Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az ingatlan jó befektetés. Biztosan?

2009.01.16. | Berényi Mariann
A legtöbb magyar úgy gondolja, hogy ha megtakarított pénzén lakást vásárol, nem veszíthet. Érdemes ezt a tézist felülvizsgálni.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az ingatlanvásárlás sokáig valóban jó befektetési formának bizonyult: az ingatlanok ára folyamatosan növekedett, ráadásul időnként a kiugró keresletnek köszönhetően értékük akár a duplájára is emelkedhetett.
Ágnes az ezredfordulón döntött úgy, hogy megtakarított pénzén lakást vásárol Budapesten. Úgy gondolta, hogy ha a lakást kiadja, befektetése nemcsak megőrzi értékét, hanem fialni is fog.

Az első albérlővel valóban jól járt: a fiatal pár havonta ötvenezer forintot fizetett, és sokáig maradt. Így egy év alatt a befektetett 10 millió forinttal 600 ezret keresett, azaz évi 6 százalékot. Később azonban ezt az eredményt sohasem tudta újra elérni. Évente többször új bérlő után kellett néznie, és egyre több „járulékos költség” jelentkezett. Folyton hirdetett, idegeskedett, minden bérlő után rendbe kellett szednie a lakást: „kihullott a haja” a sok bajtól. A bérlők egyre dörzsöltebbek lettek: későn fizettek, és ha Ágnes valamiért szólt, akkor egyből zsarolták, mert nem adott számlát. Végül már nem is nagyon tudta kiadni a lakótelepi lakást, ezért úgy döntött, hogy eladja az „aranytojást tojó tyúkot”.
Ekkor szembesült azzal a ténnyel, hogy az aranytojás megzápult, és nincs rá kereslet. Befektetése nem bizonyult sem likvidnek, sem értékállónak. Újabb hajszálaktól szabadult meg, amíg végre biztos vevőre akadt, nem egészen 11 millióért – osztotta meg tapasztalatait Ágnes Mudri Istvánnal, az Ötvenentúl.hu pénzügyi tanácsadójával.

Fagypont körül a lakáspiac?

A szakértők azzal biztatják az ingatlantulajdonosokat, hogy a hazai ingatlanpiac nem kerül komoly bajba a válság következtében – olvashatjuk a FigyelőNeten. – Valóban némi optimizmusra adhat okot, hogy a régió többi államával szemben nálunk már hosszú évek óta stagnálnak az ingatlanárak.
A szomszédos országokhoz hasonló árrobbanás nálunk is lezajlott az ezredfordulón, épp akkor, amikor Ágnes a lakást vásárolta. És ahogy az ő története is bizonyítja, a gazdasági növekedés megakadásával a lakásárak is veszítettek lendületükből. Csak az új lakások, illetve a kiemelten jó adottságú használt ingatlanok ára tartott lépést az inflációval vagy növekedett annál kissé nagyobb ütemben. Ezzel szemben az Ágenséhez hasonló, átlagos adottságú használt ingatlanok értéke évekig stagnált, ráadásul jelenleg a pénzügyi válság és a hitelfeltételek megváltozása miatt szinte lehetetlen veszteség nélkül eladni őket.

A reálviszonyok még rosszabbak: ha az infláció mértékét is figyelembe vesszük, az utóbbi négy-öt évben valójában mintegy 20 százalékkal csökkentek a fővárosi használtlakás-árak. Ez a közeljövőben sem lesz másképp, nem számíthatunk arra, hogy átlagáruk növekedik. Sőt a korszerűtlen lakótelepeken, a rossz minőségű és állagú belvárosi házakban akár 10-20 százalékkal olcsóbban lehet majd megválni az ingatlanoktól.

Hosszú távon jó üzlet lehet

Éppen ezért most viszonylag olcsón lehet majd hozzájutni olyan ingatlanokhoz, mert ezeket a tulajdonosok áron alul kényserülnek értékesíteni. Ha az ilyen egzisztenciális okokból piacra dobott lakásokba szeretnél befektetni, nem árt az óvatosság. Csak akkor szabad belevágnod, ha legalább 4-5 évig biztosan nincs szükséged megtakarításodra, hiszen az ingatlanok értéknövekedése valószínűleg megtorpan, sőt merfordul az elkövetkező egy évben! Azzal is számolnod kell, hogy Ágneshez hasonlóan nehezen találsz olyan bérlőt, aki fizetni is tud. A várható elbocsátások és a csökkenő életszínvonal miatt növekszik a kiadó ingatlanok száma, így a drágán fenntartható lakások kiadása mind nehézkesebbé válik.

Mibe fektess?

Az Ötvenentúl.hu szakértője Ágnesnek azt javasolta, hogy a lakás eladásából származó összeget inkább máshol kamatoztassa: használja ki a most jól jövedelmező állampapírhozamot és a banki kamatokat, mert akkor biztos nem fog több haja kihullani!

Kérdéseiddel fordulj bátran az Ötvenentú.hu tanácsadójához, Mudri Istvánhoz!


Befektetési tippek az új esztendőre
Még senki sem tudja, mit tartogat a 2009-es év a befektetők számára. Egy biztos, továbbra sem szabad matrac alatt gyűjtögetni megtakarításainkat.  tovább Tovább
Olcsóbb lesz az öröklés. De mennyire?...
A közeli hozzátartozóknak már csak 20 millió forintnál értékesebb hagyaték után kell illetéket fizetniük. Nem mindegy azonban, miből áll az...  tovább Tovább
A házasság felülírhatja az...
Az ingatlantulajdon megszerzése többnyire illetékfizetéssel jár. Nem mindegy viszont, hogy mennyi illetéket szabnak ki ránk.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ingatlan befektetésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Mudri István - pénzügyi tanácsadó
Mudri István
pénzügyi tanácsadó

Fontos, hogy tudatosan tervezzünk, ismerjük meg lehetőségeinket, és hogy kontroll alatt tartsuk a már meghozott pénzügyi döntéseinket.

Nem látom a kérdést... TovábbTovább
A PRESTIGE Kft-nek van egy Nyakörve, mely maszírozza a nyakat.....először 330000 forintért akart... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés