Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mi van Budapest alatt?

2009.05.24. | Berényi Mariann
Budán nemcsak a föld felszínén fedezhetünk fel csodás palotákat, hanem a föld alá is érdemes bekukkantanunk. Fedezd fel a város alatt húzódó barlangokat!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Tudtad, hogy miközben a jól ismert budai utcákat taposod, lépteid egy 30 km összhosszúságú barlangrendszer felett vezetnek? Nincs a világon még egy olyan főváros, amely alatt olyan természetes barlangrendszer húzódik, mint Budapest alatt, és mi mégis alig tudunk róla valamit. Bár a kutatások még most is folynak, és a járatok túlnyomó többsége nem látogatható, akadnak olyan látványos pontok, ahol ízelítőt kaphatunk a föld alatti világból.

Izgalmas és egészséges!

Tervezz egy barlangos napot, és látogasd meg az egymás közelében található Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangot. A Pál-völgyi barlang leginkább cseppköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók és a hévizek által kioldott, gömbszerű oldásformák. A változatos, csillogó kalcitkristályok és kagylólenyomatok mellett meseszerű cseppkövek, különleges sziklaalakzatok röpítik a látogatót egy másik dimenzióba. 

Ha itt kigyönyörködted magad, egy kellemes séta után (800 m) újabb természeti képződményeket ismerhetsz meg a Szemlő-hegyi-barlangban. Az előzőhöz képest fele olyan hosszú, 250 méteres látogatható szakaszon Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat figyelhetsz meg. 

A barlangokban nemcsak a Budapest alatt látható csodálatos világba pillanthatsz be, hanem egészségedért is tehetsz! A barlang magas páratartalmú, pormentes levegője kedvezően hat a bronchitiszes, asztmás betegekre.

 

A Pál-völgyi-barlang

Több mint 100 esztendeje, 1904-ben történt, hogy egy bárányt elnyelt a föld a Szépvölgyi út mentén létesített kőbányában. Amikor a kis állat mentéséhez az egykori barlangfelügyelő fia hozzálátott, észrevette, hogy a hirtelen támadt üregnek folytatása van. Nem sokkal ezután, a helyszínre érkező barlangkutatók előtt némi sziklabontás árán feltárult a mai Pál-völgyi-barlang elülső, cseppkövekkel díszített szakasza.

A barlangot a kutatások és a barlangrendszer feltérképezése után a Pannónia Turista Egyesület tagjai látták el elsőként lépcsőkkel, korlátokkal, áthidalásokkal. Az így járhatóvá tett szakaszt 1919-től a nagyközönség szakavatott vezetők kíséretében, karbidlámpák fényénél tekinthette meg, mígnem 1927-ben az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszus alkalmából kiépítették villanyvilágítást a látogatható barlangszakaszon. A barlang azóta számtalan változáson esett át: óvóhelyként működött, majd alapos felújításra szorult. A renoválást követően egy újabb nemzetközi kongresszusnak köszönhetjük a legfrissebb fejlesztéseket: 1989 óta egy újabb látogatható szakasz és egy másik kijárat várja a látogatókat. Mára a barlang ismert és felmért hossza meghaladja a 13 km-t, ezzel Magyarország második leghosszabb barlangjaként tartjuk számon.

Tipp!

Ha szereted az extrém helyzeteket, megismerheted a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi barlangrendszer kiépítetlen szakaszait is! Ezeken a túrákon azonban sokszor hason csúszva, négykézláb kell haladni.

A felfedező túrához a szervezők mindenkinek biztosítják a szükséges felszerelést: az overállt, a sisakot és a világítást. Átöltözni a barlangbejárat közelében kialakított öltözőkben lehet.

A Szemlő-hegyi-barlang

1930 őszén a Zöldmáli út mellett fekvő egyik telken kőfejtés közben szűk, mélybe vezető nyílásra bukkantak. A telek tulajdonosa értesítette a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület barlangkutatóit, akik kötelekkel és lámpákkal felszerelve kivonultak a helyszínre. A szűk nyílást kitágították, és amikor leereszkedtek a mélybe, egy függőleges, majd egy meredeken lejtő, oldási formákban gazdag, csőszerű járatban – az Őrvény-folyósón – találták magukat. A folyosó végül bezárult, de néhány nappal később a kutatók továbbhaladtak: az egyedülálló képződményekkel teli Rózsalugasba, majd a nagyméretű Óriás-folyosóba és a Hosszú-folyosó egy részébe is sikerült bejutniuk. Hamarosan kiderült, hogy a falakat borító kőrózsák, borsókövek anyaga különleges: nem a cseppkövekből ismert kalcit, hanem a meleg vízből kioldódó aragonit borítja. Ez, valamint a gipszkristályok jelenléte bizonyította a barlang hévizes eredetét.

Bármilyen rendkívüli volt is ez a természeti csoda, a hétköznapi ember hosszú ideig nem juthatott be a járatokba. 1986 óta azonban modern fogadótérrel, biztonságos körülmények között bárki felfedezheti a föld alatti palota csodás képződményeit.

Tudnivalók

A hőmérséklet mindkét barlangban egész évben állandó. A Pál-völgyi barlangban 10°C, a Szemlő-hegyiben 12°C.
Mindkét barlangban kiépített útvonalon haladhatsz, ezért utcai ruhákban nyugodtan elindulhatsz, a kényelmes túracipő azonban ajánlott.

Cím:  Szemlő-hegyi-barlang, 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. (325-9505)
Pál-völgyi-barlang, 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162. (325-9505)


Szurdok a Pilisben
Aki a Pilisbe megy túrázni, nemcsak csodálatos természeti környezettel, hanem rejtélyes emlékekkel is találkozhat. Köztük az egyik legkülönösebb hely a...  tovább Tovább
Évezredek partján, Máltán
Málta már az ókorban is kedvelt célpontja volt az utazóknak. Az előttünk álló téli hónapokban te is feltöltődhetsz napfénnyel a kellemes éghajlatú...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

természet kirándulásTavaszi megújulás

hirdetés


hirdetés