Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csak azt akarom, hogy érints meg…

2009.01.20. | Lám Luca
Vajon milyen módszerekkel erősíthető két ember kapcsolata? És ennek milyen hatása lehet az egészségre?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Hosszú évek óta együtt élő párok hogyan őrizhetik meg boldogságukat, családi harmóniájukat? Bár a meghittség, a szerelem, a bizalom tudatosan is erősíthető, évek, évtizedek múltán a tudatosság, a kitartás és az akarat – érthető módon – megfogyatkozhat. Szerencsére az ember rendelkezik ösztönökkel, hormonokkal, amelyek megfelelő ismerete és felhasználása automatikus reakciókat válthat ki. Ha tudod, mihez nyúlj, az eredmény magáért beszél.

Kutatás az érintésről

Salt Lake Cityben végeztek egy kutatást arról, hogy az érzelmi és szociális támogatás miként erősíti a házastársi, élettársi kapcsolatokat – olvasható a Medipress oldalán. A kutatók 36 házaspárt két csoportba, egy kapcsolaterősítő és egy kontrollcsoportba osztottak be. A kapcsolaterősítés csoport tagjai úgynevezett „melegérintés-erősítés” tréningen vettek részt – melynek célja többek között a partner hangulatának tudatos javítása volt érintések (nyak, váll, kéz) és nyak-, vállmasszázs-technikák révén. A párok egy hónapon keresztül heti háromszor, alkalmanként harminc percen át együtt gyakorolták a módszereket.

A kontrollcsoport tagjai feljegyzéseket készítettek fizikai vonzalmuk megnyilvánulásáról és hangulatuk változásairól, miközben normális szokásaikat nem volt szabad megváltoztatniuk. Minden résztvevő vérnyomását, amiláz- és oxytocinszintjét mérték a beavatkozás előtt, alatt és után. A kutatók a vérből meghatározták a kortizol nevű hormon szintjét is.

Fogalmak

Az alfa amilázt a hasnyálmirigy és a nyálmirigyek termelik. A magas alfa amiláz koncentráció akut hasnyálmirigy-gyulladásra, egyéb hasnyálmirigy-megbetegedésekre, mumpszra, nyálmirigy-gyulladásra és a mirigyek más bakteriális fertőzésére utalhat. A stresszel bizonyítottan összefüggésben áll – minél több a benned lévő, oldatlan feszültség, annál több alfa amiláz található a szervezetben.

Az oxytocin megemeli a nők ösztrogénszintjét, amely szexuális vágyaikat is szabályozza. Megfelelő érintés hatására a nők teste oxytocint bocsát ki. A Journal of Neuroscience című szaklapban azonban más összefüggésben is olvashatunk az oxytocin hatásairól. A kutatásban részt vevő önkéntesek, akik oxytocin orrsprayt használtak, arcfelismerő emlékezetük javulásáról számoltak be. – Ez az első kutatás, amelyben kétségkívül sikerült bizonyítanunk, hogy az oxytocin segíti a szociális memória működését – nyilatkozta dr. Ernst Fehr, a Zürichi Egyetem kutatója.

A kortizol szteroid hormon, melyet stressz hatására bocsát ki a mellékvese. A kortizol szintjével tudományosan is jól mérhető a stressz mértéke.

Az első héten a melegérintés-csoportba besorolt párok nyálában mért oxytocin szintje magasabb volt, mint a kontrollcsoportéban, és még a kísérlet utolsó hetében is jelentősen magasabb volt. A párok nyálának amilázszintje viszont alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié.
A férfiak között a negyedik hét végére vérnyomáscsökkenést mértek. A vér kortizolszintjében a két csoport között nem mutatkozott különbség.

Mit jelent mindez?

– Adataink azt sugallják, hogy a partnerek meghitt érintéseinek részben szívvédő hatásuk lehet férfiak között – írták a szerzők. – Ezek a felfedezések segíthetnek, hogy megértsük a házastársi kapcsolat pozitív megnyilvánulási formáinak védő mechanizmusait a stresszhez kapcsolt betegségek kialakulásának megelőzésében.

Az érzelmi és szociális támogatás a lelki és testi egészség kulcsa, mondták a szerzők, míg annak egyenesen létfontossága lehet, hogy a házastársak segítsék egymást. A támogatás egyik fontos módja a nem szexuális jellegű, törődő fizikai érintés: ha megfogják egymás kezét, megölelik és átölelve tartják egymást. Erre kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie mindenkinek, aki régebben él tartós kapcsolatban.


Szerelem, halál, hivatás, életöröm
Polcz Alaine-t a halál és gyász pszichológusaként ismeri a közvélemény. Pedig más miatt is érdemes elővennünk könyveit.  tovább Tovább
Bevált módszer a hosszú...
Zavar, ha kedvesed sokáig égeti a lámpát? Nem elég, hogy egész nap együtt vagytok, de még este sincs nyugtod?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

párkapcsolat lélek nők házasság férfiCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés