Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Fantasztikus sűrítő módszerek a konyhában

2013.02.06. | Ferenczy Mária
Akár betegség miatt, akár kíváncsiságból szeretnél új sűrítési módszert használni, tippjeinkkel megtalálod a kedvedre valót!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A hagyományos magyar konyha rengeteg sűrítéssel készült ételt – főzelékeket, mártásokat, leveseket – tartalmaz. A mindennapi gyakorlatban elsősorban zsiradékban pirított, finomított búzaliszttel készítjük az ételeket. Számos betegségben azonban a búzaliszt fogyasztása nem javasolt vagy tiltott. Ilyen esetekben a búzalisztet keményítővel vagy más gabonaféléből készült liszttel kell helyettesíteni.

Persze nem csak betegségek kapcsán érdemes a különleges liszteket kipróbálni, hiszen a ki ne szeretné tágítani egy kicsit a főzési lehetőségeket, és variálni az ételek megszokott ízét. Ráadásul mindegyik liszt más és más ásványi anyagot biztosít a szervezet számára. Mit használj és hogyan, ha nem ehetsz búzalisztet? Íme, a legjobb ötletek!

Burgonyakeményítő

A burgonyaliszt valójában burgonyakeményítő. Finom szemcsés, remek sütési tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett szószokhoz, mártásokhoz, krémekhez is jól használható.

Csicseriborsó-, feles vagy sárgaborsóliszt

Valamennyi borsóliszt rendkívül gazdag fehérjében, viszont mindegyikük zamata jellegzetes. Nagyszerű sűrítőanyagok, palacsintában is kiválóak, de csak akkor használd őket, ha ízüket mindenki szereti.

Hajdinaliszt

A hajdina nem a búzafélék, hanem a rebarbarafélék családjába tartozik. Tápanyagokban gazdag, enyhén dióra emlékeztető íze erőteljes. Ez utóbbi tulajdonsága miatt érdemes édes ételekbe keverni. Süteményben, de kenyérben is finom, főleg, ha más lisztekkel elegyíted.

Ügyelj a mennyiségre!

Mivel az említett lisztek íze erősen eltér a búzalisztétől, már kis mennyiségben is sokat változtatnak a megszokott ételeken. Épp ezért a mennyiségeket fontos jól eltalálnod, hogy igazán ízletes ételt készíthess velük.

Kukoricakeményítő

Fehér, finom szemcsés, édeskés ízű, alacsony tápértékű sűrítő. Rendkívül jól keverhető más lisztfélékkel, és így mindenhez használható. Segítségével főzelékeidet, mártásaidat is változatosabbá teheted.

Kukoricaliszt

A kukoricaliszt nemcsak íze, hanem sárgás színe miatt is jól jön a konyhában. Segítségével panírozhatsz, habarhatsz, süthetsz. Keverheted más lisztekkel, de önmagában is megállja a helyét. A kelkáposzta- és a krumplifőzelék, a frankfurti leves jóval ízletesebb lesz, mint búzaliszttel. A kukoricalisztet különösen azoknak ajánljuk, akik nem tesznek paprikát a főzelék rántásába, mert kellemes színt ad az ételnek.

Rizsliszt (fehér és barna)

A rizsliszt segítségével a kukoricaliszthez hasonlóan megbolondíthatod megszokott ételeidet. A barna változat szemcsésebb, a fehér selymesebb, édesebb. Kiválóan használható szószok, mártások, levesek, főzelékek sűrítésére. Adagolásával azonban vigyáznod kell, mert csak hosszabb idő alatt derül ki, mennyire sűríti be az ételt. Érdemes más lisztekkel keverni.

Fontos!

Bármelyik lisztet bátran használhatod, csak az íze legyen összhangban a készülő étel ízvilágával. Nagyon ügyelj a mennyiségekre is, amíg meg nem tapasztalod, melyik liszt mennyire sűríti be az ételt. A finomliszt és a sárgaborsóliszt pirításának mértéke befolyásolja az étel állományát: minél jobban megpirítod, annál sűrűbb állományt tudsz elérni, természetesen az ésszerűség határain belül, a készítendő étel jellegéhez igazodva. Ha habaráskor stabilabb rendszert akarsz létrehozni, az említett lisztek pirításával is elérheted. A rántás legjobb állományát a kukoricaliszt, a keményítő, a teljes kiőrlésű liszt és a rizsliszt egyperces pirításával érheted el, habarásnál pedig akkor, ha ezeket a liszteket nem pirítod meg.

Ne ess kétségbe!

Ha unokádról vagy más családtagodról kiderül, hogy lisztallergiás vagy lisztérzékeny, ne ess kétségbe. Igen hasznos információkat találsz ide kattintva, illetve kérdezheted Hartmann Gabriella dietetikus szakértőnket is!

Sűrítőket teszteltünk!

Kíváncsi vagy, melyik lisztet hogyan kell adagolni? Esetleg ízélményük érdekel? Az Új Diéta Magazin remek tesztet készített, kattints ide és olvasd el Kisbenedek Andrea, Aba Viktória dietetikusok és dr. Figler Mária felmérését.


2 észbontóan finom recept - Nem fogod...
Közérzetedért sokat tehetsz táplálkozási szokásaid apró változtatásával is! Különösen ezzel a két fantasztikus finomsággal!  tovább Tovább
Nem ízlik a főztöd? Segíts rajta!
Különleges ételek, megváltozott igények, újonnan felfedezett táplálékallergiák? Ne ess kétségbe, hanem keress egy főzőiskolát!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

táplálkozás



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés