.

Fajtái

Az allergiás nátha lehet egész évben tartó, vagy szezonálisan jelentkező. Bár a tünetek mindkét esetben ugyanazok, jellegükben megfigyelhető némi eltérés.

Egész évben tartó allergiás nátha

Általában lakáson belül megtalálható allergének okozzák:

 • atkák ürüléke,
 • állati levált hámsejt, testnedvek,
 • gombaspórák
 • csótány,
 • foglalkozási allergének – gázok, füst, por.

Az egész évben tartó allergiás nátha pontos kezdete nehezen állapítható meg. Lényegesen kevesebb orrváladékozással jár, és a tüsszögés is enyhébb. A fő panaszok mindig a gátolt orrlégzésből eredő nehézségek – például az alvásképtelenség, fáradtság, idegesség, fulladás.

Szezonális allergiás nátha

A szezonális náthát a pollenek és spórák váltják ki, tehát a szezon mindig attól függ, hogy az adott pollen vagy spóra mikor található meg a természetben. Hazánkban három fő szezonra kell felkészülniük az erre érzékenyeknek:

 • február–március: fák,
 • május–június: füvek,
 • augusztus–szeptember: gyomok, gombaspórák.

A szezonalitásnak köszönhetően a panaszok kezdete és vége pontosan felismerhető és követhető. Általában rohamszerű tüsszögést és váladékozást okoz, a gátolt orrlégzés kevésbé jellemző, ellenben az erős könnyezés annál inkább.

Megelőzése

Az allergiás nátha megelőzése igen nehéz. Ha bármilyen erre utaló tünetet észlelsz magadon, gondold végig, hogy mi válthatta ki – környezet, por, ettél-e valami szokatlant. A megelőzés egyetlen módja ugyanis, ha a panaszt kiváltó tényezőt igyekszel elkerülni.

A kezelés általában valamilyen allergia elleni készítmény szedését jelenti, amely többnyire antihisztamin-tartalmú krém, orrcsepp vagy spray. Mivel sokszor a por áll a háttérben, érdemes a lakást a lehető legjobban portalanítani, ágyneműcserekor, takarításkor maszkot hordani, valamint a padlószőnyeget és a szivacsmatracot lecserélni.


Melyik köhögés milyen betegséget...
Száraz, ugató, felszakadó, fájdalmas, állandó – a köhögés különböző formákban jelentkezik. Melyik milyen betegségre utal?  tovább Tovább
22 tünet, amely akár halálos...
A felelős, preventív életmód fontos része, hogy ismerd a legveszélyesebb betegségek tüneteit. Ha észleled őket, fordulj orvoshoz!  tovább Tovább
Mit jelez a véres széklet?
A széklet megfigyelése, időszakos ellenőrzése nem túl hálás, de fontos feladat. Mire gyanakodj, ha vért látsz a kagylóban?  tovább Tovább
10 jel, hogy epeköved van
Az epekő az élet bármely szakaszában kialakulhat, de általában 50 és 70 év között jelez először. Érdemes figyelni a jeleket!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

allergia tünet kezelés megelőzésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés