Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Bármikor lenullázhatják bankszámládat

2009.03.13. | Berényi Mariann
Az inkasszó téged is utolérhet - elég egy elfelejtett illeték! Jól teszed, ha folyamatosan figyeled, mi történik bankszámláddal!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Számlavezető bankom nemrég arról értesített, hogy az APEH megbízásából levontak 1980 forintot a számlámról, mint kiderült, egy rosszul befizetett súlyadó miatt. Gábor, akinek panaszkodtam, egyből kontrázott: neki több mint egymillió tűnt el a kontójáról.

Tavaly februárban 21 millió forintért vásárolt befektetési szándékkal egy lakást Budapesten. A vételár kifizetése után hamarosan megérkezett az illetékfizetési kötelezettségről szóló levél, hogy május 31-éig fizessen be 1,1 milliót. Ez meg is történt, igaz kétnapos késéssel: június 2-án. Augusztus közepén, amikor folyószámláját áttekintette, szinte szívinfarktust kapott: euró- és forintszámlája is lenullázódott.
Sem az APEH-től, sem a banktól nem kapott külön értesítést, könyvelője derítette ki, hogy az APEH egyenlegén kétszer szerepel az összeg. A sors fintora, hogy aznap, amikor Gábor utalt, az hatóság még nem látta, hogy az illeték összege megérkezett, ezért inkasszált.

Miután végre megtudták, hogy mi történt, kérvényt nyújtottak be a hivatalnak, neki pedig 3 hónapja van ilyenkor, hogy elbírálja a kérést. Gábornak ebből a szempontból szerencséje volt: jóval előbb visszakapta pénzét, az árfolyamnyereséget viszont elbukta, hiszen az APEH forintban utalta vissza azt az összeget, amelyet eurószámlájáról emelt le.

K. Szilárd saját hibáján kívül került hasonló helyzetbe. Utólag kideríthetetlen, hogy a könyvelő vagy az adóhivatal elírása miatt került 2 nullával több az adóbevallásában szereplő összjövedelme végére. Ez az apró tévedés 3 milliós inkasszót jelentett számára. Szerencse, hogy céges számláján mindössze 60 ezer forint volt.
Mivel mindig pontosan fizeti a közterheket, értetlenül toporgott az adóhivatal ügyintézője előtt, aki aztán készségesen segített kijavítani a költséges hibát. Olyannyira, hogy amikor visszautalták a pénzt, megfeledkeztek arról, hogy csak 60 ezer forintot sikerült inkasszálni a cégtől, ezért 3 millió érkezett Szilárd számlájára. A visszautalás költsége persze megint őt érintette.

Inkasszó

Bár első hallásra, sőt talán harmadikra is felháborítónak érezzük, hogy valaki előzetes bejelentés nélkül a pénzünkhöz nyúljon, az adóhivatalnak 2001 óta lehetősége van a magánbankszámlánkról való inkasszóra, vagyis arra, hogy azonnali beszedési megbízást bocsásson ki, persze az egyéb végrehajtási lehetőségek mellett (munkabérletiltás, ingó, ingatlan vagyon, valamint követelés lefoglalása). Mindez akkor történhet meg, ha valaki nem rendezte adótartozását az APEH felszólításában szereplő 15 napos határidőn belül, vagy az adók módjára behajtandó köztartozásokat, bírságokat, illetékeket nem fizette be időben.

Ez a veszély nemcsak a tudatosan vagy véletlenül rosszul adózó gazdasági társaságokat érinti, hanem a magánszemélyeket is, igaz, ez utóbbiakat korlátozottan. Míg a cégek, egyéni vállalkozók kontóját az adóhivatal kérésére a számlavezető pénzintézet teljesen leürítheti, addig a magánszemélyeknél azért egy minimális összegnek maradni kell a számlán. A bírósági végrehajtásról szóló törvény több juttatást mentesít a végrehajtás alól (gyerektartás, állami kitüntetésekhez kapcsolódó jutalmak, különböző ellátási díjak és segélyek), a bankok azonban nem tudják nyomon követni, kinek milyen jogcímen érkeznek jóváírások, ezért a törvény előírja, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj két és félszeresét kitevő összegnek mindenképpen maradnia kell a magánszámlán.

Figyelem!

Ha az inkasszóra kijelölt bankszámlán szereplő összeg nem fedezi a tarozást, akkor a magánszemélyekkel és egyéni vállalkozókkal szemben a törvény lehetővé teszi, hogy a bank az adós egyéb bankszámláin lévő, illetve betét- vagy takarékszerződés alapján kezelt tartalékait is felhasználja. Törvény szabályozza, milyen sorrendben történhet az inkasszó: a legalacsonyabb kamatozású betétösszegektől kell haladni a magasabb kamatozásúak felé, az azonos kamatozásúak közül pedig előbb a korábban lekötött betéteket lehet végrehajtás alá vonni. A pénz összegyűjtésére összesen 35 napja van a banknak, ami azt jelenti, hogy ha az első alkalommal nem tudja a tartozás egészét leszippantani, akkor az ez idő alatt befolyó pénzeket haladéktalanul megkaphatja.

Miért nem szólnak előtte?

Az adóhatóságnak nem kötelessége figyelmeztetést küldeni az inkasszó előtt. - Valószínű, hogy akkor az adózó bankszámláján egyetlen forint sem maradna – állapította meg 2005-ben az MTI-nek adott interjújában Vámosi-Nagy Szabolcs APEH elnökhelyettes. - 100 adófizető cégből vagy magánszemélyből 90 becsületesen adózik. A maradék 10-ből 7 jelzi az adóhatóság felé, hogy adófizetési nehézségei adódtak, így valamilyen időre halasztást kér, míg a fennmaradó három se nem jelez, se nem ír, nem szól, csak nem fizet.
Ezt a tartozást a bírósági végrehajtásról és az adózás rendjéről szóló törvényeknek megfelelően, a tisztességes adózók érdekében be kell hajtani. És ezek a törvények kiemelt helyen határozzák meg az adóhatóság számára az inkasszálás, az azonnali beszedési megbízás lehetőségét.

Tudj róla!

Az APEH-inkasszót a vállalatok számára a pénzintézetek által megítélt folyószámla-hitelkeret terhére is teljesítik a bankok. Ilyenkor a vállalkozót nemcsak az adóhatóság által elvitt pénz sújtja, hanem a hitelkamat is.

Hogyan védekezhetünk az inkasszóval szemben?

- Az adózás rendjéről szóló törvény (ART) módosításával – válaszolt kérdésünkre egy magát megnevezni nem kívánó könyvvizsgáló. – Az Európai Unió tagállamaiban nincs lehetőség arra, hogy egy hivatal pénzt emeljen le valaki bankszámlájáról előzetes beleegyezés, értesítés nélkül. Egyértelmű elvárás lenne, hogy az ügyfeleket előzetesen, legalább 48 órával korábban értesítsék az inkasszóról. Magyarországon erre jó esetben csak akkor kerül sor, ha kisebb összegű tartozásról van szó. Ráadásul a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a levelet a tranzakcióval egy időben postázzák, tehát az ügyfél mindenképp később értesül róla. Legtöbben azonban a folyószámlájuk egyenlegének változásakor értesülnek a kellemetlen fejleményről.

- Nem igaz, hogy mindenki leürítené számláját, ha értesítenék az inkasszóról – állítja a könyvvizsgáló. – Akinek adótartozása van, az egyébként is tisztában van azzal, mi vár rá, épp ezért folyamatosan üríti számláját. Természetesen az állam ezt a kiskaput is igyekezett bezárni azzal a rendelkezéssel, hogy a cégek házi pénztárukban az éves árbevétel mindössze 2 százalékát tarthatják készpénzben, kis cégek esetében ez maximum 500 ezer forint lehet. A vállalkozó azonban ebből a kelepcéből is kibújhat, ha azt mondja, kölcsön adta Kovács Jánosnak a hiányzó összeget.

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

A legtöbb ember tisztában van azzal, ha nem fizette be tartozásait. Ha nem tudsz ilyesmiről, menj be a legközelebbi APEH ügyfélszolgálatra, és érdeklődj. Ha tévedés történt, az ügyintézők készségesen segítenek – Szilárd és Gábor példájához hasonlóan. Ilyen esetben az APEH legkésőbb 3 hónapon belül jóváírja az összeget, és kamatot fizet utána. (Naponta az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét.) Viszont az ART szerint ezzel ellentétben a hivatal nem köteles megfizetni a devizaszámlák kiürítése során keletkező árfolyamveszteséget. – Ha valaki mégis úgy érzi, hogy az eljárás során számára elfogadhatatlan vesztesége keletkezett, indítson polgári peres eljárást: valószínűleg megnyeri – javasolja a könyvvizsgáló.

Akiket jogosan ért utol az inkasszó, azoknak általában azt javasolják, érvényességének ideje alatt kerüljék el, hogy pénz érkezzen a számlájukra. Ennél azonban jobban jársz, ha részletfizetést kérsz az adóhivataltól. Ez általában akkor sikerül, ha az adófolyószámla szerinti hátraléknak legalább a harmadát kifizeted - feltéve, hogy nem vagy notórius későn fizető.

Tipp!

Ha nehézségeid támadnak, és nem tudod időben kiegyenlíteni adótartozásaidat, mindenképp jelezd időben az illetékes hivatalnak. Egyszerűbb haladékot kérni, mint azon aggódni, hogy az APEH-et megelőzve juss bankszámlád jóváírásaihoz.


Biztonságban van-e a pénzed a...
Biztosan téged is nyugtalanít, mennyire és meddig megbízhatóak a banki befektetések. Nem vagy egyedül! 20 kérdés - 20 válasz.  tovább Tovább
Mit nem tudnak a banki ügyintézők?
Előfordult már veled, hogy nem kaptál megfelelő tájékoztatást a bankok ügyintézőitől? Tanácsaink segítségével most elkerülheted a buktatókat!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bank adóCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés