Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A nagy fogkrémkérdés: melyiket válaszd?

2010.09.24. | Ötvenentúl.hu
Fehérít, 12 órás védelmet ad, mentolos, édes, zöld, szemcsés, dörzsölős – ugyan hogy a csudába tudnánk választani? Hát így!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A fogkrémek krém, gél és ritkán por alakban kaphatók. A sok különbség ellenére van néhány összetevő, amely mindegyikben megtalálható.
Dörzsölő szer:
szemcsés anyagok, például kalcium-karbonát és szilikátok. Segítenek eltávolítani az ételmaradékokat, a baktériumokat, még az elszíneződések egy részét is.
Ízesítés: mesterséges édesítő, például szaharin gyakran van a fogkrémben, hogy jobb legyen az íze.
Vízkötők: a paszta és gél állagúak kiszáradását gátolja a glicerin és más anyagok.
Sűrítők: a gumi és egyes tengeri növények összetevői sűrűbbé teszik a fogkrémet, hogy fenntartsák a megfelelő összetételt.
Oldószerek: ezek okozzák a habzást

A fluorid

Ez a legfontosabb szempont a választásnál. A fluorid egy természetben is előforduló ásvány. A bevezetése drámaian csökkentette a fogszuvasodás gyakoriságát az elmúlt 50 évben. A szájban élő baktériumok cukorral és a fogakon maradt keményítővel táplálkoznak, ennek során savak szabadulnak fel, a fluorid ezek ellen jelent védelmet. Két úton hat: egyrészt erősíti a fogzománcot, ami így ellenállóbb lesz a savakkal szemben. Másrészt visszafordítja a korai sérüléseket azáltal, hogy a szuvas részekben mineralizációt indít.

A fluoridos fogkrém segítségével fogbarát módon védekezhetsz a fogszuvasodás ellen. Az viszont tévedés, hogy nem kell fluoridos fogkrém ott, ahol a vízben van fluorid: kimutatták, hogy a fluoridos fogkrém ilyen területeken is előnyös.

A fogkő elleni hatás

Számos fogkő elleni készítmény kapható, ezek többsége tartalmaz fluoridot is. Mindannyiunk fogain van egy baktériumokból álló réteg, ezt nevezzük plakknak. Ha ezt nem sikerül eltávolítani, akkor megkeményedik, és fogkő lesz belőle. Ez a nehezen eltávolítható üledék a fogakra és az íny alá rakódva akár fogínybetegséghez is vezethet.

Sokféle összetevő van, ami a fogkő képződését akadályozza. A pirofoszfátok és a cink-citrát bizonyítottan hatékonyak. Néhány készítményben egy triclosan nevű antibiotikum van, ami megöli a szájban lévő baktériumok egy részét. Mára már tudjuk, hogy a több fogkőellenes összetevőt tartalmazó készítmények még eredményesebbek.

Érzékeny fogakra

Vannak olyan készítmények, amelyeket azok számára fejlesztettek ki, akiknek a foga hevesen reagál például hidegre vagy melegre. Ezekben kálium-nitrát vagy stroncium-klorid van, ezek a vegyületek négy héten át enyhítik a fogak érzékenységét azáltal, hogy gátolják a fogban lévő idegvégződéseket.

Fehérítő hatás

A ragyogó fehér fogakért folytatott harc fenntartására ma már mindennapos használatra kaphatók a fehérítő hatású fogkrémek. Ezek nem tartalmaznak minden esetben fehérítőt: inkább olyan súroló anyagokat és vegyületeket, amelyek súrolják a fogfelszínt, vagy a lepedékhez kötődve segítik annak leválását.

Nem kell félni: a súroló hatású összetevők nem károsítják nagyobb mértékben a fog felszínét, mint a többi fogkrém.

Milyet válassz?

  • Válassz olyat, amilyet fogorvosod ajánl. Ezek mind tartalmaznak fluoridot, biztonságosságuk és hatékonyságuk igazolt.
  • Vedd figyelembe az igényeket! Ha a fogkrém tartalmaz fluoridot, akkor kedved szerint választhatsz. Vannak csak természetes összetevőket tartalmazó készítmények.Ha gyermekkorban szeretnél jó szájhigénés szokásokat kiépíteni, válassz gyümölcsízű terméket. Ha csillogó fehér fogakat akarsz, fehéríts. Nyugodtan kísérletezhetsz a számtalan márkával és változattal.

Te is félsz a fogorvostól?
Sokan rettegnek a fogorvostól. Olyannyira, hogy rettegésük erősebb, mint a különböző fogbetegségek okozta fájdalom. Hogyan küzdheted le félelmeidet?  tovább Tovább
4 tuti recept, ha fáj a fogad!
Nem kell éhezned csak azért, mert a rágás nehezedre esik. Ezek a receptek finomak, táplálóak, és garantáltan nem törik beléjük a fogad.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés fogápolásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés