Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nyálkás, meleg és csak egy van belőle

2009.02.22. | Ötvenentúl.hu
Barlangfürdőzni csak egy helyen lehet Európában, méghozzá Magyarországon. Ha nem jártál még Miskolctapolcán, itt az ideje, hogy kipróbáld.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az ember ősidők óta a barlangokban talál oltalmat, és évszázadok óta ismeri a földből feltörő víz gyógyító és üdítő hatását. Fantasztikus élmény a kettőt egyszerre élvezni, főleg, ha még messzire sem kell utazni. Irány a nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon egyedülálló Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő. Az egyetlen hasonló fürdőbarlang a floridai Orlandóban ugyanis mesterséges építmény.

Valóban régi

A tapolcai fürdő üzleti hasznosításának terve 1717-ben, a tapolcai apátság „vagyonfelmérésében” olvasható először. Sőt a váci püspök már évekkel korábban orvosokat és szakértőket hívott, hogy kutatásaikkal alátámasszák a fürdőhely, a víz és a környék gyógyító jelentőségét. Hiába valósultak meg a tervek, néhány évtized múltán a sziklavájatból áttörő, nitrátos szagú vízre épült korabeli komplexum gazdátlanná vált.
A települést végül kisebb-nagyobb fellendülések után 1934-ben nyilvánították hivatalos üdülőhellyé. A területen ekkor négy barlangot vizsgáltak meg. Ezek hatalmas üregrendszerében körülbelül fél-másfél méteres magasságban 20-28 °C hőmérsékletű vizet találtak. Ez Európában egyedülálló, hiszen ilyen magas hőfokú karsztvíz máshol nem található. Ennek nyomán indult meg a feltárás, melynek során egy addig ismeretlen melegvízforrásra leltek, 31,5 °C-os vízzel.

A gyógyhatás

A miskolctapolcai barlangfürdő vize kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos termálvíz, mely nyomokban tartalmaz metabórsavat, metakovasavat, jódot, brómot, valamint szabad szén-dioxidot és oldott oxigént. A víz hőmérséklete pedig 30°C.
A gyógyhatású vízzel párosul a barlangi klíma jótékony hatása is. A barlang levegője tisztább, mint környezetéé, a látogatók tehát többszörös gyógyhatást élvezhetnek.


A fürdőkomplexum ma

A csodálatos adottságú helyet azóta folyamatosan fejlesztik. Maga a fürdő valóban egyedülálló, és feledhetetlen élmény, hogy egy igazi barlang termeiben lubickolhatsz.
A 90-es évek végén elkezdett rekonstrukciós munkák eredményeként a barlangi medencékhez újonnan kialakított tárószakaszok, frissen feltárt természetes járatok és termek kapcsolódnak. A barlang csarnokaiban ma kiépített, egymással összekötött medencék fogják közre a langyos vizet. Itt-ott hidak vezetnek át, dögönyözők ontják magukból a masszírozó vízsugarakat. A barlangon belül a jobb barlangi klíma és persze a látvány érdekében vízesést hoztak létre. A barlangfürdőből sziklaalagút vezet a szabadtéri medencéhez, a „Kagylóhoz”, melyet újabb szabadtéri medencékkel bővítenek.

Tippek

 • A csarnokban keresd meg azokat a táblákat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy melyik „extrát” mikor működtetik. Óránként 10 percig megy a jacuzzi, 10 percig a „vadvíz” és 10 percig a hátmasszázs.
 • Ha szaunázni szeretnél, már a bejáratnál döntsd el, mert csak ott lehet jegyet váltani erre a szolgáltatásra. 
 • Úszni a „vadvizes” részen lehet. 
 • Ha a szabadtéri medencékhez és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokhoz is ragaszkodsz, inkább nyáron utazz Miskolctapolcára!

Kinek ajánljuk?

A fürdőkomplexum nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, hanem gyógyszolgáltatások egész sorát kínálja: orvosi beutalóval igénybe vehető iszappakolást, orvosi gyógymasszázst, víz alatti sugármasszázst, víz alatti csoportos gyógytornát, gyógyúszást.
A Barlang- és Gyógyfürdő kiválóan alkalmas

 • mozgásszervi betegségek,
 • légzőszervi betegségek,
 • gyomor- és bélrendszeri betegségek,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • testi és szellemi kimerültség, a vegetatív idegrendszer betegségei ellen.
A gyógyfürdőben kezelt betegségek:

 • arthrosis
 • degeneratív gerincbetegségek
 • csontritkulás okozta gerincfunkció-károsodás
 • rheumatoid arthritis 
 • krónikus polyarthritisek
 • ortopédiai gerinc- és végtagműtéteket követő rehabilitáció
 • gerincsebészeti utókezelések
 • traumatológiai műtétek utókezelése
 • kontraktúrával, izomspazmussal járó neurológiai betegségek
Mikor ellenjavallt?

Mint minden, ami valakinek használ, másvalakinek árthat is. Éppen ezért a tapolcai gyógyfürdőt sem élvezheti mindenki maradéktalanul. Azok, akik inkontinenciával, eszméletvesztéssel járó állapottal, fertőző betegséggel, fennálló daganatos betegséggel, a bőr gyulladásos betegségeivel, szívelégtelenséggel küzdenek, nem vehetnek igénybe fürdőkezelést. Sajnos Miskolctapolcát azoknak is ki kell hagyniuk, akik számára a barlangkörnyezet ártalmas: asthma bronchialéban, idült bronchitisben, klausztrofóbiában szenvedők számára nem ez a legjobb kikapcsolódás.

Ha szeretnél a gyógyturizmusról még többet olvasni, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára!

 


Magdi néni a Balatonon
Idén ismét pályázhatsz üdülési csekkre. Ki ne hagyd! Nemcsak számodra lehet hasznos, hanem idős szüleidnek is jól jöhet.  tovább Tovább
3 szuper túrázóhely télen -...
Télen legalább annyira érdemes a természetet járni, mint amikor az erdő zöld. Találd meg azokat az útvonalakat, ahol nem érhet kellemetlen meglepetés!  tovább Tovább
Csak bele ne fulladj!
Nem tudsz úszni? Még mindig nem késő, hogy belevágj, és felfedezd, hogyan lehet a vízben repülni.  tovább Tovább
Fázol? Pancsolj Hajdúszoboszlón!
Napok óta nem mozdultál ki, mert rossz volt az időjárás? Itt az idő, hogy tegyél magadért: utazz Kelet-Magyarországra!  tovább Tovább
Lubickolj a béke szigetén, Szentesen!
Nyugalomra és kényeztetésre vágysz? Ha nem szeretnél az ünnepek idején egy vagyont wellness-szolgáltatásokra költeni, utazz Szentesre!  tovább Tovább
Melyik gyógyfürdő milyen betegségre...
Nem kell öregnek és rozzantnak lenni, hogy jólessen a gyógyfürdő. Körképünkből kiderül, melyik fürdőt válaszd!  tovább Tovább
Sétálj és pancsolj Eger környékén!
Eger vidéke mindent megad, amit egy kiránduláson kívánhat az ember: friss levegőt, szép tájat, műemlékeket, fürdőket, jó borokat és finom falatokat.  tovább Tovább
Wellness Hévízen
Egy wellnesshétvége Hévízen csodát tesz! A pihenés, az ellazulás megteremti testi-lelki harmóniád, miközben energiával is feltöltődsz.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

wellness sport utazás kirándulás spaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés