Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csontritkulás? Ezzel a módszerrel jó eséllyel megúszhatod!

2011.11.07. | Ötvenentúl.hu
Akár a már meglévő panaszaidat szeretnéd enyhíteni, akár csak elkerülni szeretnéd a betegséged, segítünk!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A csontritkulás az egész emberi csontvázat érintő betegség, jellemzően a medence, a csigolyák, illetve a combcsontok területén jelentkezik. Később azonban érintheti az egyéb csontokat is, és súlyos panaszokat okozhat.

A csontszövet ritkulásának folyamata a nőknél sokkal intenzívebb, mint a férfiaknál. A korral és a hormonális változásokkal pedig csak felgyorsul. Így tehát a menopauza időszakában a nőknek különösen ügyelniük kellene csontjaik épségének megtartására – például megfelelő torna segítségével.

A következő gyakorlatok könnyen, különösebb eszközigény nélkül, akár otthon is elvégezhetők.

A gyógytorna célja:

 • a csontképzés serkentése
 • a fájdalom csökkentése, fájdalommentesség a mindennapi tevékenységek során
 • izomerősítés
 • a koordináció fejlesztése, egyensúlyjavítás a biztonságos mozgás érdekében
 • a keringés javítása, ezzel az anyagcsere fokozása
 • légzésjavítás
A csontok fejlődése

A csontok általában 25 éves korunkra érik el maximális tömegüket és legjobb minőségüket, ezt megelőzően növekedésről beszélünk. 25 és 40 éves kor között az emberi csontozat stabil, a csontépítő és a csontbontó folyamatok egyensúlyban vannak egymással. Ideális esetben tehát a csontokkal kapcsolatos panaszok csak balesettel összefüggő törések kapcsán lépnek fel. 40 fölött azonban a csont minősége romlik, tömege pedig csökken. Ez a folyamat vezethet csontritkuláshoz. A csontritkulás előrehaladott állapotban nagyon megnehezíti a hétköznapokat. Eljuthat olyan szintre, amikor a csontok kisebb ütés vagy nyomás hatására is azonnal törnek.

Gyakorlatok

A gyakorlatokat általában 10-szer lehet ismételni, aki most kezdi a tornát, végezze kevesebbszer, például 5-5 alkalommal.

1. Gyakorlat

Feküdj a hátadra. A felületet lehetőleg úgy válaszd meg, hogy ne legyen túl puha, szükség esetén vékony párnával támaszd alá a gerinc görbületeit. Nyújtsd ki mindkét lábadat, karok a test mellett. Jobb lábfejed feszítsd vissza, és a sarokkal nyújtózz meg lefelé, majd lazíts, majd bal sarokkal nyújtózz, és lazíts.

2. Gyakorlat

Húzd talpra mindkét lábat. Húzd hashoz a jobb térdedet, kézzel segíthetsz is, közben fújd ki a levegőt, majd engedd vissza talpra, és itt lélegezz be. Végezd el ugyanezt bal lábbal is, felváltva.

3. Gyakorlat

Lábak talpon, karok a test mellett, szorítsd le a derekad a talajba és húzd hátra mindkét lapockádat, majd lazíts.

4. Gyakorlat

Ugyanez a testhelyzet. Jobb térdedet nyújtsd fel úgy, hogy a combod ne mozduljon el, hanem a láb a comb folytatásába kerüljön, és nyújtózz meg sarokkal, majd tedd vissza talpra a lábad. Végezd el a bal lábbal is.

5. Gyakorlat

Lábak maradjanak talpon, karok a test mellett. Jobb karral nyújtózz meg fül mellé, közben szívd be a levegőt, majd engedd vissza test mellé, miközben kilélegzel. Végezd felváltva a jobb és a bal karral.

6. Gyakorlat

Háton fekvés, lábakat húzd talpra, karokat nyújtsd ki vállmagasságba, a tenyerek felfelé nézzenek. A kar-fej-csípő-térd egy idejű lendületével gördülj a jobb oldaladra, közben fújd ki a levegőt. Ezután a karokat szétnyitva ereszkedj vissza a hátadra úgy, hogy a gerinc ne csavarodjon. Végezd el bal oldalra is.

7. Gyakorlat

Fordulj hasra, a lábak nyújtva és zárva legyenek. Két könyököd tedd ki oldalra, hajlítsd be derékszögbe, a tenyér lefelé nézzen. Fejed a homlokodon támaszkodjon. Vállaid húzd hátra, zárd a lapockákat, ezzel egy időben a farizmokat is szorítsd össze, majd lazíts.

8. Gyakorlat

Maradj hason fekvésben, karok a test mellett nyújtva. Jobb karodat oldalon át csúsztasd fel fül mellé, nyújtózz meg jobb karral felfelé, bal sarokkal pedig lefelé, majd lazíts, és hozd vissza a karodat test mellé. Végezd el a bal kar-jobb láb nyújtózást is.

Fontos tanácsok, ha csontritkulásod van...

 1. sajátítsd el a gerinckímélő életmódot
 2. tornázz rendszeresen
 3. sokat tartózkodj a szabad levegőn, sétálj gyakran, táncolj, biciklizz
 4. óvakodj az eleséstől; járásodat segédeszközzel tedd biztonságossá, ha szükséges
 5. ha teheted, kocogj, fuss rendszeresen
 6. figyelj oda a táplálkozásodra
 7. kerüld a megerőltető, tartós terhelést, találd meg a munka és a pihenés közötti helyes arányt
 8. tarts állandó kapcsolatot a kezelőorvosoddal és a gyógytornászoddal.


Összefügg a testsúly és a...
50 fölött igen gyakori probléma a csontritkulás. De vajon az életkoron, a nemen kívül a testsúllyal is összefügg?  tovább Tovább
Előzd meg a csontritkulást!
Nincsenek tiltott ételek – a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

csontritkulás megelőzés menopauza edzésterv testmozgás



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés