Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Karzsibbadás, kihűlt bőr, szédülés…

2009.01.25. | Ötvenentúl.hu
A nyakfájás mögött komoly problémák is állhatnak, melyek nem csak nyakadban okoznak tüneteket. Lássuk, melyik fájdalom, mit jelent!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A nyakfájás nem betegség, hanem tünet, mely nagyon sok embert érint, és gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő. A panaszok többsége rendszerint enyhe, és kezelés nélkül, esetleg fájdalomcsillapítóval néhány nap alatt megszűnik. Vannak azonban súlyosabb formák is.

Tünetek

A nyakfájás heveny vagy krónikus formában jelentkezhet, de a krónikus fájdalmat heveny szakaszok is megszakítják. Akut nyaki fájdalmat okozhat a nyakizomzat hűlése, átfázása, amelyet leggyakrabban huzat okoz. Ilyenkor a bőr és az izmok lehűlése izomfeszülést vált ki, így romlik a helyi vérellátás, ez pedig fájdalomban nyilvánul meg.

Okok

Rossz testtartás

A hétköznapi nyakfájás egyik leggyakoribb oka a rossz testtartás, amely a nyakizmok és -szalagok tartós feszülésével jár. Az is okozhat átmeneti nyakfájást és -merevséget, ha valaki túl magas párnán alszik. Bizonyos munkavégzés közben (gépírónőknél, számítógépen, futószalag mellett dolgozóknál) egyes izomcsoportok tartósan megfeszülnek, ilyenkor 1-2 óra múlva a nyakizmokban, a csuklyás izomban erős fájdalom jelentkezik, de lesugározhat a nyakból a váll, a lapocka felé is.

A nyak ostorcsapás-sérülése

Rendkívül heves fájdalommal jár. Ez főleg autóbalesetek esetén következik be, amikor az ütközés során a fej hirtelen előrelendül, majd a test tehetetlenségénél fogva hátracsapódik.

Kopás

A nyakfájás egyik leggyakoribb oka a porckorong degeneratív („kopásos”) elváltozása, mely az esetek többségében nem okoz tünetet. Sokan azonban ijedten említik, hogy fejük mozgatásakor csikorgó, ropogó, máskor súrlódó, pattogó hangot hallanak, mintha a csigolyák között homok lenne. A jelenség önmagában nem veszélyes, csupán a szervezet figyelmeztető jelzése, hogy a porckorongban az életkorral együtt járó változás, kopás indult el. Mások vissza-visszatérő nyakfájásról panaszkodnak, amely rendszerint rövidebb-hosszabb idő után fokozatosan alakul ki, többnyire reggel jelentkezik, és a fej mozgatása nehézségbe ütközik. Ritkán a karba is kisugározhat, és bizonytalan zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, időnként pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, fülzúgást okoz.

Sérv

Ha a nyakfájás egy rossz mozdulat után jelentkezik, a fájdalom erős, de a heveny tünetek megfelelő kezelésre 1-2 hét alatt megszűnnek. Ha a fájdalom 3-4 héten belül nem szűnik, illetve kisugárzik a karba, zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség kíséri, és a heves fájdalom a megfelelő kezelésekkel nem csökkenthető, felmerül a nyaki porckorongsérv gyanúja. Ilyenkor a porckorong valamelyik oldal felé előboltosulva nyomja a gerinccsatornából kilépő ideggyököt. Sokszor a heves karfájdalom miatt a beteg kételkedik abban, hogy a fájdalom forrása a nyaki gerincben van.

Kezelés

A rossz testtartásból eredő nyakpanaszok néhány lazító nyak- és testmozgatás, esetleg reumakenőcsös bedörzsölése után megszűnnek. Átfázásból, hűlésből eredő heveny fájdalom fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók, helyi bedörzsölő és reumakenőcsök, gerinc melletti izomzatba adott szteroidinjekció, tehermentesítő habszivacs nyakgallér segítségével néhány nap alatt megszüntethető.

Krónikus, vissza-visszatérő nyakfájás esetén az előbb említett gyógymódok mellett gyógytorna, helyi pakolás, fizikoterápia (torna, masszázs, súlyfürdő), habszivacs nyakgallér viselése javasolt.

Ha a panaszok hátterében gerincsérv okozta ideggyulladás áll, fontos a heves fájdalmak és a gyulladás mielőbbi csökkentése erős hatású fájdalomcsillapítókkal (fontos az éjszakai nyugalom!), szteroidokkal, az egész felső végtag állott vizes borogatása 20 percig naponta többször (a nejlonos becsavarás tilos!), kiegészítve szigorú pihenéssel, a nyak tehermentesítésével. Heveny stádiumban nem szabad a nyakat tornáztatni, és meleg borogatást alkalmazni! Ha a megfelelő kezelés mellett sem szűnik a fájdalom, vagy izomgyengeség alakul ki, idegsebészeti vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy szükség van-e a porckorongsérv eltávolítására.

Ha szeretnél még többet megtudni a mozgásszervi panaszokra jellemző tünetekről, valamint azok kezeléséről, akkor látogass el az InforMed oldalára!

A melanoma és a basalioma tünetei
Miért kell figyelni az anyajegyeidet? Miért érdemes télen megszabadulnod tőlük? Milyen betegségeket jeleznek elváltozásaik?  tovább Tovább
A menopauza új tünete
Hőhullámok, változó hangulat, rossz közérzet, izzadás… – a menopauza mindenki által ismert tünetei. De nem csak ezekkel kell számolnod. Létezik egy olyan tünet,...  tovább Tovább
A mellrák tünetei és kezelése
Sokan úgy gondolják, hogy velük ilyesmi nem történhet meg. Mások azt hiszik, hogy amivel nem foglalkoznak, az nincs is. Tévedés.  tovább Tovább
Az időskori depresszió tünetei
Az időskori rosszkedvet sokan természetesnek veszik, holott komoly depresszióra is utalhat. Ismerd meg a tüneteket!  tovább Tovább
Tünetmentes daganat – limfóma
A limfóma sokáig teljesen rejtve marad, pedig ha hamar észreveszi az ember, az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegség.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

mozgás tünet kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés