Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Olcsó fürdőjegy? Hogyan?

2009.01.10. | Fehér János
Bizonyos esetekben a tébé támogatást ad a fürdőjegyekre. Milyen papírokra van ehhez szükséged, és mennyit jelent pontosan a támogatás?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A gyógyfürdőzésről sokan úgy tudják, hogy gyors gyógyulással vagy legalábbis gyors javulással kecsegtet. Bár csodát várni nem szabad, egy jól célzott fürdőkúra számos betegség tüneteit enyhítheti. A téli hidegben ráadásul már a meleg víz maga is kellemes élményt nyújt.

De mielőtt hanyatt-homlok rohannál a fürdőruhádért, hogy beülj az első utadba eső medencébe, ellátunk néhány hasznos információval.

Fürdőbe orvosi rendelvényre

Ha azt szeretnéd, hogy fürdőzésed célzottan hasson betegségeidre, és túl sok pénzt sem akarsz rákölteni, egyet tehetsz. Nem olyan kellemes, de a vízbe mártózás előtt az egészségügy rendszerében is el kell merülnöd egy kicsit. Első lépésként mozgásszervi panaszoddal keresd fel háziorvosodat! Ő majd beutalóval továbbküld valamelyik szakrendelésre. Általában reumatológushoz, ortopéd- vagy fizikoterápiás orvoshoz vezethet az út. A leggyakrabban gyulladásos és kopásos ízületi bántalmak esetén állítanak ki beutalót, hogy gyógyfürdőkúrán kezeltesd magad.

Nem csak fürdőzés

A gyógyfürdőzés hallatán azonban ne azt várd, hogy csak üldögélned kell a termálvízben. Az orvosod másféle kúrát is javasolhat épülésed érdekében. A gyógyfürdőellátás társadalombiztosítás által támogatott szolgáltatásaiba éppúgy beletartozik a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő és a szénsavas fürdő, mint az orvosi gyógymasszázs, a vízsugármasszázs és a víz alatti csoportos gyógytorna is. Így meglehet, hogy még kicsit szenvedned is kell a gyógyfürdőben, hogy elérd a jótékony hatást.

Az is előfordulhat, hogy nem a felsoroltak közül választanak ki számodra kezelést, hanem úgynevezett komplex fürdőgyógyászati ellátást javasolnak. Ez esetben a gyógyfürdő saját szakorvosa dönti majd el, milyen kezelésekre van szükséged.

15 = 60?

A gyógyfürdőzésre vonatkozó szabályok értelmében tb-támogatással évente két kúrán vehetsz részt. Egy-egy kúra 15 alkalmat foglal magába, de mivel a komplex szolgáltatás kivételével egyidejűleg négy különböző kúrafajta is elrendelhető, ez akár 60 kezelést is jelenthet. A kúrára minden esetben vinned kell a szakorvos által kiadott kezelőlapot, amelyre feljegyzik az elvégzett kezeléseket.

Mibe kerül neked?

Minden kezelésnek államilag szabályozott ára van, ennek fajtától függően 50-85 százalékát fizeti az egészségügyi pénztár, míg a fennmaradó rész a te pénztárcádat terheli. Vagy még az sem. Ha magán-egészségpénztár tagja is vagy, az általad fizetett összeget rájuk terhelheted. Érdemes azonban előzetesen tájékozódni, hogy mely gyógyfürdőkkel áll szerződésben a pénztárad.


Bár az árak államilag megszabottak, az egyes fürdőkben mégsem ugyannyit fizetsz. Ennek egyik oka az, hogy különböző, országos, körzeti és helyi kategóriákba sorolták őket. Ráadásul a fürdőtársaságok önállóan állapítják meg díjaikat, viszont az egészségpénztár csak az ártárgyaláson kialakított és jogszabályban rögzített ár után adja a támogatást.

Egy példa

A turisták által is kedvelt, legdrágább budapesti fürdőben, a Gellértben 1400 forintot kell egy alkalomra, beutalóval fizetned. Ez az összeg a gyógyvizes medence használatára és masszázsra jogosít. Ezenfelül használhatod a külső medencét is. Ám ha mindezekkel három órán belül végzel, a fürdő 500 forintodat visszatéríti. Összehasonlításul, egy sima uszodai jegyért ugyanitt 3100 forintot kellene kifizetned.


Mennyei otthoni fürdők
Elindult az új évi hajtás, vége az ünnepek adta nyugalomnak. Az első néhány nap után könnyen érezheted magad kimerültnek. Vegyél egy pihentető fürdőt!  tovább Tovább
Melyik gyógyfürdő milyen betegségre...
Nem kell öregnek és rozzantnak lenni, hogy jólessen a gyógyfürdő. Körképünkből kiderül, melyik fürdőt válaszd!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

masszázsCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés