Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Magot a nyakadba

2009.02.03. | Berényi Mariann
Nem tudod, mivel kösd le az unokádat? Gyűjtögessetek magokat, és készítsetek nyakláncot belőlük!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nincs nagyobb kihívás egy nagyszülő számára, mint amikor hideg, nedves időben kell az unokákra vigyáznia. Ideig-óráig kiviheted őket a levegőre, de nem tudnak olyan intenzíven mozogni, mint amikor enyhébb az idő, és nincs akkora sár. Sajnos az óvodában sem töltenek annyi időt a szabadban, mint egyébként, ezért nincs könnyű dolgod, amikor azon töröd a fejed, hogyan kösd le aznap délután a kicsiket.

Mielőtt azonban bekapcsolnád a tévét, engedd kibontakozni a fantáziádat! Egy kis ötlet, és a szokványos közös délután máris termékeny alkotó-játszó nappá változik, úgyhogy még az immunrendszereteket is erősítitek!

Készítsetek anyának, magatoknak licsimagból nyakláncokat!

Vásárlás

A nagyobb élelmiszerboltokban izgalmas felfedeznivaló vár rátok a zöldséges pultnál. Némi felkészülést igényel, de biztos érdeklődésre tarthatsz számot, ha elmondod, melyik gyümölcs honnan érkezett ide. Ebben az időszakban lehet licsit kapni, amelynek nemcsak különösen szép, nagy magja van, hanem zamatos gyümölcshúsa C-vitaminban különösen gazdag. Ráadásul rózsaszínű, érdes héja még akkor is vonzó a gyermekek számára, ha maga a gyümölcs nem ízlik nekik.

A gyümölcs története szintén megér egy mesét, hiszen a Kína déli részén termő növényről számtalan anekdota maradt fenn. Az egyik történet szerint Li Lonji (Xuanzong) császár kedvenc ágyasának, Yang Yuhuannak a licsi volt a kedvenc gyümölcse. Mivel a palota környékén nem termett meg a növény, császári futárszolgálat szállította termését délről a fővárosba: gyors lovakon éjjel-nappal egymást váltották a küldöncök, hogy a gyorsan romló gyümölcs idejében megérkezzen.

Figyelem! 

Vásároljatok belőle legalább fél kilogrammot, de mielőtt túl sokat vennétek, figyelj arra, hogy az akciós ár általában nem kilogrammra, hanem grammra, dekagrammra értendő.

Otthon

A frissen vásárolt licsit neked sem érdemes sokáig tartogatnod, mert nagyon gyorsan megbuggyan. Éljetek a mának, és faljátok fel azon nyomban a napfényes távol-keleti gyarmatok hangulatát idéző finomságot. A gyerekek pici kezében egy-kettőre leválik az érdes héj, utána pedig nagy örömmel magozzák ki a gyümölcsöt. Ha nem ízlik nekik a licsi, tedd félre a gyümölcshúst, és készíts belőle gyümölcssalátát magadnak!

A magok

A magokat pucolás után egyből használjátok fel, mert ha megszárad, nehéz átlyukasztani. Ha az unokák még kicsik, inkább te fúrj lyukat a termésekbe egy szög segítségével. Ha a gyerekek már jól bánnak a szerszámokkal, akkor – szigorú felügyeleted mellett – ők is kipróbálhatják.
Ha a lyukak elkészültek, nincs más dolgotok, mint hogy az előkészített termés-gyöngyöket felfűzzétek! A természetes ékekhez jól illik a kenderzsinór, de a színes bőrszálak sem megvetendők.

Míg a legkisebbeknek (2-4 év) már az is nagy feladat lehet, hogy 10-15 magot felfűzzenek, addig a nagyobbaknak komolyabb kihívásra van szükségük. Azok a gyerekek, akik szívesen fűznek gyöngyöt, igénylik, hogy kombinálhassák az alapanyagokat.
Itt sem érdemes túlkomplikálni a dolgokat, nézz körül a konyhában, és biztosan találsz alapanyagot. Ha idősebb unokád van (8 év fölött), pucolj meg jó néhány almát, és szedd ki a magokat. Azok a gyerekek, akiknek már elég erős és ügyes a kezük, gyönyörű nyakláncot, karkötőt fűznek almamagból. Az almamag természetesen a licsimagok között is jól mutat.
A lehetőség egyébként végtelen: egy kis beáztatott bab, lencse, sárgaborsó, csillagánizs, fahéjdarabka szintén látványos díszítőeleme lehet a nyakláncnak. A magok ritmusát ráadásul szalmával, babérlevéllel, bambuszrudacskával is izgalmasabbá tehetitek.

Tipp! 

Melléktermékként már kész is az alapanyag a finom almakompóthoz, almás sütihez. Kattints ide, és gyűjts be néhány almás receptet!

Nem csak lányoknak

Nyakláncot nem csak a lányok készítenek szívesen. A kisfiúk legalább olyan buzgalommal, türelemmel fűznek, mint a másik nem képviselői. Ha rangon alulinak érzik ezt a lányos feladatot, ideologizáld meg a célt az ő szájízük szerint: a lovag ajándékot készít kedvesének, édesanyjának, vagy pedig egyszerű „vadásznyakláncot” is gyárthattok, amely szerencsét hoz a kardfogú tigris ellen.

Tudtad? 

A gyöngyfűzés az egyik leghatékonyabb mód, hogy az unokád finommotorikus mozgását fejleszd.


Készíts ékszert te magad!
Még nem késő belevágni: csak a két kezedre és néhány egyszerű eszközre van szükség, hogy szép, egyedi ékszereket készíts karácsonyra!  tovább Tovább
Kincsek kacatokból
Ha szeretnéd elkerülni a karácsonyi kapkodást, lepd meg saját készítésű ajándékkal szeretteidet! Nem kell mást tenned, mint jól körülnézni otthon.  tovább Tovább
Dísztökök és tökdíszek
Szeretnél a hideg, sötét estéken otthonodba egy kis meleget és derűt csalogatni? Készíts vidám dekorációt dísztökből!
tovább Tovább
Csináld magad: ékszerek kőből
A kő, a kavics önmagában is  műalkotás: a természet remeke. Tedd hozzá saját alkotókedvedet, és készíts fantasztikus karácsonyi ajándékokat saját...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

család házi praktikák csináld magadCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés