Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Zsibbadás, izomgyengeség, székelési nehézség…

2009.02.22. | Ötvenentúl.hu
Derékfájás és derékfájás között is jelentős különbségek vannak. Melyik fájdalom milyen problémára utal?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Heveny derékfájás

Okok: túlerőltetés, átfázás, vírusfertőzés, rossz mozdulat.

Tünetek: deréktájra kiterjedő, izomlázszerű fájdalom, amely a gerinc melletti izmok görcsös összehúzódásából adódik. Ennek jele, hogy az izmok nyomásra fájdalmasak, érzékenyek, tapintással jól érezhető olykor feszes állapotuk. A fájdalom nem sugárzik ki az alsó végtagokba.

Kezelése

A fájdalom rendszerint néhány napos pihenés, ágynyugalom után csökken. Fájdalomcsillapítókra, reumakenőcsökre, esetleg nem szteroid gyulladásgátlók 1-2 hetes szedésére, helyileg adott szteroidinjekciókra is szükség lehet. Nagyon fontos a megfelelő fekvőhely: kemény, de rugalmas ágy, kispárna.

Amint a fájdalom csökken, kelj fel az ágyból, inkább többször pihenj le napközben. Kerüld a gyors, hirtelen mozdulatokat, a lehajlást, az emelést. A forró fürdő fokozhatja a fájdalmat, a heveny fájdalom enyhülésével azonban a helyi meleg borogatás jó hatású lehet, amit a lazító tornagyakorlatok még inkább elősegítenek. Ezek a kezelések otthon is elvégezhetők, és általában nincs szükség orvosi vizsgálatra, beavatkozásra.

Fontos!

Fordulj orvoshoz, ha a heveny, erős fájdalom 3 napnál tovább tart, ha zsibbadás, gyengeség jelentkezik az alsó végtagban, ha székelési és vizelési panaszok jelentkeznek.

Derékzsába, lábidegzsába

Okok: a csigolya közi porckorong elmozdulása, kidomborodása, melynek következtében a gerincvelőből kilépő idegek is nyomás alá kerülhetnek.

Tünetek: egy pillanat alatt jelentkező rendkívül heves fájdalom, mely olyan erős lehet, hogy lehetetlenné válik a testtartás bármilyen változtatása. A beteg arra kényszerül, hogy egészen bizarr testtartásban maradjon, amíg az izomgörcs, és ezáltal a fájdalom hevessége nem csökken. Jellemző, hogy rendkívül nehéz olyan testhelyzetet találni, ami a fájdalmat megszüntetné. A fájdalom kisugározhat a fartájékra, a comb és a lábszár hátsó oldalsó felszínébe, a lábba is, és a porckorongsérv által nyomott ideggyöknek megfelelően a fájdalmat zsibbadás, izomgyengeség (esetleg izombénulás), reflexcsökkenés (vagy -kiesés), egyes esetekben vizelési, székelési zavarok kísérhetik.

Kezelés

A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb megoldás az ágynyugalom megfelelő ágyon, számodra kellemes testhelyzetben. Olykor szükség lehet fájdalomcsillapítók, nem szteroid és/vagy szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók, esetleges helyi (gerinc körüli) szteroid injekciók alkalmazására is. A fájdalmas alsó végtag hideg vizes borogatása nagyon jól csökkenti a fájdalmat.

Fontos!

Sürgős orvosi segítségre van szükséged, ha gyengének érzed a lábad és nem tudod rendesen mozgatni, vagy vizelet-, illetve székletürítési problémád van. 

Ha szeretnél még többet megtudni a mozgásszervi panaszokra jellemző tünetekről, valamint azok kezeléséről, akkor látogass el az InforMed oldalára!

Karzsibbadás, kihűlt bőr,...
A nyakfájás mögött komoly problémák is állhatnak, melyek nem csak nyakadban okoznak tüneteket. Lássuk, melyik fájdalom, mit jelent!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés