Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egy pohártól is fertőzést kaphatunk

2017.01.13. | Futaki Balázs
A „csókbetegség” cseppfertőzés útján terjed. Nevével ellentétben nem kell hozzá csókolóznunk, hogy elkapjuk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A betegség típusos formája az orvosi nevén fertőző mononucleosis vagy Pfeiffer-féle mirigyláz, de a köznyelvben inkább csókbetegség néven terjedt el, mivel valóban ez a fertőzés átadásának egyik gyakori módja. Mégsem csak a szerelmesek betegsége, mivel egy rosszul elmosott pohár vagy körbeadott vizes palack is könnyen a fertőzés forrása lehet. A betegséget többnyire az Epstein–Barr nevű vírus okozza, amely a gamma-herpeszvírusok körébe tartozik. Kisebb százalékban más vírus is okozhat ilyet, így a citomegalovírus vagy a HIV.

Sokszínű tünetek, nehéz diagnózis

A mononucleosis tünetei betegenként eltérő súlyossági fokban és formában jelentkezhetnek, és fennállási idejük is egyénenként eltérő lehet. Vannak gyakorlatilag panaszmentes betegek, akik mégis hordozói a vírusnak, így tudtuk nélkül is továbbadhatják a fertőzést. A kórkép enyhébb megjelenési formája, ha a beteg gyengének érzi magát, esetleg rossz a közérzete, de a tünetei rövid idő alatt elmúlnak. Súlyosabb esetben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek – nagyfokú gyengeség-, elesettségérzés, fejfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek –, melyek akár hetekig is fennállhatnak. A mononucleosis egyik legsúlyosabb formája, amikor a belső szervek – máj vagy lép – megduzzadnak, hasfájás, hányás kíséretében.
A felsorolt tünetek sokszínűsége és az egyéni eltérések gyakorisága miatt a betegséget nem minden esetben tudják diagnosztizálni. Nagyrészt azért, mert mire az beteg orvoshoz kerül, már jobban van, vagy a tünetek meg is szűntek. Kezdeti stádiumban az influenza mellett a tünetek a tüszős mandulagyulladással is könnyen összetéveszthetők. A betegséget azonosítani a laborvizsgálat segíthet, de kezdetben itt sem minden esetben láthatók az eltérések.

Kezelési lehetőségek

Mivel a betegséget vírus okozza, antibiotikum adására csak bakteriális felülfertőzés esetén van szükség, bár ez elég ritkának mondható. Ráadásul ilyenkor sem adható bármelyik antibiotikum. A legtöbb, amit a beteg a gyógyulásért tehet, a sok pihenés és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Alapesetben nagyjából egy hónap vagy kicsit több idő, míg a betegség elmúlik, ezt követően pedig még több hetet is igénybe vehet, míg a nyirokcsomók visszahúzódnak. Az átvészelt betegség után emellett a fáradékonyság még hónapokon át is eltarthat.

Jó tudni!

  • Más herpeszvírusokhoz hasonlóan a mirigylázat előidéző Epstein–Barr-vírus is életünk végéig a szervezetünkben marad, ám nem jellemző a betegség újbóli fellángolása, illetve krónikussá válása.
  • Amennyiben a mirigyduzzanat több alkalommal is visszatér, elengedhetetlen a nagyon alapos kivizsgálás, mivel a mononucleosist okozó vírus, különösen a legyengült szervezetben az orrgaratban, illetve a garatban tumoros elváltozást okozhat.
  • A mononucleosis, minthogy emberről emberre – főleg zárt közösségekben – terjedő megbetegedés, bejelentési kötelezettséggel jár: ha a laborvizsgálat Epstein–Barr-vírus jelenlétét igazolja a vérben, az orvos köteles jelenteni az Országos Epidemiológiai Központnak.

Erősíti-e az immunrendszert a...
Bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lenne.  tovább Tovább
Hogy kerülnek a fertőzések...
Aki megteheti, az ünnepekben előszeretettel utazik valamelyik távoli üdülőhelyre. Ám az üdülés kellemetlen fordulatot is vehet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

baktérium tippek fertőzésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés