tvenentl.hu

3 érdekes felfedezés a csontritkulásról

2017.04.13. | Ferenczy Mária
A csontritkulás meglehetősen nagy tömegeket sújt szerte a világon, ezért a betegséget érintő kutatások is széles körűek.

Nézzük, milyen kutatási eredmények láttak napvilágot az elmúlt hónapokban!

A testedzés megvéd

Egy friss kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik tizenévesen vagy fiatal felnőttként nagy hatásfokú testedzést végeztek, középkorúként nagy valószínűséggel nagyobb lesz a csontsűrűségük, és ezzel elkerülhetik a csontritkulást.
Amint azt a kutatást vezető Pamela Hinton, a Missouri-Columbia Egyetem szakembere kifejtette, bár a csontritkulást általában a változókorú nőkkel hozzák összefüggésbe, valójában a férfiakat is érintő egészségügyi probléma. Hinton hozzátette, hogy vizsgálatok alapján a férfiak esetében még rosszabb következményei lehetnek az oszteoporózisnak, mert náluk ritkábban diagnosztizálják a betegséget, viszont gyakrabban halnak meg a csontritkulás miatti elesések következtében.
A kutatás során Hinton és munkatársai 203 harminc és hatvanöt év közötti férfit kísértek figyelemmel, és megállapították, hogy közülük azoknak volt nagyobb a csontsűrűsége, akik tinédzserként magas hatásfokú, testsúlyt hordozó gyakorlatokat végeztek.
Az American Journal of Men’s Health című lapban közzétett vizsgálatból az is kiderült, hogy aki egészséges, annak sohasem késő elkezdenie a megfelelő edzést, mert ekkor is lehet még javítani a csontsűrűségen.

A hallásra is veszélyes

Dr. Kai-Jen Tien és csapata, a Tajnan városi Chi Mei Orvosi Központ munkatársai több mint 10 000 tajvani lakost vizsgáltak, akiknél 1999 és 2008 között állapítottak meg csontritkulást. Adataikat 32 000 egészséges csontsűrűségű emberével hasonlították össze.
A csontritkulásban szenvedőknél 2011 végére 76 százalékkal nőtt a hirtelen fellépő siketség veszélye, ami megmagyarázhatatlan és gyors hallásvesztést jelent, és általában az egyik fület érinti. Ez a fajta halláskárosodás egyik pillanatról a másikra vagy néhány nap alatt alakulhat ki, és gyakran átmeneti. A kutatási háttér-információk alapján az érintettek fele teljesen visszanyeri a hallását, az orvosi kezelésben részesülők 85 százaléka pedig legalább részben.
A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.

A dió is segít

A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dió 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a dió rendszeres fogyasztása csökkenti a csontritkulás esélyét, de az epilepszia, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve epekő ellen is hatásos fegyver.

30 gramm dió a napi ajánlott ásványianyag-bevitel következő arányait fedezi:

Hiába mondják sokan, hogy a dió kalóriában és zsírban gazdag étel, bőséges tápanyag- és fehérjetartalma miatt a diétázók is bátran fogyaszthatják.
A dió könnyen integrálható étrendünkbe. Érdemes például a saláta tetejére őrölt diót szórni, de a házi készítésű granola különféle magvak mixével szintén ízletes étel. A pesztóba érdemes diót morzsolni, illetve a joghurtot is ízletesebbé teszi.

Cikkünk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.