Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A betegség kiszagolható

2017.06.15. | Ötvenentúl.hu
Hajlamosak vagyunk alábecsülni az embernek azon képességét, miszerint pusztán a szaglással felméri a másik ember egészségi állapotát – derül ki egy friss kutatásból.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A kutatás során a szakemberek ártalmatlan baktériumokat fecskendeztek az önkéntesekbe, amelynek hatására olyan tünetek jelentkeztek, mint pl. fáradtság, fájdalom és láz. Ezután a résztvevőkről fotó és filmfelvétel készült, illetve szagmintát vettek tőlük.

Ezután a megfigyelőknek megmutatták a felvételeket és a szagmintákat, természetesen az egészséges emberekből álló kontrollcsoport mintáival együtt. Ezután az önkénteseknek tippelniük kellett, hogy kik egészségesek és kik betegek, illetve kik azok, akiket vonzónak és rokonszenvesnek találnak, és szívesen összeülnének velük.

„Kutatásunkból kiderült, hogy az emberek ösztönösen egészséges emberekkel akarnak kapcsolatba kerülni. Megérezzük, ha a másik beteg, és ilyenkor kerüljük őt” – fogalmaz a kutatást vezető Mats Olsson, a stockholmi Karolinska Egyetem munkatársa.

Ahhoz, hogy érzékeink ne csaljanak, az agyunk alkalmazkodott ahhoz, hogy felerősítse a jeleket, amelyek egy ember betegségére utalnak. Ugyanakkor ha hozzánk közel álló emberről van szó, figyelmen kívül hagyjuk agyunk figyelmeztetését: a gyerekeinket például akkor is megszeretgetjük, ha tudjuk, hogy épp náthásak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

orr egészség szaglásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés