Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A fülzúgás okai és kezelése

2009.02.09. | Ötvenentúl.hu
Csengés, zúgás, sípolás, fütyülés vagy süvítés. Ha úgy halljuk ezeket a hangokat egyik vagy mindkét fülünkkel, hogy a környezetünkben semmi sem ad ki zajt magából, a jelenséget hívják fülzúgásnak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Becslések szerint a felnőttek 10-15 százaléka tartósan szenved ettől a problémától, melyre gyakran csak orvosi kezelés ad megoldást. Zavarhatja az alvást, az összpontosítást és a mindennapi tevékenységeket.

A fülzúgás okai

A fülzúgást gyakran az életkorral járó halláscsökkenés okozza. A zajos környezet szintén károsíthatja a hallást és fülzúgáshoz vezethet. A füljáratokat eltömítő fülzsiradék is okozhatja. Bizonyos antibiotikumok és rákgyógyszerek mellékhatása is lehet. A nagy dózisban fogyasztott aszpirin is okozhat átmeneti fülzúgást. A kezelés a kiváltó problémától függ, de eddig nem találtak rá megfelelő gyógymódot. Más gyógyszerre való átállás vagy a fülzsír eltávolítása néhány beteg esetében megszüntetheti a tüneteket - olvasható a Medipress oldalán.

- A fülzúgásban az a bosszantó, hogy nincsen egyetlen, bevált terápiája. – mondja Charles Beatty, a Mayo Klinika nyaki elváltozások specialistája. - Jó hír azonban, hogy a problémát általában nem súlyos betegség okozza, és mindig akad módja annak, hogy enyhítsük a zavaró tüneteket.

Fülzúgás elleni módszerek

  • A hallás javítása hallókészülékkel. Ez segíthet, mivel az agy jobban fel tudja fogni a külvilágból érkező zajokat, és kevésbé zavarják majd a belső zajok.
  • Kerüld a túlságosan nagy zajt. Ha zajos gépeket üzemeltetsz, használj fülvédőt.
  • Kerüld a serkentőszereket. A koffein, nikotin, nyálkahártya-összehúzó szerek fülzúgást okozhatnak.
  • Hallgass háttérzajt. Ha halk zenét hallgatsz, vagy bekapcsolod a ventillátort, elvonhatod az agy figyelmét a belső zajokról.
  • A relaxációs technikákkal sikeresen küzdhetsz a fülzúgás ellen.
  • Szedj gyógyszert. A nyugtatók és antidepresszánsok segíthetnek akkor, ha a kellemetlenség miatt nem tudsz aludni, vagy túlságosan ideges, stresszes leszel tőle.megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés