tvenentl.hu

Ha felborul a bélflóra egyensúlya

2017.04.20. | webbeteg.hu
A diszbiózis a bélflóra egyensúlyának zavara. Honnan tudhatom, hogy engem is érint, mi okozhatja a zavart?

A diszbiózist a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása okozza.
Az elmúlt tíz évben a bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben a környezeti és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak.
A diszbiózis tüneteit gyakran nem ismerik fel, mert a panaszok nem utalnak egyértelműen problémára, ezért sok eset diagnosztizálatlanul marad, pedig az állapot gyakori kiváltó oka bizonyos betegségeknek. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a bélflóra egyensúlyának zavarával kapcsolatban.

Honnan tudhatom, hogy engem is érint a probléma?

A diszbiózisra utaló leggyakoribb tünetek a következők:

Bizonyos állapotok tovább növelhetik a diszbiózis esélyét:

Amennyiben a fent felsorolt tünetek közül ötöt vagy annál többet észlelünk magunkon, nagy valószínűséggel felborult az egészséges baktérium-egyensúly a szervezetünkben. Négynél kevesebb tünet esetén a bélflóránk valószínűleg rendben van, esetleg csak enyhe diszbiózis áll fenn.

Mit jelent a normál bélflóra a szervezet számára?

A bélflóra születésünk után alakul ki a bélrendszerünkben, amelyet ezután a táplálkozásunk és az életmódunk folyamatosan befolyásol, hiszen ezek hatással vannak a szerkezetre és a baktériumok sokféleségére.
Összességében a bélflóránk mintegy 1014 mikroorganizmusból áll, melyek együttesen számos feladatot látnak el:

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Diszbiózis, a bélflóra egyensúlyának zavara