Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

2017. Változások az egészségügyben

2017.01.05. | webbeteg.hu
Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Néhány fontos változás az idei évre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A bruttó minimálbér 127 650 forintra, a nettó pedig 84 887 forintra emelkedett idén, ez alapján változik a járulékok összege is, így a biztosítással nem rendelkezők és az egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7110 forintra módosul. A magasabb összeget először februárban kell fizetni.
A szociális hozzájárulási adó és ezzel egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás mértékét az eddigi 27-ről 22 százalékban, 2018-ra pedig 20 százalékban állapítja meg a jogszabály, mint azt a hat évre szóló bérmegállapodásban rögzítette a kormány, valamint a munkaadói és a munkavállalói oldal.
Megemelkedett a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alap a kisadózóknál (kata), azaz a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg teszi ki a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot.

Ingyenes vakcina, gyógyszertámogatás

Ahogyan az „Egészséges Magyarország 2014–2020” Egészségügyi Ágazati Stratégiában is megfogalmazódott: növekedjen a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma. Kormányzati prioritás, hogy 2017-től kezdve a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé válik minden két éven aluli gyermek számára. Ez mérföldkő az életveszélyes betegség megelőzésében, ugyanakkor felhívja az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a megbetegedések túlnyomó többségéért Magyarországon és egész Európában a baktérium B és C csoportjai együttesen felelősek.
Január 1-jétől új gyógyszerek, illetve új indikációk válnak elérhetővé társadalombiztosítási támogatással. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (volt OEP) gyógyszerkeresőjének segítségével megtudhatjuk egyebek mellett azt is, hogy a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszerek mennyibe kerülnek, milyen más támogatott készítménnyel helyettesíthetjük őket, ha éppen nem elérhetők.

Kórházi fejlesztés, béremelés

Idén folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése: az ápolóké 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik.
Jelentős fejlesztések várhatók a betegellátásban. 10 milliárd forintot biztosítanak a gyermek sürgősségi, baleseti ellátásának fejlesztésére, 58 milliárd forintot a minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztésére, 4,4 milliárd forintot az ápolótanulóknak pályaválasztást támogató ösztöndíjas programra, valamint 2,7 milliárd forintot a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztésére. 2017-ben cél továbbá a Pest megyei és a budapesti ellátó hálózat koncentrált fejlesztése is, amely kiterjed az infrastrukturális és az eszközállomány megújítására egyaránt.

Több tejet ihatunk?

Egészségügyi vonatkozása is lesz annak, hogy januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a legfontosabb élelmiszerek, így a tej, baromfi, tojás áfakulcsa.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: 2017: változások az egészségügyben


Minden idők 5 leghajmeresztőbb...
Emberi szervek téves kézbesítése, hamis holttest a temetésen… – íme néhány hajmeresztő egészségügyi baleset.  tovább Tovább
Súlyosan alultápláltak a kórházi...
Az alultápláltság problémáját magunk mögött hagytuk a 20. századdal együtt – gondolhatja az, aki nem járt még kórházban.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

egészség egészségügy újévCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés