tvenentl.hu

Lakáspiac: júliusi folytatás

2017.08.11. | Nádasi Tibor
A júniusihoz hasonló forgalommal zárt az ingatlanpiac júliusban, tavaly ugyanekkor már lanyhult a lendület, a mostani szintnél tizenöt százalékkal kevesebb adásvétel volt.

Összességében idén 87 617 ingatlaneladást becsült a Duna House, ez az adat mindössze 3 százalékkal marad el a múlt év első hét hónapjától. Már nem tart lefelé a keresleti trend, a Keresleti Index július hónapban 74 pontról 79 pontra ugrott az év eleje óta tartó folyamatos esést követően.

Az ország keleti felén 217 ezer forintos négyzetméteráron vették a panellakásokat júliusban, Nyugat-Magyarországon ugyanez 205 ezer forint. Pesten 331 ezer, Budán pedig 367 ezer forint volt az átlagos panellakás négyzetmétere. Téglaépítésű lakásokat Kelet-Magyarországon négyzetméterenként 308 ezer, keleten 247 ezer forintos áron vásároltak a vevők. Ugyanezt a típust Pesten 444 ezer, Budán 552 ezer, a Belvárosban pedig 571 ezer forintért vették.

Alkudni persze júliusban is lehetett: 3-4 százalékot engedett az eladó, bárhol az országban, akár panel-, akár téglaépítésű lakás volt az alku tárgya. Családi házakra Budapesten lehetett a legkevesebbet alkudni, 5 százalékot, Pest Megyében már 6 százalék, vidéken 9 százalék volt erre az ingatlantípusra az alku átlagos mértéke.

Főváros

Változatlan a XIII. kerület népszerűsége, júliusban szinte minden ötödik leendő vevő jelölte meg a vásárlás lehetséges helyeként. Mögötte a XIV. és a VII. kerület következik fej fej mellett, egyaránt 16 százalékos elfogadottsággal. Hajszálnyival marad csak el tőlük a VI. kerület (15 százalék), a mezőnyt változatlanul a város déli részének kerületei zárják, a XXI., XXII. és a XXIII. – valamint az egzotikusan messzi XVII.

A Duna House adatai szerint Budapesten a vevők több mint harmada befektető, továbbra is ez a legerősebb vevői csoport, még ha néhány százalékkal csökkent is a befektetők jelenléte az előző hónapokhoz viszonyítva. Ők jellemzően 29 millió forint körül költöttek lakásokra. Az első lakásukat vásárlók, illetve a nagyobba költözők egyaránt 22-22 százalékkal vannak jelen a fővárosi lakáspiacon.

A budapesti eladók közül kiugróan sokan szeretnének nagyobb lakásba költözni. Az összes eladás szinte felében mondták azt, hogy ez áll az értékesítés hátterében. Második helyen szinte eltörpül a kisebbe vágyók csoportja, akik az eladások csupán 18 százalékában szerepeltek.

Tavalyhoz képest Budapesten több nagyméretű lakást vásároltak, kifejezetten a 60–80 négyzetméteres kategória aránya nőtt meg. 450 ezer forint alatti négyzetméteráron már nemigen lehet a fővárosban lakást találni. Pesten 2016-hoz képest a 15–20 millió forintos lakások aránya, míg Budán a 35 millió forint feletti ingatlanok aránya emelkedett leginkább.

Vidék

Vidéken a vevők 31 százaléka vallotta magát befektetőnek, ők jellemzően 15,5 millió körüli ingatlanokat vettek. A vevők negyede első lakását vásárolta meg, másik negyede pedig nagyobba költözött, az arányok így a fővárosiakhoz igen hasonlóan alakultak.

Pest megyében nőtt a 160 négyzetméter feletti ingatlanok aránya, országosan azonban nem történt jelentősebb változás az elmúlt egy évben, ami a lakások méretét illeti. Budapesthez hasonlóan vidéken is nőttek a négyzetméterárak, jóval nagyobb a 200–250 ezer forintos négyzetméteráron értékesített lakások aránya, mint 2016-ban volt. Legnagyobb arányban országosan a 10–15 millió forint közötti ingatlanokat vásárolták, de Pest megyében sokat nőtt a 40 millió forint felettiek aránya is.

Forrás: Duna House Barométer