Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elmúltam 60 és még menstruálok!

2009.03.30. | T. Puskás Ildikó
Az európai nők általában 48-52 éves koruk között lépnek a változókorba. Baj, ha a menstruáció ennél előbb vagy éppen jóval később marad el?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A menopauza a nők életében olyan életszakasz, amikor fokozatosan leáll a petefészek ciklikus működése, csökken a szervezetben a női hormonok (az ösztrogén és a progeszteron) termelődése, arányuk megváltozik, majd – végeredményként – a menstruációs ciklus is megszűnik. Mindez számos közérzetrontó tünettel is (hőhullám, alvászavar, hangulatingadozások) együtt jár.

Az európai nőknek általában 48–52 éves koruk között kell szembenézniük a változókor beköszöntésével, ami az érintettek számára meglehetősen sok élettani, ezzel együtt pedig jelentős életminőségbeli változást hozhat. – A menopauza valójában egy éveken át zajló biológiai folyamat – mondja dr. Szőnyi István szülész-nőgyógyász főorvos –, amely a tüszőérés megszűnését követően, a hormontermelés fokozatos „kialvása” után, a menzesz végleges elmaradásában éri el „csúcspontját”. A változókor beköszönte egyénenként nagy életkori ingadozásokat mutat: van, akinél már a negyvenes évei elején (úgynevezett „korai” menopauza), de akad, akinél 54-56 éves korhoz közeledve indul el a folyamat. Azt, hogy milyen életkorban kell valakinek szembesülnie a változókori fizikai és pszichés tünetekkel, számos belső – valamint genetikai – és külső, táplálkozási, életviteli, pszichés tényező befolyásolja.

Kései menopauza – bajt jelent?

Az úgynevezett „korai” – 40 éves kor előtti, illetve körüli menopauza kései szövődményeinek meglehetősen nagy szakirodalma van. A nőgyógyászok a menzesz túl korai elmaradását számos, az egészségkockázatot (csontritkulás, vizeletinkontinencia, depresszió, zavaró intim tünetek, szív- és érrendszeri megbetegedések, nőgyógyászati daganatok) „előhívó” és felgyorsító élettani folyamatként tartják számon. Ezzel szemben szinte alig tudunk valamit arról, hogy kórosnak tekinthető-e – és ha igen, miért –, ha a havi vérzés hatvanéves kor felé közeledve sem marad el…

Fontos tudni, hogy nagyon gyakran annak ellenére is hónapról hónapra jelentkezik még a havi vérzés, hogy a petefészek működése már „leállt”, nincs tüszőérés, vagyis maga a menopauza időszaka már elkezdődött, ám a zsírszövetek és a mellékvese még termelnek bizonyos mennyiségű női hormont, ami egy ideig még fenntartja a havi ciklust.

Ez az élettani folyamat azonban a nők nagy többségénél 48–52 éves korban „befejeződik”. Aki azonban még 56–58 éves kora között/felett is menstruál, annak jó oka van feltételezni, hogy az idősödéssel járó természetes folyamatot, azaz a menopauzát valamilyen betegség vagy valamely szerv működési zavara késlelteti.

Az oko(ka)t nem egyszerű feltárni, ezért csak különféle szakorvosok (nőgyógyász, belgyógyász, endokrinológus) együttműködésével, komplex diagnosztikai terv szerint és korszerű vizsgálati módszerek (műszerek) alkalmazásával lehet csak, mégpedig szakklinikai körülmények között.
A kivizsgálásnak a kismedencei műszeres, valamint a szövettani vizsgálatokon túl ki kell terjednie a laboratóriumi és speciális műszeres vizsgálatokra is, legyen szó a hormonszint meghatározásáról, az agyalapi, a pajzsmirigy, a mellékvese, a máj lehetséges működési zavarainak, vagy más, belgyógyászati betegségeknek a „feltárásáról”. Csak ezek ismerétben kerülhet sor a célzott terápiára.

Csak természetesen?

Ha te is azok táborába tartozol, akik változókori panaszaik enyhítésére szívesebben alkalmaznának gyógynövényalapú készítményeket, táplálékkiegészítőket, mielőtt bármelyik „szelíd” gyógymódhoz folyamodsz, kérd ki nőgyógyászod tanácsát. E készítmények valamelyik alkotóeleme ugyanis kölcsönhatásban állhat a rendszeresen szedett gyógyszereiddel, ronthatják hatékonyságukat, vagy felerősíthetik mellékhatásukat.

Hogy ötvenen túl is egészséges légy…

  • évenként menj el méhnyakrákszűrésre, illetve – ha panaszmentes vagy – kétévente jelentkezz műszeres (mammográfiai) szűrővizsgálatra;
  • évente legalább egyszer végeztess el egy átfogó laborvizsgálatot;
  • a csontsűrűség-mérési mutatóid ismeretében a nőgyógyászoddal egyeztesd az oszteoporózismérés gyakoriságát, illetve – ha már elindult a csonttömegvesztés –, a szükséges terápiát.

Kérdésed van?

Ha maradt még a témával kapcsolatban kérdésed, akkor fordulj nyugodtan az Ötvenentúl.hu szakértőjéhez, dr. Juhász Sándor nőgyógyászhoz.


Mi köze a menopauzának a magas...
Világ életedben rendben volt a koleszterinszinted? A változókor még tartogathat számodra meglepetéseket!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

menopauza természetes orvosCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés