Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Vigyázz, átverhetnek az élelmiszergyártók!

2010.12.19. | Ács Borbála
Honnan tudod, hogy valóban ökológiai gazdálkodásból származó a bioélelmiszer, amit megveszel? Segítünk!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Biztos, hogy bio?

Vissza a természetbe! Miután a civilizáció már a csúcsra fejlődött, te egyre csak visszafelé vágyakozol: egy vegyszer- és adalékanyag-mentes, természetes világba, ahol a répát csak a folyóvíz (szintén olajtól, vegyszertől és káros anyagtól mentes), a napfény, némi boldog, valódi tehéntől származó trágya és a gondoskodó szeretet nevelte duzzadóan egészségesre. Nem lehetsz egészen biztos benne, hogy a hipermarketben, a piacon vagy a kisboltban vásárolt élelmiszer semmilyen káros anyagot nem tartalmaz – ezért keresed a csomagoláson a „bio” szócskát. De vajon mit is jelent ez a szó hivatalosan? Honnan tudhatod, hogy az általad választott termék valóban az-e, aminek hiszed?

De mi is az a bio?

Az Európai Unió már mintegy 18 éve törvényben határozza meg, mi az, ami bioélelmiszernek minősül. A mára hangzatossá vált jelzőt az a termék kaphatja meg, amely az előírásoknak teljes mértékben megfelel. Jogszabályokban rögzítették, mely adalékanyagok engedélyezettek az élelmiszerek előállítása során, és azt is, melyek tiltottak. Ártalmatlan adalékok például a következők: E 270 = tejsav, E 296 = almasav, E 330 = citromsav, E 500 = Na-karbonát, E- 948 = oxigén. Így nem kaphat „bio” jelzőt az, ami valaha közel került műtrágyához, szintetikus vagy toxikus anyagokhoz, esetleg génjeit manipulálták. Szabályokat hoztak az állattartásra is: csak bizonyos barátságos körülmények között nevelt állatokból készült termékek kaphatják meg az „öko” jelzőt.

Boldog tojás

Az EU rendelete szerint 2012-től tilos lesz a tyúkok ketreces nevelése. Ezzel a módszerrel ugyanis az állatok megcsonkítva élik le életüket, lényegében nincs mozgásterük, így a tojás, amit tojnak, összehasonlíthatatlan a boldog, tágas udvaron rohangászó társaikéval. A jelenlegi szabályok szerint a tojásra nyomott kóddal minden termelőnek jelölnie kell, milyen módszerrel tenyésztett tyúktól származik a tojás. A 3-as a ketrecben, a 2-es a zárt épületekben tartott tyúkok tojása, az 1-es a szabadtartásos módszerrel tenyésztett állatoktól származik. A 0-s kódú tojás a bio, ebben az esetben sem étrend-kiegészítőt, sem más szert nem kapnak az állatok.

Mitől jobb, ami bio?

A tudomány ezzel kapcsolatban sincs egységes nézeten: hét tanulmányból egy szerint ugyanis az organikus termékek vitamin- és tápanyagértéke bizonyíthatóan magasabb, a maradék hat azonban nem garantálja a tény igazságát. Az organikus zöldségeknek és gyümölcsöknek nagy előnyük van az allergiások és a súlyos betegségből lábadozók esetében. Ők érzékenyebbek a vegyi anyagokra, így kevesebbet kockáztatnak, ha biotermékeket fogyasztanak.

Bioélelmiszerek itthon

Nyugat-Európában a vásárlók már nagy része a bio mellett dönt, nálunk azonban még mindig kevesen. Ennek egyrészt az irreálisan magas ár az oka, másrészt pedig az, hogy a vásárló sosem tudja, mely termékben bízhat meg teljes mértékben. A magas ár a jövőben elméletileg csökkenhet – bár oka az, hogy ezzel az eljárással maga a termelés is többe kerül, hiszen a termelő nagy kockázatot vállal, ha mellőzi a legkorszerűbb anyagokat és technikákat esetleges veszélyeik miatt. 

Mit tegyél, ha biztosra akarsz menni?

Légy résen! Ha csomagolt élelmiszert vásárolsz, tanulmányozd át jó alaposan a feliratokat. Keresd a védjegyet: ez tanúsítja, hogy hozzáértő szervezet ellenőrizte és igazolja a termék helyes előállítását, az előírásoknak megfelelő feldolgozását és forgalmazását. Ilyen szervezet a Biokultúra, a Biokontroll, a Soil Assotiation vagy a Krav. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslata szerint a következő feliratokat érdemes keresned a csomagoláson:

  • az ellenőrző szervezet nevét: például Biokontroll Hungária Kht. vagy Hungária Ökogarancia Kft.;
  • az ellenőrző szervezet kódszámát: HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02;
  • ezt a mondatot: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék”;
  • az „öko” vagy a „bio” kifejezéseket, EU-s országokból származó élelmiszereken ez lehet „eko” vagy „organic”.

További segítség lehet az eligazodásban, ha közvetlenül a termelőtől szerzed be az alapanyagot. Az ökopiacokon az eladók tanúsítványokkal igazolhatják, hogy valóban bioterméket árulnak – ha biztosra szeretnél menni, az igazolást is elkérheted tőlük.

Ne dőlj be!

Mivel a bio mára az egészségesebb étkezésre való törekvés mellett őrületes divattá is vált, gyakran próbálnak úgy csalogatóbbá tenni termékeket, hogy biónak tűnő jelzőket adnak a nevének. Ilyen például a „reform” vagy a „natúr” szócska: ezek azonban nem igazolják, hogy az élelmiszer az előírásoknak megfelelően készült.


A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális módszer, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat lendíthetsz helyzeteden.  tovább Tovább
A legjobb zsírégető zöldségek
A zöldségek értékes anyagaikkal serkentik a vérkeringést és az emésztést, gyorsítják az anyagcserét: hatalmas lökés ez a fogyókúrának.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés táplálkozás



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés