Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Megkérdeztük! Mennyibe kerül a varratás?

2009.03.09. | Zubreczki Judit
Úgy szeretnél divatos lenni, hogy a pénztárcád se ürüljön ki? Nem kapsz az alakodra megfelelő ruhákat? Megoldás lehet a varratás.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szilvia csinos nő. 160 cm magas, 60 kiló, dereka vékony, csípője széles. Mégis gondot okoz neki a nadrágvásárlás. – Ha a combomra feljön a nadrág, derékban eláll, ha pedig a derekamra jó volna, körülbelül a térdem fölé sikerül csak felráncigálnom. Ennyire nem vagyok emberszabású? – panaszkodik. Kamilla pedig azt meséli, vastag karjára egyszerűen nem férnek fel a blúzok, garbók. Mindketten évek óta inkább varratják ruhatáruk kritikus darabjait.

De vajon mennyibe kerül a varratás? És megéri-e akkor is, ha nem azért megyünk varrónőhöz, mert rákényszerülünk, hanem egyszerűen csak szeretnénk, ha ruhánk, szoknyánk valóban egyedi darab lenne, amelyik nem jön velünk szembe az utcán?

Varrónőnél jártunk

Till Andrea varrónőhöz sokan járnak nemcsak varratni, de átalakíttatni is. Nála egy nadrágfelhajtás 2000 Ft, egy cipzárcsere 1500. Ruhákat már 10 000 Ft-tól varr, persze szabástól függően. Irhakabátokat és bőrkabátokat is gyakran készíttetnek nála, ezek körülbelül 20 000 Ft-ba kerülnek. Azt meséli, sokan turkálóból hozott darabokat is átalakíttatnak, így akár tízezer forint körül is meg lehet úszni egy-egy alkalmi ruha elkészítését. Révész Éva női-férfi szabómesternél egy nadrágvarrás 23 000, egy béleletlen szoknya 18 000 forintba kerül. Ruhát béleletlenül 36 000-ért, bélelten 45 000-ért készít. – Igaz, varratni nem olcsó, de hosszú távon mégis megéri – állítja. – Inkább tízévente készíttessünk egy-egy jó darabot, amit tényleg szeretünk, ránk passzol, és hosszan tart, mint hogy olcsón beszerzett blézereinket, kosztümjeinket évente cseréljük. Ráadásul a varratáskor mindig rajtamarad a hajtás, tehát ha híznánk, nem kell újat venni, egyszerűen csak kiengedjük a ruhát. Kiegészítőt is könnyebben választhatunk saját színvilágunk mellé – magyarázza.

Varratás: a gazdagok kiváltsága?

Benedek Gyöngyi maga varrja a ruháit. Azt mondja, neki megéri, mert olyan ruhákat készít, amilyenek neki magának biztosan tetszenek. Varrónőt viszont nem tudna megfizetni. Szerinte ma inkább a gazdagabbak varratnak, a szegényebbek pedig vásárolnak.
Annyi biztos, hogy ma már, a hatalmas és több hónapig is eltartó szezonvégi leárazások korában szinte nincs ruhadarab, amit akár pár ezer forintért meg ne kaphatnánk. Szövetkabátokat akár 3-4000 Ft-ért, a szilveszter elmúltával leárazott partyruhákat akár alkalmi viseletnek is hordhatjuk a báli szezonban. Noha a téli kollekciók árengedményei mostanában értek véget, a szemfülesek még mindig kifoghatnak olcsó darabokat, a turkálók kínálta lehetőségekről nem is beszélve, ahol valóban egy-kétezer forintért juthatunk nadrághoz, szoknyához, blúzhoz. Persze a turkálóminőség sosem 100%-os.

Miért drága?

Először is meg kell venni az anyagot. Kabátszövetet 2900, düftint 2800 körül, spandexet 1200, kordot 2000-ért, selymet is 2000-ért vehetünk a Röltexben. A bélés 600 Ft/m. Ha tehát egy kordnadrágot szeretnénk, az a következő tételeket jelenti:

  • Anyag: 4000 Ft
  • Varratás rezsije: általában 0–3000 Ft-ig 
  • Szerkesztési díj: 0–3000 Ft 
  • Munkaköltség: 10 000–25 000 Ft-ig.

Így első ránézésre vásárolni tehát olcsóbbnak tűnik, hiszen nagy szériában az üzletek az anyagon és a szabványszerkesztéseken is spórolni tudnak. Az is igaz, hogy egyre több üzletben vállalnak ingyenes igazítást a megvásárolt termék mellé.
Akinek azonban a kifizetett összegnél fontosabb a minőség, az egyediség, az, hogy stílusban, méretben igazán passzoljon hozzá öltözéke, esetleg aki végképp nem talál alakjának megfelelő ruhadarabot, mindenképpen jobb, ha varrónőhöz fordul.


Ciki javíttatni, pedig megéri
Elromlott, de még javítható holmidat biztosan te is gyakran dobod ki azzal, hogy ezeknek a tárgyaknak a javítása lehetetlen vagy túl költséges. Biztos, hogy mindig megéri...  tovább Tovább
Spórolj, ahol tudsz!
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!  tovább Tovább
Villámtippek jelmezkészítéshez
Farsang lesz az iskolában vagy az óvodában, és a gyereknek még nincs jelmeze? Válogass ötletparádénkból!  tovább Tovább
Ducidivat – gömbölyded praktikák...
Unod, hogy csak ötvenkilós modelleken látod az új trend darabjait? Megmutatjuk, mit viselj, hogy csinos legyél az ötödik X után, 60 kiló fölött.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

divat megkérdeztük takrékosságCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés