tvenentl.hu

Kártyázni kényelmes

2017.01.10. | Nádasi Tibor
A készpénzes vásárlás mellett szóló legfőbb érv jószerivel a megszokás, a bankkártyák praktikusságban és olcsóságban is felveszik már a versenyt a papírpénzzel.

A pénzügyi tranzakciók háromnegyede-négyötöde készpénzben történik Magyarországon. Ez azért sem szerencsés, mert a készpénzhasználat köztudottan a fekete- és szürkegazdaság melegágya is lehet, hiszen így a legkönnyebb adót eltitkolni vagy illegális bevételre szert tenni. Tévedés ugyanakkor, hogy a készpénzhasználat egyszerű és olcsó – ezt inkább csak a megszokás mondatja azokkal, akik ragaszkodnak hozzá. A készpénzforgalommal járó adminisztráció és logisztika megszervezése és lebonyolításának költségei nemzetgazdasági szinten is jelentősek. Elemzői számítások szerint akár 150 milliárd forintot is meg lehetne takarítani a jelenleg évente nagyjából 500 milliárd forintos készpénzköltségből, ha elérnénk az Európai Unió szintjét az elektronikus fizetésekben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért csökkentené a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok terjesztésével a magas készpénzforgalmat – mondta még decemberben Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatást vehetnek igénybe az üzemeltető pénzügyi szolgáltatók, de cserébe legfeljebb egyszázalékos forgalomarányos díjat számolhatnak fel a kereskedőknek. Ez a jelenleg szokásos díjnak csak harmada-ötöde. Így azoknak az üzleteknek is megéri csatlakozni a kártyás hálózatba, amelyek valószínűleg azért nincsenek még bekötve, mert annyira alacsony a forgalmuk, hogy nem érte meg nekik beruházni.

Egy érintés

A kormányzati szándékot támogatja a pay pass kártyák kirobbanó népszerűsége, váratlanul gyors elterjedése. A pay pass vagy egyérintéses fizetés technológiája vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az ilyen kártyák a terminál közvetlen közelébe érve a másodperc töredéke alatt kapcsolódnak az elfogadóeszközhöz, amely az ügyfél azonosítását követően feldolgozza a tranzakciót.

A Magyarországon forgalomban levő bankkártyáknak már hatvan százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, és egyre több az ilyen tranzakciókra alkalmas terminál is. Egyetlen év alatt ötödével nőtt az érintőkártyák száma, és már a terminálok háromnegyedénél lehet egyetlen érintéssel vásárolni. Ötezer forint alatt a PIN-kód megadására sincs szükség, így sokan a korábbiakhoz képest kisebb összegeket is kártyával fizetnek készpénz helyett. Ezt mutatja az is, hogy a hazai érintéses kártyákkal történő fizetések átlagértéke 4769 forint, körülbelül a fele a hagyományos tranzakciókénak – írta meg az azénpénzem.hu.

Mozgó kassza

A bankkártyahasználat terjedésének egy másik ígéretes terepe az online vásárlás. Már eddig is spórolni tudott az esetek többségében az, aki nem a szállításkor, készpénzes utánvéttel egyenlítette ki az internetes kereskedő számláját, hanem bankkártyával, már a megrendeléskor. Sokan azonban szeretik fizikai valójában is látni, megfogni a megrendelt árut, mielőtt kifizetnék, ezért választják azt, hogy inkább fizetnek készpénzzel, a szállítónak. Ugyanakkor egy kutatásból kiderült, hogy „a magyarok szívesen fizetnének a futárnál is bankkártyával” – idézi a MasterCard egy korábbi, online vásárlási és fizetési szokásokat vizsgáló lakossági felmérésére hivatkozva az azénpénzem.hu. A felmérésben megkérdezettek 35 százaléka mindenképpen igénybe venné ezt a lehetőséget. Négy magyarországi futárszolgálatnál már valóra is vált: a futároknál lévő hordozható terminál segítségével a vásárló ugyanúgy fizethet náluk is kártyával, mint az üzletek kasszájánál.