Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Milyen pózban alszol? Megmutatja jellemed!

2011.04.17. | Ferenczy Mária
Alvási testhelyzeted személyiségednek olyan vonásairól árulkodik, melyeket egyébként igyekszel elrejteni. Rólad mit árul el?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az alváskutatókat nemcsak az álmatlanság, illetve az egyéb alvászavarok foglalkoztatják, hanem az is, hogy ki milyen testhelyzetben tölti leginkább az éjszakát. Az alvás közben felvett pozíció ugyanis nem tudatos választás eredménye, tested kontroll nélkül keresi meg azt a helyzetet, melyben leginkább képes ellazulni. Ahogyan Sigmund Freud feltárta az álmok tudatalatti jelzéseit, úgy kutatta az alváshelyzetek titkát Joseph Luft és Harrington Inghem – akik többek között az önismeret fejlesztésével is foglalkoztak – olvasható az InforMed oldalán. Hogy melyik helyzet pontosan mit jelent, nem százszázalékosan tisztázott, és nyilván nem minden egyes emberre érvényes. Nagyjából azonban elkülöníthetők a különböző személyiségjegyek és a hozzájuk tartozó pózok. Te milyen pózban alszol?

Védekező póz

Ha védekező pózban alszol, hason fekszel, karodat felhúzod magad elé, takarva az arcod, mintha bokszmeccsen kellene kivédened a téged érő ütéseket. Egyik lábad felhúzva, mintha elfutni készülnél. Az életedben is gyakran választod a passzív védekezést vagy a menekülést. Nem szeretsz küzdeni, az nem is erősséged, mert nincs benned elegendő kitartás és erő a győzelemhez – legalábbis ezt gondolod saját magadról.

Királyi póz

Ha a hátadon fekszel, lábaid lazán nyújtva, kezedet a takaró alatt, mellkasodon vagy hasadon összekulcsolva tartod, királyi pózban alszol. Királynak érzed magad az életben is, magabiztos vagy, pontosan tudod, hogy mit akarsz és azt is, hogy ezt milyen eszközökkel érheted el. Könnyen használsz fel másokat mint szolgákat, szereted, ha kényeztetnek, kiszolgálnak. Tudatosságod ugyanakkor csodálatot ébreszt másokban, akik emiatt szívesen maradnak közvetlen környezetedben.

Macskapóz

Ha macskapózban alszol, akkor a hátadon fekszel, lazán összehúzod lábaidat, két karodat pedig vagy a párnán pihenteted, vagy széttárod, esetleg összekulcsolod a fejed alatt. A kitárulkozó testhelyzet nyílt, kedves, barátságos személyiségedet jelzi. Nem vagy magamutogató, de szereted, ha hízelegnek neked. Magabiztos vagy, de nem beképzelt. Szívesen jársz társaságba, nincsenek önértékelési gondjaid.

Befogadó testhelyzet

Befogadó testhelyzetben a hátadon fekszel, két karod tested mellett pihen. Lábad kis terpeszben vagy aszimmetrikusan felhúzva. Nyílt vagy, őszinte, de sosem durva. Nem szereted a konfliktusokat, így ha lehet, mindent megteszel azért, hogy elkerüld a vitás helyzeteket.

Magzati póz

Ha magzati pózban töltöd az éjszakát, rendre a jobb oldaladon fekszel, felhúzod a két lábad, és egészen picire összegömbölyödsz. Két karod behajlítva, kézfejed gyakran az arcod elé teszed. Testhelyzeted visszahúzódó személyiségről árulkodik, nagyon érzékeny és sérülékeny vagy. Nehezen birkózol meg a gondjaiddal, akaraterőd gyenge, könnyen sodródsz az eseményekkel, és nehezedre esik tudatosan irányítani életedet.

Struccpóz

A struccpóz sokban hasonlít a magzati pózra, ám nemcsak összegömbölyödsz, hanem még a takarót is teljesen magad köré csavarod, magad alá gyűröd. Gyakorlatilag ki sem látszol alóla. Valószínűleg a struccpolitikát követed az életben, nem akarsz tudomást venni a téged körülvevő gondokról; ha lehet, minden konfliktust elkerülsz, rettegsz és szorongsz a téged ért korábbi sérelmek miatt, illetve félsz attól, hogy megismétlődnek.

Ne feledd!

Az alvási testhelyzet sokszor nem csak bensőnktől függ. Hatással vannak rá a külső tényezők, az életkor, a fizikai állapot, a fáradtság mértéke, az ágy paraméterei is. Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, ki hogyan alszik, de mindenképpen érdemes megfigyelni saját magunkat és a környezetünket is.


A leggyakoribb alvászavarok
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!  tovább Tovább
5 dolog, amit tudnod kell az alvásról
Ólmos fáradtság nap közben, nehéz elalvás éjszaka, hajnali felébredés, úgy érzed, most rögtön el tudnál aludni… Ismerős tünetek?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lélek alvás jellemCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés