Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

6 megdöbbentő igazság a nátháról

2009.02.11. | Lám Luca
Náthás szinte mindenki volt már. És szinte mindenki ugyanazokat a gyógymódokat alkalmazza. Tévedés lenne minden eddigi tudásunk?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nincs rá gyógymód!

Sok folyadék, izzadás, mézes tea, hagymatea, torokcukorka, citromlé, feles pálinka, hagymás torokborogatás, illóolajok kenegetése… – ismerős gyógymódok ugye? Igaz, ami igaz, sok ezek közül beválik, csak éppen nem gyógyítja meg a náthát mint betegséget, hanem mindössze a tüneteit nyomja el, vagy éppen enyhíti.

Bármilyen hihetetlen, de hiába nevezhetjük a közönséges náthát a világ legegyszerűbb, leghétköznapibb és leggyakoribb betegségének, az általános ellenszerének kifejlesztése eddig bizony kifogott a világ összes orvosán. Amíg az 50-es, 60-as években a szakemberek bizakodva nyilatkoztak az esetleges nátha elleni gyógykészítmény – akár injekciós, akár gyógyszeres formában történő – piacra dobásáról, ma már biztató helyett inkább reménytelennek nevezhetnénk a helyzetet.

Miután a közönséges nátha okozója nem egy, hanem több mint kétszáz különböző vírus, a minden ellen hatékony orvosság súlyos mellékhatásokkal járna. A kutatások következő fázisában rájöttek, hogy a kórokozók nem feltétlenül cseppfertőzés, hanem érintés útján is terjednek, így valamiféle kézkrém vagy zselé kialakítása tűnt a legjobb megelőzési módnak. Sajnos ez az ötlet sem vált be. Figyelembe véve a kutatások és kísérletek költségigényét is, viszonylag hamar lanyhult az orvosok és gyógyszergyártó cégek érdeklődése, különösen azért, mert akárhogy nézzük is, a nátha sem nem halálos, sem nem hosszan tartó. „Hadd szenvedjen a beteg, majd segít a méz” alapon tehát az univerzális csodaszer elmaradt…

Ne add fel!

Nem hagytak fel azonban azokkal a kutatásokkal, amelyek a gyulladásra hajlamos betegek erős légúti nehézségeket okozó tüneteinek enyhítésére irányulnak. Az ő számukra az illetékesek még szeretnének előrukkolni egy vírusblokkoló és gyulladáscsökkentő kombinációval – olvasható az American Medical Association honlapján.

Sétával megelőzhető!

Amerikai kutatók 115 túlsúlyos vagy elhízott, ülő életmódot folytató, nem dohányzó, a posztmenopauza korában levő nőt két csoportba osztottak. Az egyik csoportot megkérték, hogy akár otthon, akár edzőteremben heti öt napon át napi 45 percet mozogjon. Az aktív csoport tagjai legszívesebben az élénk ütemű sétát választották. A kontrollcsoport heti egy alkalommal 45 perces nyújtásos gyakorlaton vett részt. A kísérlet időtartama alatt a nők feljegyzéseket készítettek edzési szokásaikról, továbbá az allergia, nátha és más felső légúti panaszok megjelenéséről – olvasható az InforMed oldalán.

Az eredmények azt mutatták, hogy az év folyamán a megfázás ritkább volt az aktívak körében, azoknál pedig, akik nem végeztek testmozgást, valamelyest gyakoribb. A nyújtásos gyakorlatokat végzők 48 százalékának volt legalább egy alkalommal náthája, míg az aktívabb testmozgást végzőknél ez a szám 30 százalék volt.

A gyakori náthától elhízhatsz!

Bármilyen furcsán hangzik is, úgy tűnik, van összefüggés a nátha és a testsúlygyarapodás között. A náthát okozó vírus először megfertőzi a tüdőt, majd a szervezetben keringve szaporodásra készteti a zsírsejteket. Ez derült ki abból a kutatásból, amelynek során az elhízott emberek 33 százalékában kimutatták a vírust, míg a normál súlyúaknak csak 10 százalékában.

C-vitamin: halottnak a csók!

A legtöbben, amint megérezzük a nátha érkezésének tüneteit, azonnal rohanunk a piacra egy kis narancsért. Csakhogy az elmúlt évtizedek vizsgálatai szerint még a nagy mennyiségű C-vitamin sem csökkenti a nátha időtartamát, vagy teszi kellemesebbé a tüneteit. Az igaz, hogy ha szervezeted nagyobb adag C-vitaminhoz jut, jobb erőnlétre és közérzetre tehetsz szert, de ez akkor is így volna, ha nem lennél náthás. A hatás tehát egészségi állapotodtól független. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban, hogy bár a C-vitamin nem bizonyított gyógymódja a náthának, szedésével nem ártasz.

Hidegben náthás leszel! Nem biztos…

Ne ázzon meg a hajad, öltözz fel rendesen, ne hagyd, hogy lehűljön a tested, mert náthás leszel – hangzott anyáink figyelmeztetése, melyet mi is így adunk tovább. Úgy tűnik, többgenerációs tévedésről van szó. A lehűlés nem okoz náthát! A nátha hátterében ugyanis minden esetben vírus áll. Az igaz, hogy ha a lehűlés miatt meggyengül az immunrendszered, nehezebben küzdöd le a vírusfertőzést, de nem magától a lehűléstől leszel náthás. Ez a magyarázat arra, hogy egyszer megbetegszel, ha megázol, máskor pedig nem.

Alvás és nátha: összefüggnének?

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha keveset alszol, egyszer csak náthás leszel. Sokakkal megesett már, annak ellenére, hogy akárcsak a lehűlés esetében, nincs közvetlen összefüggés a két dolog között. Minden olyan tevékenység, amely gyengíti immunrendszered általános védekezőképességét, előbb-utóbb náthához vezethet. De mint említettük, nem maga a tevékenység váltja ki a betegséget, az csak „hozzásegít” ahhoz, hogy szervezeted ne tudjon ellenállni a vírusfertőzésnek. Ha a vírus nincs benned, nem betegszel meg csupán azért, mert huzamosabb ideig nem alszol eleget.


8 érdekes tény a vitaminokról
Szedj rendszeresen vitamint! No de mennyit és hogyan? Milyen betegségeket előzhetsz meg vele? Egyáltalán, mióta ismerjük a vitaminokat?  tovább Tovább
Az elhízás ördögi köre – miért nem...
A tudomány igazolja, amit a kényszeres túlevők már régóta gyanítottak: a cukor függőséget okoz.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet vitamin immunrendszer betegség kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés