Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nagy bajt jelezhet a horkolás!

2011.01.09. | Lám Luca
A hangos horkolás több mint bosszúság az éjszakában. Jele lehet az alvási apnoénak. Milyen következményei lehetnek?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az alvási apnoe (légzésleállás), illetve az alvás közben beálló légzészavar olyan probléma, amelyre egyre inkább felfigyelnek, s nem csak azért, mert a vele járó horkolás megkeseríti a beteg környezetében élők életét – illetve éjszakáit. Hanem azért is, mert egyre jobban megismerjük az alvási apnoénak a szívrohammal, agyvérzéssel és más keringési betegségekkel fennálló kapcsolatát. Az alvási apnoe (OSAS) lényege, hogy a – felnőtt – beteg légzése alvás közben időről időre leáll. Az orvostudomány a 10 másodpercnél hosszabb légzésszünetet már kórosnak tartja. Mivel az alkalmankénti légzésszünet teljesen egészséges embereknél is előfordulhat, az sem mindegy, hogy milyen időközönként történik meg. Az egészen pontos diagnózis így szól: kórosnak a 10 apnoe/óra (tehát az óránkénti tízszer 10 másodperc) feletti értékek tekintendők.

A szív- és érrendszerre veszélyt jelentő tényezők felsorolásakor először a dohányzásra, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, a koleszterinre és a felmenők betegségeire gondolunk. Most már tudjuk azonban, hogy a horkolással járó veszélyekről sem szabad elfeledkezni.

Mitől horkolsz?

A horkolást az okozza, hogy a lágy szájpad és a nyelv elzárja a garatban a levegő útját. A kellemetlen hangot az adja, ahogy a levegő újra és újra áttöri ezt a blokkot.

Horkolás és szívroham – hogyan?

Nem minden horkoló embernél lehet légzésleállást kimutatni. Vannak olyan vegyületek az agyban, amelyek feladata, hogy légzőmozgást váltsanak ki. Az inger hiányában a légzés leáll. Ilyenkor gyorsan csökken a vérben az oxigén szintje, ami számos hormon, közöttük az adrenalin felszabadulását is kiváltja. Ezek a hormonok növelik a vérnyomást, és ritmuszavart idézhetnek elő a szívben, ami akár szívrohamhoz is vezethet.
Nem minden horkoló emberben zajlanak le ezek a folyamatok, de a kapcsolat meglehetősen szoros.

A horkolás és a szív-érrendszeri betegségek között kétirányú a kapcsolat: szívbeteg embereknél nagyobb valószínűséggel mutatható ki alvászavar is. A szívelégtelenség például vízvisszatartáshoz vezethet, a szervezetben maradó víz a szövetekben ödémát hoz létre, többek között a garatban is.

Férfiak és nők egyaránt

Több vizsgálat felvetette már a horkolás és a szívbetegségek közötti kapcsolatot, de a legtöbb kutatás férfi beteganyagra épült. Egy nagy amerikai vizsgálat szerint azonban a horkoló nőknél is kétszer akkora a szívroham kockázata, mint a sosem horkoló nőknél.

A hangosan horkoló emberek alvásában apró ébredések is kimutathatók, ennek eredménye, hogy reggel fáradtan ébrednek. Ezen az állapoton csak ront a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a túlsúly.

Mit lehet tenni?

A kezelésben a legfontosabb az állapot felismerése és a pontos diagnózis. Létezik egy kezelési mód, amely az együttműködők 90 százalékánál rendezi a tüneteket. Ennek során egy készülék segítségével folyamatosan pozitív nyomást hoznak létre a légutakban. A felhelyezett maszk egy kis túlnyomással megelőzi a légutak elzáródását. Nem túl hangos horkolás esetén azonban az is elegendő lehet, ha az illető az oldalára fordul.


A leggyakoribb alvászavarok
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!  tovább Tovább
Alvászavart és rákot is okozhat!
Ugye neked is van tévéd, számítógéped, mikrohullámú sütőd? Utazol villamossal, esetleg lakókörnyezetedben magas feszültségű vezeték húzódik?   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alvás megelőzés betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés