Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Nyerj repülőjegyet Berlinbe!

2010.07.06. | Tánczos Orsolya
Számtalanszor voltál már üzleti úton Berlinben, de soha sem volt időd megnézni a várost? Esetleg némi nosztalgiát érzel az egykori NDK-s élmények iránt?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A német főváros az utóbbi évtizedekben lélegzetelállító világvárossá nőtte ki magát, mégis sikerült megtartania emberi léptékét, ahol nem érzed magad parányi pontnak a milliók tengerében. Berlin még a mínusz fokokban is megér egy hosszú hétvégényi figyelmet.

Potsdamer Platz, avagy élő történelem

A német főváros viharos történelmével lépten-nyomon találkozik az ember, ha Berlinben jár, a Potsdamer Platz azonban igazán megdöbbentő példája annak, hogy a háború mekkora pusztításra képes. A 20. századi Európa egyik legnagyobb terét, a német polgárság pezsgő kulturális életének központját szinte teljesen lebombázták. A tér korábban sokáig parlagon hevert, és a berlini fal szelte ketté. Ma, megváltozott formában ugyan, de színházaival, mozijaival, múzeumaival elődje babérjaira tör. Az egykori Grand Hotel Esplanade pompás épületéből, a mérhetetlen luxusból csupán néhány fal maradt meg. Ezeket beépítették a teret napjainkban uraló acél- és üvegcsodába, a Sony Center épületébe. A világcég európai központja számos irodának, lakásnak, étteremnek ad otthont, a tér átalakulását pedig az egyik toronyban egy fotókiállítás mutatja be.

A Reichstag, az egyesülés egyik jelképe

A Berlinbe érkező turisták egyik legkedveltebb célpontja a német parlament épülete, amely hírnevét részben annak köszönheti, hogy 1933-ban, máig tisztázatlan körülmények között leégett. Az épületet az ezredfordulóra úgy állították helyre, hogy modern, funkcionális belső terei mellett egy elegáns üvegkupolát kapott (tervezte Norman Foster). Jelenleg az egységes Németország kormányzati negyedének szíve. Mind a németek, mind a külföldiek számára ingyenesen látogatható épület, ám közkedveltsége miatt a hosszú sorban akár két órát is várakozhatunk a bejutásra, s a fő nevezetességnek számító kupolában is elég hideg van, mivel az üvegépítmény nyitott az ég felé. Ha ezt a programot választod, mindenképpen öltözz fel melegen! A városra nyíló, csodálatos kilátás azonban kárpótol a kellemetlenségekért, és föntről az ülésterem is lenyűgöző látványt nyújt.

Játssz, nyerj és repülj Berlinbe!

Válaszolj kvízkérdéseinkre és a Malév elrepít egy európai nagyvárosba!
Sőt, ha a háromhetente megújuló kérdéseink mindegyikére válaszolsz, nagyobb eséllyel lehetsz Te az a szerencsés, aki megnyerheti a három darab kétszemélyes, oda-vissza útra érvényes európai Malév repülőjegyek egyikét!
Kattints ide, légy te az egyik szerencsés!

A hársfák alatt

Berlin legszebb sugárútja az Unter den Linden, ahol hársfasorok között, a klasszicista paloták mellett elsétálva egy kicsit 19. századi hangulatba kerülhetünk. Itt sorakoznak a város elegáns üzletei, fényűző szállodái is, illetve itt található a Collegium Hungaricum, a magyar kultúra berlini központja. Az érdekes építészeti megoldásokat felmutató, fehér épület egyik fala kivetítőként is szolgál, az intézet így hívja fel a berliniek figyelmét színes programjaira. A jelenleg téli díszkivilágításban pompázó sétány végére érve a német főváros újabb szimbolikus épületét pillanthatjuk meg, a Brandenburgi kaput. A város kettéosztottsága idején a kaput nem lehetett megközelíteni, így a járműforgalom újbóli megindulásának is nagy jelentősége volt. A forgalmat idén szilveszterkor is lezárták ugyan, de sokkal örömtelibb okból: a kapu mellett felállított színpad koncerteknek adott helyet. Összesen másfél millió embert vártak a gigantikus óévbúcsúztatóra, és már napokkal korábban is sok-sok külföldi rótta az utcákat errefelé a nagy hideg ellenére. A helyiek pedig kiélvezték a még működő karácsonyi vásárok nyújtotta lehetőségeket; jégkorcsolyáztak, forralt boroztak, és a bratwurst, azaz sült kolbász berlini változatát, a currywurstot fogyasztották, amely abban különbözik a hagyományostól, hogy karikára vágva, kecsuppal nyakon öntve és curryvel megszórva tálalják.


Sétahajózás a Spree folyón

Ha már a forralt bor sem segít a fagyos idő leküzdésében, a berlini dóm mellől induló sétahajóval kényelmesen, a fűtött vízi járműben megpihenve nézheted végig a folyópart nevezetességeit. A neobarokk dóm után a Múzeumsziget 19. századi épületeit csodálhatod meg. Tovább haladva a Reichstag és az azt kiszolgáló ultramodern irodaépületek és a nemrégiben átadott, hatalmas főpályaudvar nyűgözik le a szemlélődőt. Ezek után következik a mindenkori kancellár otthona, amelyet négyzetes homlokzata és óriási kör alakú üvegablaka miatt a berliniek csak „mosógépnek” neveznek, és nagyon büszkék arra, hogy alapterülete nyolcszor nagyobb, mint az amerikai Fehér Házé. 

Kelet és Nyugat határán

A város számos pontján mementóként meghagyták az 1961-ben emelt és 1989-ben lebontott berlini fal egy-egy elemét. Ezek mellett rövid tájékoztató szövegek és képek ismertetik a történelmi eseményeket és fordulópontokat, megemlékezve többek között az 1956-os magyarországi forradalomról is. A leghíresebb emlékhely mégis az egykori amerikai ellenőrzőpont, a Checkpoint Charlie. A kis bódé környéke az utóbbi években igazi zarándokhellyé vált. Turisták ezrei keresik fel naponta, némi apró ellenében egyenruhás „katonákkal” lehet fényképezkedni, illetve a bátrabbak igazi Trabi Szafarira is indulhatnak, bár ez honfitársaink számára nem tartogat akkora meglepetést, mint például egy amerikai tinédzsernek. A Friedrichstrassén található az a múzeum is (Haus am Checkpoint Charlie), amely a falon átszökni kívánók leleményét mutatja be filmek, fényképek, dokumentumok segítségével. A kelet-berliniek számtalan furfangos ötlettel próbálták áthidalni a város két része közötti keskeny, ámde annál veszélyesebb határszakaszt. Léghajókat építettek, a föld alatt hosszú alagutakat vájtak, de voltak olyanok is, akik óriási bőröndbe bújva kísérelték meg az átkelést a jobb élet reményében. Hasznos tudnivaló, hogy a múzeum az év minden napján reggel 9-től 22 óráig nyitva tart.

Költségek

Buszjegy: 20 000–35 000 Ft, társaságtól függően
Repülőjegy: a MALÉV-nál már 29 900 Ft-tól, érdemes figyelni az akciókat
Szállás: hostelben 10 euró/fő-től, szállodában 50 euró/főtől
Sétahajózás: 7 euró
Forralt bor: 1-2,5 euró
Currywurst: 2 euró


Róma, az örök szerelem
Róma, az Örök Város – tartja a mondás. Valóban, Róma nemcsak több ezer éve hirdeti az emberi kultúra dicsőségét, de a városba látogató turista...  tovább Tovább
A napsütés fővárosa, Lisszabon
Ha rövidnek érzed a vénasszonyok nyara meleg délutánjait, vagy már előre kiráz a hideg, ha a novemberre gondolsz, itt az idő, hogy számításba vedd Portugáliát!  tovább Tovább
Töltődj fel Zürichben!
Az embernek vannak elképzelései arról, mit várjon egy ismeretlen ország ismeretlen városától. Ezeket az elő-ítéleteket veti össze tapasztalataival. Ez történt...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Németország kirándulás utazásFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés