Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Végzetes gyógyszerek

2009.02.06. | Ötvenentúl.hu
Egyes gyógyszerek ütik egymás hatását, de az sem mindegy, hogy mit ettél gyógyszerszedés előtt, vagy milyen gyógynövényeket fogyasztasz egyidejűleg.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Gyógyszer gyógyszerrel

Nem kívánt, illetve káros mellékhatás, gyógyszermérgezés akkor is bekövetkezhet, ha egyidejűleg két vagy több olyan gyógyszert szedsz, amelyek egymás hatását felerősítik vagy éppen közömbösítik. Ezt a régen felismert jelenséget hívják gyógyszer-interakciónak, gyógyszerkölcsönhatásnak.

Csak az utóbbi évtizedekben került sor a gyógyszerkölcsönhatások tüzetesebb vizsgálatára. Ez olyannyira új területe a gyógyszerkutatásnak, valamint a kölcsönhatások oly sokrétűek, hogy esetleg még az orvos sem ismeri mindegyiket. Valahányszor tehát orvoshoz mész, és receptet kapsz, tájékoztasd az orvost arról, hogy milyen más gyógyszert szedtél, illetve szedsz. Gyermekek és idős emberek esetében kívánatos a szedett gyógyszerekről, a napi adagról és a szedés időtartamáról feljegyzést készíteni, ami óv a feledékenységtől, és megbízhatóan tájékoztatja az orvost.

Jó példa

A barbiturát nevű hatóanyagot tartalmazó altatók és a véralvadásgátlók egyidejű szedésekor például olyan kölcsönhatásra kerülhet sor, amely akár végzetes belső szervi vérzésekkel járhat, de fokozott trombózisveszély forrása is lehet. Ennek magyarázata a következő: a barbituráttartalmú altatók hatására a májsejtek olyan, a gyógyszer lebontását végző enzimet termelnek, amelyik a véralvadásgátló gyógyszert is bontja. Az az orvos tehát, aki tudja, hogy betege az említett altatót szedi, számol azzal, hogy a megkívánt alvadásgátló hatás eléréséhez a szokásosnál nagyobb adagot kell rendelnie – a termelt enzim mennyiségétől függően. Ha viszont a beteg közben valamilyen okból elhagyja az altatót, de változatlanul megemelt adagban szedi tovább az alvadásgátlót, a csökkenő enzimtermelés miatt olyan mértékű véralvadásgátlásra kerülhet sor, ami végzetes vérzéssel járhat.

Egyéb tényezők

Egy-egy gyógyszer hatását módosíthatja, tehát fokozhatja vagy ronthatja a szervezet pillanatnyi betegsége, például heveny vagy krónikus vese- vagy májbántalom is. Ugyanez történhet akkor is, ha például alkoholt fogyasztasz a gyógyszer mellé. De az sem közömbös, hogy éhgyomorra vagy étkezés után veszed-e be a gyógyszert, hiszen éhgyomorra gyorsan szívódik fel és fejti ki hatását, telt gyomorral viszont lassabban, ezért később és hosszabb ideig hat.

De még egyes élelmiszerek, például sajtok is módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatását, tehát a sajt és a gyógyszer között is  létrejöhet "kölcsönhatás". Az sem közömbös, hogy gyermek, felnőtt vagy idős ember szedi-e a gyógyszert, mert a különböző életkorokban nemcsak más-más adagokra van szükség, hanem a szervezet érzékenysége is változhat – a testtömegre számított azonos adagok mellett.

Gyógyszer gyógynövénnyel

Ginkgo

A ginkgo befolyásolja a véralvadást, így ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, nem ajánlatos az alkalmazása.

Fokhagyma

Viszonylag biztonságos gyógynövény, de a ginkgónál elmondottak itt is érvényesek, mert a fokhagyma szintén hat a véralvadásra. Ha például műtétre vársz, ajánlatos a kijelölt időpont előtt egy héttel abbahagyni a fokhagymafogyasztást.

Orbáncfű

Hatásosnak bizonyult a depresszió enyhe formájában, de a súlyos depresszió esetén erre nincs bizonyíték. Ugyanakkor azonban hasonló mellékhatásai lehetnek, mint a hagyományos antidepresszánsoknak, és egy sor gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba. A fogamzásátló lebomlását például gyorsítja, előfordult már, hogy valaki teherbe esett, mert együtt szedte az orbáncfüvet a tablettával.

Efedrin

Az adagolás a probléma, mert az emberek általában túl sokat szednek belőle, ami megemelheti a vérnyomást, és szívritmuszavarokat okozhat. Ezzel kapcsolatban előfordult már néhány haláleset is, Kanadában például a tabletta csomagolásán fel is hívják erre a figyelmet.

Egymagukban a felsorolt tények is indokolják, hogy vényre kapható gyógyszert sohase szedj pontos orvosi utasítás nélkül, továbbá a vény nélkül kapható gyógyszerek betegtájékoztatóját ilyen szempontból is olvasd el.

Ha szeretnél még többet megtudni a gyógyszerek kölcsönhatásairól, a gyógyszerszedés melletti táplálkozásról, illetve gyógynövény használatról, akkor látogass el az InforMed oldalára!

Bevált másnaposság elleni gyógyszer
A kérdőjelet is kitehetnénk, hiszen ki ismer olyan módszert, amellyel a másnaposság elkerülhető? Azon kívül, hogy nem iszol…  tovább Tovább
Gyógyszert szedsz? Vigyázz, mit eszel!
Az elfogyasztott táplálék befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. De ugyanígy a gyógyszer is a vitamin-, és ásványianyag-felszívódást.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség orvos kezelés gyógyszer gyógynövényCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés