Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az érszűkület biztos előjelei

2009.03.16. | T. Puskás Ildikó
Félmillió kezelt érszűkületes beteg él Magyarországon. De hányan veszélyeztetettek genetikai okokból, más alapbetegségeik, helytelen életmódjuk, táplálkozásuk miatt?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Van valamilyen összefüggés az érelmeszesedés és az érszűkület kialakulása között? – kérdeztük dr. Nemes Balázs egyetemi tanársegédet, a Kardiológiai Központ intervenciós radiológusát.

– A verőerek falán lerakodó káros, zsírtartalmú anyagok először az erek falának megvastagodását, rugalmatlanná válását, majd elmeszesedését okozzák. Ez általában hosszú folyamat eredménye, az idősödés is fontos szerepet játszik benne. Az artériák elmeszesedése érintheti az agyat, a szívet, a vesét, a végtagokat is, ezért az érintetteknek sokkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra vagy szélütésre is, mint az ép érrendszerrel rendelkező társaiknak, ha nem kapják meg az állapotromlásuk megfékezéséhez szükséges orvosi kezelést.

Az erek elmeszesedése eltérő mértékben érintheti a szervezet különböző ereit. Leggyakrabban a főverőér (aorta), a koszorúér (koronária), az agyi erek és a láb erei betegszenek meg. Amíg az érintett artéria átmérője nem szűkül le jelentősen, addig általában még a tünetek sem jelentkeznek. Az érszűkület nem más, mint az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Az erek átmérőjének szűkülése leggyakrabban az alsó végtag verőereiben lép fel.

– Milyen intő jelekre, tünetekre kell felfigyelnünk idejekorán?

– A betegség felismerését nehezíti, hogy mindaddig nem okoz súlyos tüneteket, amíg a lassan beszűkülő ereken átjutó vér ki tudja elégíteni a szövetek oxigénszükségletét. A betegség második szakaszában jelentkeznek – a szűkület helyétől függően – az alsóvégtagi fájdalmak, vádligörcsök, a csípőtájéki fájdalmak. Ezeket a betegek többsége gyakran mozgásszervi tüneteknek gondolja, ezért a reumatológus szakorvostól várja a megoldást.

A betegség előrehaladtával már fárasztóvá válik a járás is, ugyanis a vádliban vagy a combban, a csípőtájékon is jelentkezik a többnyire görcsös fájdalom, mely a megállást követően csillapodik. Az érszűkület súlyosságára, az erek károsodásának mértékére utaló jel lehet a láb zsibbadása, valamint az is, ha hűvösebb tapintású az egyik láb, mint a másik (ez mutatja a vérellátás elégtelenségét). Kevesen tudják, hogy az érszűkület nem csak az alsó végtagokat és az agyat érintheti, hanem a szívet, sőt a vese ereit is. Férfiaknál a kismedencei erek szűkülése merevedési zavarokkal, illetve impotenciával is járhat.

Akár végtagtüneteket, akár szívtáji panaszokat (mellkasi szorítás), akár potenciazavarokat észlel magán valaki, indokolttá, sőt sürgőssé is válhat az orvosi kivizsgálás, mert a későn felismert érszűkület nemcsak az érelzáródás veszélyével jár, hanem akár az érintett végtag amputációját is elkerülhetetlenné teszi. Erre a „radikális” életmentő beavatkozásra persze csak az elhanyagolt, nagyon súlyos esetekben kerülhet sor. Az orvostudomány és a farmakológia – fejlettségének köszönhetően a kezdeti stádiumában felismert érelmeszesedést, illetve a „szövődményeként” kialakult érszűkületet ma már jól lehet kezelni, vagyis az állapotromlásnak elébe lehet menni.

Tudtad?

  • A menopauzáig a nőknél ritkábban fordul elő érbetegség.
  • 70 éves kor fölött a férfiak 20 százaléka érszűkületes.
  • Az érelmeszesedésre hajlamosító tényezők között a magas vérnyomás, a kóros vérzsír-értékek mellett ott található az idült vesebetegség, az elhízás, a stressz is.
  • Vérnyomásméréssel is valószínűsíthető az alsó végtagi érszűkület, ha a kézen és a lábon mért vérnyomás különbözik.
  • Egyszerű röntgenvizsgálattal is láthatóvá válik az erek meszesedésének mértéke, a bennük felhalmozódó kalcium miatt.

– Milyen életkortól ajánlja a célirányos szakorvosi szűrővizsgálatokat?

– Bár a korosodással valóban nő az érszűkület kialakulásának valószínűsége és gyakorisága, valójában ez az érbetegség szinte mindenkit érinthet. Már fiatal felnőttkortól javallott a vérnyomás-értékek rendszeres ellenőriztetése, mert a magas vérnyomás kedvezőtlenül hat az érfalakra. A háziorvos ezt a rutinszámba menő „szűrést” általában kérés nélkül is elvégzi. Amennyiben többszöri alkalommal mér magas vérnyomást, akkor ő vagy a kardiológus szakorvos gyógyszerekkel állítja be az ideális vérnyomást.

A másik igen fontos tennivaló: laborvizsgálatokkal meggyőződni arról, hogy a koleszterin- és trigliceridszint nem magas. Amennyiben a laboratóriumi lelet kóros értékeket mutat, a megfelelő gyógyszeres terápiával a normál értékhez kell közelíteni. A magas koleszterinszint ugyanis nagy mértékben hozzájárul az artériák meszesedéséhez, a káros zsírok lerakódásához, a plakkosodáshoz, az erek beszűküléséhez.

Mind az érelmeszesedés, mind az érszűkület megelőzése, illetve a már „beindult” folyamat „megfékezése” szempontjából nagy jelentősége van az egészséges életmódnak. Fontos a rendszeres mozgás, az egészséges, állati zsírokban szegény táplálkozás, valamint a dohányzás elhagyása. A diabéteszes betegeknek különösen fontos rendszeresen ellenőriztetniük a vérnyomásukat, a vérzsírszint-értékeiket és az ereik állapotát.

– Kell valamire különösen figyelni ötvenen túl?

– Az ötven felettieknek még akkor is ajánlott a rendszeres (legalább havonkénti) vérnyomás-ellenőrzés és az időnkénti (évenkénti) laborvizsgálat, ha nem volt eddig sem magas vérnyomásuk, sem eltérés a koleszterinszintjüknél. Mivel az erek állapotát ma már fájdalommentes, műszeres vizsgálatokkal lehet „monitorozni”, az ötven feletti hipertóniásoknak ajánlható évente a nyakiér-ultrahang szűrővizsgálat. Amennyiben a páciensnek már lennének például lábpanaszai, az érgyógyász elvégzi a szükséges Doppler-vizsgálatot (nyomásmérés a verőerekben), és ennek függvényében további vizsgálatokat, majd az eredmények ismeretében egyéni terápiát javasol.

– Egyre többet hallunk arról, hogy például a repülőutak előtt a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek tanácsos kikérniük kezelőorvosuk tanácsait, hogy elkerüljék a trombózis kialakulását…

– Én is minden alkalommal elmondom az érszűkületes betegeimnek, hogy a hosszú utazások alatt legalább óránként álljanak fel, mozgassák meg a végtagjaikat, ne feledkezzenek meg az előírt mennyiségű gyógyszer beszedéséről és a megfelelő folyadékbevitelről.


Védd a szíved! Hogyan?
Bár a szív az emberi test központi szerve, csak akkor kezdünk az egészségével komolyan törődni, amikor valamilyen betegség már felütötte a fejét.   tovább Tovább
Szívgyengeség, influenza és...
Kicsi, kerek, rózsaszínű, rózsaillatú, szúrós és vitamintartalmának köszönhetően sok betegség ellen jó. Vajon mi lehet az?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet kezelés megelőzésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés