Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

4 tipp kínos lábszag ellen

2014.09.06. | Futaki Balázs
A lábszag nagyon kínos, különösen, ha vendégségben bújsz ki a cipődből. Nyomban megkérdőjelezi a személyes higiénéd, holott nem csak ez állhat a háttérben.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Összegyűlt a vendégsereg, mindenki asztalhoz készülődik. Az asztal körül azonban nem csupán az ínycsiklandó menü illata érezhető. Kínos csönd, mindenki hallgat, az is, aki teljesen ártatlan a helyzetben, és az is, aki a kellemetlen szagot árasztja. A vacsora eltelik valahogy, az omlós kacsa egy idő után elnyomja a szagot, vagy csak az asztal körül ülők orra szokik hozzá. Aztán mindenki hazamegy, és alaposan kibeszélik, mennyire kellemetlen volt a helyzet, és felteszik a kérdést: De hát hogyhogy nem tesz ellene semmit?

Lábszag – mitől?

A kérdés jogos, bár az általános feltételezés, miszerint azok az emberek, akiknek kellemetlen szagú a lábuk, igénytelenek, nem fürdenek eleget, nem foglalkoznak személyes higiénéjükkel, teljesen téves. Testszaga mindenkinek van, a szagok erőssége pedig nem csupán az egyén tisztaságától függ. Van, aki már három mozdulattól megizzad, míg más még a szaunában is alig verejtékezik. Az izzadás alapvetően alkati kérdés: vannak izzadós és kevésbé izzadós emberek. Az izzadékonyságot befolyásolja az általános fizikai aktivitás, a hormonális változások (terhesség, serdülőkor, menopauza, hormontartalmú gyógyszerek szedése), a pszichikai tényezők, de akár a speciális diéták is.

Mi az izzadság?

Az izzadság a testből kizárt folyadék, melyet az izzadságmirigyek választanak ki azért, hogy szabályozzák a test hőmérsékletét. Az izzadságnak önmagában nincs szaga, szagossá akkor válik, amikor reakcióba lép a bőr felszínén lévő baktériumokkal.

A láb bőrfelületén – akárcsak az egész testen – különböző baktériumok találhatók, melyek igen erős szagokat bocsáthatnak ki magukból, amikor a láb izzadni kezd. A baktériumok szaporodását, a szagok felerősítését pedig csak súlyosbítják a különböző műanyag, műbőr, nejloncipők, -zoknik és -harisnyák, melyeket sokan hordanak. Így tehát, ha arról nem tehet is valaki, hogy hajlamosabb az izzadásra, arról már igen, hogy ezt a folyamatot erősíti a rossz minőségű lábbelikkel.

Mit okoz a lábizzadás?

A lábizzadás nem csupán azért rossz, mert igen kellemetlen, sajtos, ecetes vagy ammóniaszerű szaggal jár, hanem azért is, mert az egész komfortérzetre kihat. Mivel a láb napi 12 órát biztosan cipőben, gyakorlatilag folyamatosan vízben úszik – attól, hogy a zokni vagy a cipő bélése felszívja, a nedvesség még ott van. Ennek hatására a bőr berepedezhet, fájdalmassá válhat, kipállhat, de a különböző gombás betegségeknek is kitűnő táptalajt biztosít.

Természetes tippek lábizzadás ellen

Ha lábad izzadása még nem érte el a krónikus szintet, esetleg csak mostanában – egy rosszul megválasztott cipő vagy zokni hatására – tapasztalod, hatékony megoldást jelenthetnek a különböző természetes módszerek.

  • Először is, ha egész nap ugyanabban a zárt cipőben vagy, számolj azzal, hogy kiszellőztetése legalább ugyanennyi időt igényel. Ha teheted, váltogasd naponta a cipődet, hogy legyen idejük teljesen kiszellőzni és kiszáradni. A nedves cipő ugyanis teljesen hazavágja az alapos lábmosást, lábápolást és tökéletes szárítást is. Figyelj arra, hogy soha, semmilyen körülmények között ne bújj vizes, nedves, nem teljesen szárazra törölt lábbal zokniba, mamuszba, vagy bármilyen zárt lábbelibe.
  • Esténként áztasd a lábad citromolajos, langyos vízbe, de az is hatásos lehet, ha citromolajjal alaposan átkened fürdés után, lefekvés előtt. Így az éjszaka elegendő időt biztosít az olaj felszívódására.
  • A népi hagyomány szerint a hideg feketetea-fürdő is segíthet a kellemetlen lábszag megszüntetésében.
  • Főzz le reggel egy nagy adag zsálya-menta teát, majd este hagyd, hogy lábad felfrissüljön benne. A zsályának erős izzadásgátló hatása van, a menta pedig frissít.
Izzadásgátló termékek

Ma már izzadásgátló termékek széles skálájából választhatod ki a neked legmegfelelőbbet. A sprayk, kenőcsök, betétek, hintőporok díszes sora mind meglelhető a drogériákban és a gyógyszertárakban. Kérd szakember segítségét, és tegyél a kellemetlen helyzetek ellen.

Ha nagy a baj…

Ha egész egyszerűen semmivel sem boldogulsz, és a jó cipők, zoknik, természetes módszerek mellett még mindig izzad a lábad, fordulj a problémával orvoshoz. Elképzelhető, hogy nem helyi kezelésre van szükséged, hanem az izzadást kiváltó okot kell kideríteni.


Mit tehetsz a kínos cseppek ellen?
Sokan kétségbeesnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni. Odafigyelés kérdése.  tovább Tovább
Mit tegyél a kínos hasmenéssel?
Hasmenése szinte mindenkinek volt már. Sokan mégis teljesen rosszul kezelik. Ha nem szeretnéd a kórházban végezni, fogadd meg tanácsainkat!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

természetes gyógyszer megelőzés gyógynövény menopauza kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés