Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Megvetted? Jobb, ha kidobod!

2009.01.31. | Jálics Petra
Táplálnak, hidratálnak, regenerálnak, széppé tesznek, segítenek szembeszállni a múló idővel. Csakhogy a kozmetikumok fölött is eljárhat az idő.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mielőtt a pénztárhoz indulsz, jól nézd meg azt a kozmetikumot, amelyet meg akarsz venni! A csomagoláson látható a termék eltarthatóságának dátuma, ezt mindig érdemes komolyan venned – akárcsak az élelmiszerekét. Ha a jelzett időpont nagyon közeli, fontold meg, hogy elhasználnád-e addig az adott kozmetikumot, és eszerint vásárold meg, vagy keress mást helyette.

Egyféle termékből semmiképp nem érdemes kollekciót felhalmoznod, hiszen így nagy az esélye annak, hogy egy részük megromlik, mielőtt teljes készletedet felhasználnád. A már nem tökéletes minőségű készítmények bőrproblémákat, allergiát okozhatnak.


Meddig használhatod?

A minőség megőrzését szavatoló dátum minden esetben a fel nem bontott kozmetikumra vonatkozik. A már kinyitott tégelyek, megkezdett tubusok, kitekert kupakú flakonok tartalmának, a tárolási körülményektől függően, lényegesen lerövidülhet az eltarthatósági ideje. Szintén befolyásolják a termék minőségi élettartamát a higiéniás tényezők.

De vajon meddig tárolhatók büntetlenül a kozmetikumok? A szintetikus tartósítószert tartalmazó bőrápoló készítmények tovább – akár 2-3 évig, sőt esetenként 5 esztendőn át –, míg a natúrkozmetikumok rövidebb ideig, általában csupán 6–12 hónapig őrzik meg eredeti minőségüket.

Mindennap használt arckrémeink általában kifogynak a kis tégelyből, mielőtt megromlanának. Ám fontos, hogy mindig tökéletesen tiszta kézzel nyúlj a krémbe, és használat után azonnal zárd vissza a tégelyt. A nappali és éjjeli arcápolókat, illetve a testápoló tejeket lehetőleg hűvös, napfénytől védett helyen tartsd. A ritkábban használt kozmetikumokat tárold a hűtőszekrényben.
A napozószereket – bár sok közülük 3 évig is garantálja az UV-védő hatást – ajánlott egy szezon alatt elhasználni, mivel gyakran nem sikerül őket megóvni az erős napsugaraktól.

Melyiket válaszd?

Ha még nem ismersz egy terméket, próbaképpen válaszd a kisebb kiszerelésűt. Bár az ár/mennyiség arányát tekintve a nagyobb kiszerelésű jobban megéri, de ha mégsem válik be, fölöslegesen költöttél rá.
A tubusos krémek a higiénia szempontjából praktikusabbak a tégelyeseknél, mert kevésbé veszélyeztetettek a mikrobák, illetve a fény károsító hatásától.

Dobd ki a kozmetikumokat, ha:

  • állaguk megváltozott,
  • szaguk kellemetlen lett,
  • színük megváltozott,
  • zsíros és vizes alkotórészük kettévált.

Rövid életű sminkszerek

Az alapozók és a krémes állagú púderek összecsomósodnak vagy felhigulnak, ha túl hosszú ideig nem használod el őket. A porpúderek és szemhéjporok egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak konzerváló anyagokat. Mégis tovább őrzik meg minőségüket, mivel állaguknak köszönhetően kevésbé válnak a mikroorganizmusok áldozatává.
A szempillaspirálok élete a legrövidebb, csupán hat hónap. Ennek oka, hogy a baktériumok könnyen megtelepednek rajtuk.         
A rúzsok rendszerint három évig őrzik meg eredeti minőségüket. De azok, amelyekben több a viasz, gyorsabban avasodnak, és ezzel együtt a szaguk is megváltozik. Az avas rúzst dobd ki, mert allergiát okozhat az ajakon.     
A körömlakkok általában egy-két évig használhatók. Később megváltozik az állaguk, és felkenés után csak igen lassan száradnak meg a körmön.
Az illatszereket körülbelül három év alatt ajánlott magadra permetezni. A parfüm vagy kölni illatának és színének megváltozása is jelzi, ha már romlott a minősége. Az illatszereket legjobb a fénytől óva, saját dobozukban tartani.   


Megtanítunk sminkelni - képekkel
Hogyan emeld ki mesterien azt, ami a legszebb rajtad? Tanácsokat kértünk egy profitól, hogy megtudjuk, mi áll a legjobban nekünk – és neked!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kozmetika bőrápolás sminkCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés