Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ha nem megy...

2009.02.02. | T. Puskás Ildikó
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a szervezetnek olyan alapvető élettani szükséglete, mint a táplálkozás. Mi tegyél, ha nem megy?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A tartós kialvatlanságnak a stresszen és a kimerültségen túl súlyosabb szervi következményei is lehetnek. Ma már az orvostudomány külön ága foglalkozik a krónikus alvászavarok (insomnia) okainak (szervi okok, helytelen szokások, pszichés problémák, túlpörgetett életmód) kiderítésével és orvoslásával.

Az alvásmedicina-szakértők szerint az alvási problémák majd egyharmada a helytelen életmódszokásokra vezethető vissza, vagyis te magad is sokat tehetsz ennek az életvitelt, életminőséget rontó „eseménysorozatnak”, majd komplex alvási-ébrenléti zavarrá alakuló folyamatnak a megelőzéséért. Lássuk, mimindennel befolyásolhatod éjszakai óráid minőségét!

Élj tudatosan!

Az alvászavart, főleg az elalvási nehézségeket kiváltó rossz szokások között a szakorvosok első helyen említik a különféle agyi serkentőszereket (ilyen például a koffein) tartalmazó italok (kávé, fekete tea, kóla, alkohol) esti fogyasztását.

Ugyancsak elalvási, sőt átalvási nehézségeket okozhat a túl késői (este hat óra utáni) kalóriadús táplálkozás, de az intenzív testmozgást (torna, edzőtermi edzés) is ajánlatos az esti órákról más napszakra áttenned. A késő esti számítógépezés szintén nehezíti az elalvást (egyes kutatások szerint ebben nemcsak a szellemi igénybevételnek, hanem a komputer által kibocsátott elektroszmognak is szerepe van!), ezért este nyolc után már ne tölts fél óránál több időt a képernyő előtt.

Egy hosszúra nyúlt éjszaka után se maradj egész délelőtt az ágyban, mert ha így próbálod meg az alváshiányod „behozni”, ördögi körbe léphetsz: a következő, majd a rákövetkező éjszakákon sem alszol jól, s akár már néhány hét után szembesülsz azzal a ténnyel, hogy alvázavaraid tartóssá váltak.

Fontos, hogy ismerd a tested jelzéseit. Ha este már valóban fáradtnak, álmosnak érzed magad, ne halogasd a lefekvést, ám ha még nem vagy álmos, ne erőltesd az elalvást. Ha fáradt vagy, mégsem jön álom a szemedre, ne számold az ébren töltött perceket, órákat, inkább kelj fel (foglalkozz valami megnyugtató dologgal), és csak akkor feküdj vissza, amikor valóban elálmosodsz.

Az ágyban olvasás, a tévézés is „kitolhatja” az elalvás idejét, és megnehezítheti az álomba szenderülést.

Aludj tudatosan!

Mivel a biológiai óránk „beállítása” befolyásolja a szervezet igényeit (éhség-, fáradtságérzet), fontos, hogy valamilyen napirend szerint éljünk. Tanácsos mindennap – nagyjából – azonos időben „eltenni magad” másnapra.
A napközbeni stressz, a lelki problémák is hátrányosan befolyásolják az el- és az éjszakai átalvási képességet. Az álmatlanságban szenvedők közül sokan a bajuk okaként azt említik, hogy amikor végre nyugalom és csend van körülöttük, akkor törnek rájuk a negatív gondolatok, a napközben „elföldelt” szorongások, vagyis emiatt nem tudnak el- vagy visszaaludni.

Érdekes az alváskutatók megfigyelése: a mai kor embere (különösen a még aktív korosztály) az alvással töltött időt „időkidobásnak” gondolja, ezért minél több időt próbál ébren tölteni. Márpedig előbb-utóbb nagyon nagy árat fizethetünk azért, hogy nem adjuk meg magunknak a szervezet mentális és fizikai megújulásához, felfrissüléséhez nélkülözhetetlen alvás lehetőségét. A kezdeti, enyhébb tünetek (fejfájás, lehangoltság, krónikus fáradtságérzet) után pszichés (például depresszió) vagy egyéb pszichoszomatikus betegségekkel (magas vérnyomás, keringési problémák) is számolnunk kell.

Jó, ha tudod!

Az életünk során alvási szokásaink is változnak. Az idősödéssel általában csökken az alvásigényünk (egy gyereknek vagy egy tinédzsernek napi 8 vagy több órát kell aludnia, felnőttként általában elég napi 7 óra alvás is).
Néhány alvást zavaró ok gyakrabban fordul elő 50 felettieknél, mint fiatalabb korban. Ilyenek lehetnek például az alvásfüggő légzészavar (a horkolás), az éjszakai vizelési inger, fokozott nappali aluszékonyság, a korai ébredés.
Élelmiszerekben, italokban és több mint 300-féle gyógyszerben található olyan vegyület, amely megzavarhatja az alvást. Az éjszakai izomrángás jól reagálhat a folsavkezelésre, a vas, B6-vitamin, niacin és magnézium szedésére.

Egyéb szempontok

Ahhoz, hogy jót és jól aludj, persze a megfelelő „külső” körülményeket is biztosítanod kell. Fontos, hogy hol, min és milyen körülmények között hajtod álomra a fejedet.

Hol?

A „rossz” alvóknak érdemes megfogadniuk az alvásmedicinával foglalkozó doktorok tanácsát: az ágyukat soha ne használják napközben olvasásra, lustálkodásra, mert akkor az nem az alvás, hanem a heverészés jelképévé válik számukra, tehát a hely „szelleme” sem az alvásinger fenntartásában, sem annak előhívásában nem segít.

Min?

A megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz nélkülözhetetlen a kényelmes (jó matracú) fekvőhely, a természetes alapanyagú ágynemű és hálóruha (a jól szellőző, nem műszálas textíliák használata különösen a változó korú nőknél segíthet az éjszakai, hőhullámok miatti felriadások elkerülésében).

Milyen körülmények?

Az sem mindegy, milyen hőmérséklet van a hálószobában. (Az ideális a maximum 20º C, és – elalvás előtt – ajánlatos a helyiség kiszellőztetése is). Ezenkívül fontos szempont az is, hogy fekhelyed környezetében milyen zajártalomnak vagy kitéve. Az agy pihenését már a halk zúgás is akadályozhatja.

Amennyiben a fenti életmódtanácsok sem segítenek, alvásproblémáiddal keresd fel a háziorvosod, aki további kivizsgálást (többek közt alváslaboratóriumi vizsgálatokat) is javasolhat az okok kiderítésére.


A leggyakoribb alvászavarok
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!  tovább Tovább
Alvászavart és rákot is okozhat!
Ugye neked is van tévéd, számítógéped, mikrohullámú sütőd? Utazol villamossal, esetleg lakókörnyezetedben magas feszültségű vezeték húzódik?   tovább Tovább
5 dolog, amit tudnod kell az alvásról
Ólmos fáradtság nap közben, nehéz elalvás éjszaka, hajnali felébredés, úgy érzed, most rögtön el tudnál aludni… Ismerős tünetek?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek alvás tünet kezelés megelőzésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés