Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mire számíts, ha válsz: vagyonmegosztás

2009.02.01. | Berényi Mariann
Harminc év házasság után békességben elválni nehéz. Nemcsak a sérelmek, hanem a közösen szerzett javak felosztása miatt is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A válóperes ügyvédeknek laikusok számára meglepő tapasztalataik vannak arról, hogy a házastársak inkább másnak adnak egy vitatott vagyontárgyat, mint hogy volt házastársuké legyen. Egyszer, amikor az ügyvédek egy két éve tartó vagyonjogi perben egyezségkötésre próbálták rábeszélni ügyfelüket, ő a következőt mondta: – Én inkább tovább harcolok! Inkább önöknek fizetek munkadíjat, mint hogy az is az övé legyen. – A per egyébként fél évvel később, egyezséggel zárult – mesélte dr. Pál András, az Ötvenentúl.hu tanácsadója.

Egyezségkötés

Szinte mindenki egyetért abban, hogy legjobb, ha a házastársak közös vagyonuk elosztásakor meg tudnak egyezni akár a hányadrészeket illetően, akár a javak konkrét szétosztásakor.
Ezt a bölcs hozzáállást a házaspárok többsége csak addig tartja járható útnak, ameddig mások válnak. Ha már az ő kanapéjukról, bankszámlájukról, lakásukról, nyaralójukról vagy cégükről van szó, nehezebben látják be, hogy a közösen megszerzett vagyont el kell osztani.

Ritka példa, amikor az egyik fél könnyen lemond a nagy értékű vagyontárgyakról. László és Klára 32 év után vált el, mert kiderült, hogy a férjnek 10 éve barátnője van. László úgy kompenzálta félrelépését, hogy felesége és két felnőtt gyermeke javára lemondott XI. kerületi lakásukról és balatoni nyaralójukról.
Marcsi és Gyuri szintén egy harmadik személy miatt vált el, 28 év után. Ők úgy gondolták, hogy a lakás maradjon azé, aki a házasságban is bent maradt, azaz Marcsié. Közös ingóságaikat viszont mértani pontossággal osztották el: még a könyvespolcot is megfelezték. Ez a kínos precízség később meghozta gyümölcsét: ha a gyerekekről, unokákról van szó, tökéletes a harmónia.

Közös megegyezéssel történő válás esetén az alábbiakban kell megegyezni:

1.    a közös kiskorú gyermek elhelyezése, tartása, esetleg házastársi tartás;
2.    a lakáshasználat;
3.    a közös vagyon – kivéve az ingatlanok – megosztása (tehát ingóságok, pénz).

A házastársak házasságkötés előtt, vagy az életközösség alatt kötött vagyonjogi megállapodásai érvénytelenek, ha nincsenek közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett szerződésbe foglalva. Az életközösségük megszakadása után – az ingatlant érintő kérdések kivételével – megállapodásukat ilyen formalitások nélkül is megköthetik.

Irány a bíróság

Nem ilyen egyszerű a helyzet, ha közös cégekről van szó, vagy a felek nem tudnak túllépni egyéni sérelmeiken. És persze az sem természetes, hogy valaki lemond mindenről, mert lelkiismeret-furdalása van.

Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni, a közös vagyonuk elosztásáról a bíróság rendelkezik. Ha már az életközösség megszűnésekor látszik, hogy a pár nem képes megegyezni, a vagyonmegosztási kérelmet már a válási keresettel együtt benyújthatják.
Gyakran előfordul, hogy először úgy látszik, a házaspár meg tud egyezni, és csak később, egy bizonyos vagyontárgy miatt robban ki a háború. A jogrendszer számukra is kínál megoldást: a házassági kötelék felbontása után is kérhetik, hogy a bíróság döntsön a vagyon megosztásáról.

Az illetékes bírói szerv a tárgyalások során természetesen mindig arra ösztönzi a volt házastársakat, hogy próbáljanak megegyezni, sőt kötelessége, hogy elősegítse a felek teljes kibékülését és a házastársi életközösség helyreállítását. Ha ez nem sikerül, jöhet az igazságszolgáltatás: a felosztás a felek életközössége alatt szerzett és a vagyonmegosztás pillanatában létező közös vagyont érinti.

– Sok esetben a felek nem gondolnak arra, hogy közös vagyon nem kizárólag a házasság megkötését követően keletkezik, hanem már az ezt megelőző együttélés időszakában is. Ezért sokszor a vagyonjogi perek egyik fő vonulata annak bizonyítása, hogy pontosan mikortól élnek együtt a felek oly módon, hogy az életközösségnek minősül. Ennek bizonyítása 20-30 év távlatában sokszor nem egyszerű – mondta dr. Pál András.

Osztozkodás helyett megosztás

A magyar családjogi törvény szigorú és következetes. Főszabályként kimondja: az életközösség ideje alatt szerzett javak egyenlő arányban illetik a házastársakat. A javak felbecsülésekor a tárgyalás időpontjában meglévő értéket kell számítani, és nem a beszerzési árat. A bíróság az ingatlanok értékesítésére igazságügyi szakértőt rendel ki, aki a lakás piaci forgalmi értékét határozza meg.

Előfordulhat, hogy a házastársak már a válás előtt külön élnek, és néhány közös vagyontárgy az egyikük kizárólagos birtokában, használatában marad. Ilyen helyzetben a fent említett javak értékében a különválás időpontja lesz a meghatározó. Ilyenkor komoly vitákhoz vezethet, hogy az adott vagyontárgy értékcsökkenése vagy -növekedése melyik fél terhére vagy javára számolható el a vagyonmérlegben – hívja fel a figyelmet dr. Pál András.

A bíróság a vagyontárgyak természetben való odaítélésekor figyelembe veszi:

– a közös gyermekek érdekét;
– a kereseti és viszontkereseti kérelmeket;
– mindkét fél méltányolható érdekét;
– a tárgyak természetét;
– a felek foglalkozását, lakhelyét;
– ha valamelyikük értéknövelő beruházásokat vitt véghez egy adott vagyontárgyon;
– kinek van mar saját lakása;
– ki tudja fizetni az esetleges részleteket.

Ez az osztozkodás azonban embert és időt nem kímélő feladat. – A mi praxisunkban a válások fele egyezséggel végződik, még akkor is, ha egy-egy per évekig elhúzódik. A felek általában kifáradnak, a nagy viharok elcsitulnak, és a volt házastársak egyre inkább hajlanak a kompromisszumra – fejezi be a beszélgetést dr. Pál András.


Olcsóbb lesz az öröklés. De...
A közeli hozzátartozóknak már csak 20 millió forintnál értékesebb hagyaték után kell illetéket fizetniük. Nem mindegy azonban, miből áll az...  tovább Tovább
A házasság felülírhatja az...
Az ingatlantulajdon megszerzése többnyire illetékfizetéssel jár. Nem mindegy viszont, hogy mennyi illetéket szabnak ki ránk.  tovább Tovább
A veszekedés jót tesz
Nem mindegy, milyen minőségben telik a szabadidőd. Otthonod hangulatát meghatározza a párkapcsolatod. Egy alapos veszekedés is jobb, mint a feszült hallgatás.  tovább Tovább
Bevált módszer a hosszú...
Zavar, ha kedvesed sokáig égeti a lámpát? Nem elég, hogy egész nap együtt vagytok, de még este sincs nyugtod?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

házasság család jogCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés