Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Tértágító tippek panellakásba

2010.03.12. | Berényi Mariann

A magyarok egyötöde panelben él. A volt szocializmus jelképének is tekintett építészeti monstrumok nem túl kellemesek, mégis otthonossá varázsolhatók.

megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Hosszasan sorolhatnánk a panellakások hátrányait, mégis nagyon sokan jól érzik magukat bennük. Míg 15-20 évvel ezelőtt a lakótelepi otthonok nagyon hasonlítottak egymásra, mára számtalan új ötlet született, amellyel hangulatosabbá és jobban használhatóvá tehetők. A régen megszokott szekrénysor–ülőgarnitúra–dohányzóasztal–tévé összeállítás helyett lazább, barátságosabb megoldások fogadják a látogatót. Akár saját tapasztalatból, akár a lakberendezési magazinokból tudhatjuk, hogy ezek megvalósítása nem mindig pénzkérdés, sokszor elég némi lelemény, kreativitás.

Persze, ha az általunk felsorolt összes ötletet megvalósítanád, a beruházás összköltségéből egy új kertvárosi lakást vehetnél. Tippjeinket ezért inkább használd ötletkatalógusként!

Mindent a szemnek!

Ezekben a lakásokban ritka esetben fordulnak elő nagyobb terek – általában a helyiségek kis mérete okoz gondot. A dobozba zártság érzését falbontás nélkül is enyhítheted: elég, ha optikailag javítasz a szűkösnek tűnő elrendezésen. Bámulatos eredményeket érhetsz el, ha megfelelően kombinálod a színeket és a bútorokat.

Varázslat falszínekkel

 • Használj világos színeket!
 • A panellakásokban különösen fontos az az íratlan szabály, hogy a plafon világosabb legyen, mint a falak, mert ez felfelé is tágítja a teret.
 • Színes falak esetében a falszín sokkal világosabb árnyalatát érdemes alkalmazni a plafonon. (Fehér falaknál természetesen nem tudjuk még fehérebbre festetni a plafont, de semmiképp se legyen sötétebb!)
 • A fehér plafon és falak elsősorban az északi fekvésű lakásoknál előnyösek, mert visszaverik a fényt, és ettől az adott helyiség világosabbnak látszik.
 • Tágabb tér hatását kelti, ha azonos színű padlóburkolatot tervezel az egész lakásban, vagy akár csak az egymás közelében lévő helyiségekben (például: előszoba–konyha–étkező–mellékhelyiségek).
 • Fokozhatod a tágasság érzetét, ha az egész lakásban ugyanazt a színt vagy annak árnyalatait alkalmazod a falakon. A bútorok és a kiegészítők színeivel pedig megadhatod az egyes terek funkcióhoz illő hangulatát.
 • Figyelj arra, hogy a padlóburkolat sötétebb legyen, mint a fal vagy a fali csempe színe.

Vesd be a bútorokat!

 • A szekrénysort cseréld le alacsonyabb bútorokra, ezzel bámulatos térnövekedést érhetsz el.
 • Használj minél több tükröt! Egy-egy jól elhelyezett nagyméretű tükör fantasztikusan kibővíti a teret – legalább optikai szempontból. Ha ügyes vagy, tükör segítségével továbbíthatod is a fényt az ablaktalan helyiségekbe.

Melegítsd fel otthonodat!

A panel tipikus problémája, hogy télen vagy túl meleg, vagy túl hideg. Kánikulában viszont kivétel nélkül kibírhatatlanok ezek az épületek. A hőérzetet azonban kitűnően befolyásolhatod színekkel. Kutatások kimutatták, hogy ugyanabban a lakásban ötfoknyi hőérzetkülönbséget érhetsz el, ha hideg, illetve meleg színeket alkalmazol.

 • Vásárolj olyan bútorokat, amelyek áthúzhatók. Vegyél hozzájuk különböző színű, kimosható huzatot!
 • Nyári melegben hideg árnyalatú huzattal használd az ülőgarnitúrát és a kanapét, míg télen, amikor hideg a lakás, melegebb színű huzattal!
 • Ha színben harmonizáló sötétítőket, párnákat, abroszokat is tudsz hozzájuk szerezni, még erősebb hatást érsz el.
 • Ha lakásod télen-nyáron túl meleg, érdemes az egész lakás területén hidegburkolatot alkalmazni.

Jobb helykihasználás

Ha kisméretű panellakás birtokosa vagy, és túl apró helyiségekkel küszködsz, gondolkozz el azon, hogy nem vásárolod, hanem csináltatod a bútorokat. Az egyedi megoldások drágábbak, kényelmed szempontjából viszont megéri ez a befektetés.

 • Tervezz egyedi pakolótereket!
 • Az eredeti ajtókat cseréld le tolóajtókra, mert azok nem foglalnak helyet!
 • Ha lakásod egyszobás, praktikus az ágyat úgy kialakítani, hogy egy dobogó alá betolható legyen, az alvás idejére pedig ki lehessen húzni. Alkalmazható a falra felcsukható ágy is, így nappal szinte a teljes tér használható.

Játék a fénnyel

A panellakásokban sok a sötét zug vagy helyiség, ezért fontos trükközni a fényekkel. Az általános csillárok mellett használj helyi megvilágítást is: a fürdőszobatükörnél, az előszoba gardróbjaiban, a tévé mögött, az íróasztalnál, a bárszekrénynél, az étkezőasztalnál és a mosogató fölött. Különösen hangulatos, ha esténként az ablakokban, könyvespolcokon is fel tudsz kapcsolni egy ernyős lámpát.

A zajos szomszéd ellenszere

A külső zajokat párnázott ajtókkal és hármas üvegezésű ablakkal semlegesítheted, a fölötted élő gyerekek futó lépteinek zaja ellen azonban nem tudsz védekezni, mert a panelszerkezet nagyon jól vezeti a hangot. Csak az ellen tehetsz, hogy a szomszéd család minden hangos és halk mondanivalójáról értesülj. Erre jó megoldás a gipszkarton. De csak akkor hatásos, ha teljesen körbeszigeteled vele az egész lakást. Semmit sem ér viszont az olyan gipszkarton fal, amelyből hiányzik a hanglágy anyag. Sőt még fel is erősíti a zajokat!

Allergiások réme

Ha allergiától szenvedsz, célszerű felparkettáztatni vagy felköveztetni lakásodat. A szőnyegpadló ugyanis melegágya a pornak és az atkáknak.
Kerüld a padlófűtést, a sok szőnyeget és a sötétítőfüggönyt is. Ezek szintén sok port fognak fel, illetve lebegtetnek a lakásban.

Tömegből egyedit!

A panellakások egyik legnagyobb veszélye, hogy lakóik az egyhangú környezet miatt szürke átlagnak, „dobozembernek” érzik magukat. Előzd meg ezt az érzést úgy, hogy egyedivé varázsolod otthonodat!

 • Évek óta hódít a minimál stílusú lakberendezés, amely a natúr betonfelületekkel is szívesen játszik. Ha nem ellenkezik ízléseddel, festés és tapéta nélkül is hagyhatod a falakat, ez érdekes és elég sajátos textúrát adó megoldás.
 • Nagyon divatos, ha a helyiség egyik falára feltűnő, a berendezés színeit magában hordozó tapéta kerül.
 • A különböző burkolóanyagokkal is játszhatsz. Egy kis bontott tégla, terméskő az étkezőben nemcsak azt jelzi, hogy a helyiség egyik szögletének más a funkciója, hanem otthonosságot is kölcsönöz az egész lakásnak.
 • Helyezz a falra néhány követ, kavicsot, üvegmozaikot, parafát, szövetet, antik vagy friss faanyagot, amely megtöri az egyhangúságot. Ezt a megoldást a padlóburkolaton is alkalmazhatod.
 • Futtasd be az egyik falat növénnyel. Panel esetében nem áll fenn az a veszély, hogy a futónövény leszedi a vakolatot. Ezt persze inkább a déli vagy keleti fekvésű helyiségekben teheted meg, mert a sok napfény miatt jól érzi magát a növény, és az sem jelent problémát, ha kicsit sötétít a szobán.
Ha szeretnél még több életmód tippet olvasni, kattints az InforMed oldalára!

Függönyvarázs
A zord téli időben tedd barátságosabbá az otthonodat! Néhány függöny segítségével vidámságot csalhatsz lakásodba.  tovább Tovább
Csetepaté a tévé előtt
Az emberek 72 százaléka vitatkozott a távirányító miatt, 12 százalékuk dobálózott, 7 százalékuk pedig verekedett is érte! Te hová tartozol?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

otthon kreatív házi praktikákCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés